Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 09:39

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 75 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2012, 19:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Вчера реших да си сипя една малка, която е отлежавала с чипс поне 6 месеца (френски, средно печен, мисля че 1 гр/л). Тъй като беше късно и не ми се разреждаше, реших да си сложа бучка лед - ракията е 70° :o . По принцип, когато е разредена на 40° малко бие на дъска - така казва всеки който я е опитвал (по скоро не на дъска, а че вкуса е неопределен, леко натрапчив). Интересното е, че не разредена беше по-вкусна, с по пълен/плътен вкус. Може ли да се каже, че ако й сложа отново чипс и я подържа известно време, при разреждане ще постигна вкусът й, какъвто е сега, но не разредена?

П.П. Чипса само съм го изплаквал, без да го кисна. Имам чувството, че ако го кисна в вода за ден-два, няма да е така "остра" миризмата и овкусяването на ракията ще става по постепенно/бавно, но за сметка на това, без опасност от биене на дъска.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2012, 23:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Дек 2011, 02:04
Мнения: 23
Местожителство: Сливен
stanilabg написа:
Вчера реших да си сипя една малка, която е отлежавала с чипс поне 6 месеца (френски, средно печен, мисля че 1 гр/л). Тъй като беше късно и не ми се разреждаше, реших да си сложа бучка лед - ракията е 70° :o . По принцип, когато е разредена на 40° малко бие на дъска - така казва всеки който я е опитвал (по скоро не на дъска, а че вкуса е неопределен, леко натрапчив). Интересното е, че не разредена беше по-вкусна, с по пълен/плътен вкус. Може ли да се каже, че ако й сложа отново чипс и я подържа известно време, при разреждане ще постигна вкусът й, какъвто е сега, но не разредена?

П.П. Чипса само съм го изплаквал, без да го кисна. Имам чувството, че ако го кисна в вода за ден-два, няма да е така "остра" миризмата и овкусяването на ракията ще става по постепенно/бавно, но за сметка на това, без опасност от биене на дъска.


миналата год.и аз се прецаках .Но тази го изскисвам запарвавам и всичко е ОК. :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 11:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 20:17
Мнения: 33
Ето снимка на ракията със френски чипс,нямам не разредена за да се сравни,но не мътна,няма и утайки.

http://prikachi.com/images/666/5404666T.jpg


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 11:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Снимай я на бяло-шарен фон, и светлината да идва отстрани.
Абе как да го обясня и аз не знам - забелязва се едно побеляване на цвета - не че е мътна, не че не прозира, но има някаква разлика, сякаш чашата е изпотена.
Същото става и като се пусне лед вътре - той се разтваря, охлажда ракията и тя си променя цвета - освен че избледнява (което е нормално защото я разрежда водата) и малко става по-непрозрачна.
Не се забелязва лесно, особено от хора на градус :) , но мен ме гложди, че го има.
Сега като сваря джибровата ще тествам няколко варианта - средна фракция в началото, средна фракция в средата и средна фракция в края - 3 малки бутилки ще заредя с чипс и ще ги държа отделно без аериране. Отделно ще заредя и 4-та бутилка от общата ракия, разредена на 42% и пак отделно. А общата ще я аерирам в тубата пак с помпичката.
След време като забележа (ако забележа) въпросното помътняване при разреждане - ще сравнявам с другите проби.
Само да кажа, че по време на варенето постоянно разреждам малки количества и опитвам - няма и намек за помътняване. А същата ракия след аерирането с чипса и отлежаване месец - при разреждане леко помътнява и опалесцира.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 12:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 20:17
Мнения: 33
Ами времето днес не е особено слънчево,а вътре в стаите е тъмно,ще видя как да направя друга снимка :) Не знам,на мен ми се вижда,че е добре.Разреждам със трапезна вода ''Бистра'' от Пени,от Кауфланд ''Тера Нова'' също става,и двете са на Горна Баня.При теб да не би от водата да е нещо?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 12:16 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Май не помътнява от разреждането, а от чипса! Миналата година сложих по 3 гр/л. френски средно печен в тензух, но не го изплакнах дори :datz: . Резултата беше мътилка на парцали в бутилките след разреждането. При разклащане се получаваше ефект на "запотена чаша", което въобще не и попречи да свърши за отрицателно време :zauf2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 12:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 20:17
Мнения: 33
Моя чипс беше френски силно печен-2гр/литър,попарих го само за 4-5 мин. във вряла вода,след това го измих със студена и го сложих в тензух,няма утайки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 14:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Според мен по-скоро е в комбинацията чипс,висок градус,аериране и пак казвам - не става дума за никакви мътилки - съвсем лека промяна на цвета или по-скоро на прозрачността му.
Не съм пробвал първо да разредя до 40-45 и после да аерирам с чипса или без него. Даже съм убеден че няма да се появи ако го направя така. Но пък при по-висок градус на ракията екстракцията от дъба е по-голяма. Имаше някъде дадена даже оптимална температура и алкохолен процент за екстракция - не е по-висок от 60% по спомени.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 17:15 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Купих си средно печен дъбов чипс от фланкер и пробвах с него как се държи ракията. Наистина като се добави направо без изкисване няма мирис на дъска. Обаче и тук крайния резултат повече ми харесва като се изкисне с гореща вода чипса предварително.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 22:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Добре де ,къде някой видя на френския дъбов чипс упътване при ползване за концентрати?
Чипса е за вино.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 11:24 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
За тези които нямат бурета няма друг начин освен чипс... И по мои наблюдения най-добра става ракията с "изхабен" чипс, тоест много киснат с вряла вода, 10 дена примерно! И да отлежи ракията с малко чипс 1 година. Аз поне повече не мога да я изтрая.
Сега като правя бяло вино ще пробвам после изхабения чипс от виното как ще се отрази на ракията (чипса го купих заради виното).

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 12:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Освен чипса има и други подобен род продукти само ,че те не са така надробени...има парчета ,летви...за бг фирма не се сещам да предлага...но ето една унгарска с бг представител...може да се допитате,аз съм ползвал техни продукти но закупувани от Винария...
http://www.trusthungary.hu/news.php?id=eng_kepviseloink

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 12:15 
Offline

Регистриран на: 23 Окт 2012, 17:13
Мнения: 1
слагам български чипс без никаква промивка и не съм имал никакви проблеми като дъх или тем подобни


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 12:34 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Зависи и за каква ракия. На димятовата, сливовата и джанковата много им отива дърво. Ама като пробвах последно с кайсиева - много ароматна и хубава, е не й отива дърво и това е. Губи се от аромата.
В края на краищата всеки си има вкус де...

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 21:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2012, 21:47
Мнения: 30
Joro Polimera написа:
Зависи и за каква ракия. На димятовата, сливовата и джанковата много им отива дърво. Ама като пробвах последно с кайсиева - много ароматна и хубава, е не й отива дърво и това е. Губи се от аромата.
В края на краищата всеки си има вкус де...

Това е защото не си опитал с кайсиев чипс....
В двора на жена ми има една стара кайсия. Миналото лято роди много, но ги нападнаха червеи и бързо взеха да падат.Събрах ги в един бидон сложих нужното количество захар и прекипяха. Никога не бях правил кайсиева защото не съм фен на плодовите ракии. Сипах я в една 15 литрова дамаджана и се чудех с какво да я омекотя. Отрязах един клон от кайсията и с брадвичката накълцах трески от сърцевината му. Тя е доста по тъмна на цвят от останалата дървесина. Опекох ги във фурната и те станаха с още по наситен цвят. После сложих 5-6 15 сантиметрови парчета от чипса с дебелина на молив.... и я забравих.
Тази пролет я разсипах по шишета и трябва да ви кажа че не вярвах на очите си... и на небцето също. Цвета и бе жълто-оранжев... няма такъв цвят нито едно уиски. Отива повече към цвета на фантата, но по блед. На вкус е доста мека а аромата на кайсия се усеща доста след като е минала към долните храносмилателни етажи....
Но гроздовата си е гроздова... :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 75 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kostadin_stoilkov, mavar и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима