Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 22:40

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2011, 15:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
Предварително казвам, че имаше такава тема, но охладителят там беше от спирала на която някоя витка е била хоризонтална или с обратен наклон, което напълно обяснява нещата При мен обаче оладителя е цилиндър с тасове с такава форма, която не допуска горния вариант Казана го ползвах за първи път, материалът беше само течност, наклона на лулата е към казана Зашо ракията не върви равномерно, а на леки тласъци?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2011, 16:00 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Не спомена как е бил загряван,колко голям е казана (тип) ,охладителя размери...дължина на лула....през цялото време ли беше на тласъци?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2011, 17:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
Казана е меден 100л, диаметър 50см, височина 52см, капак меден с височина 30см, лула медна с диаметър 35мм и дължина 120см, наклон към казана 3-4см, охладителя е от хромникелова ламарина (цилиндър с диаметър 19см и височина 80см), загряването е с газова горелка, охлаждане- перфектно, с течаща вода, ракията излиза с Т 20градуса, през цялото време на тласъци, спиртомера, който е постоянно в мерителен цилиндър извършваше възвратно-постъпателно движение с приблизителна амплитуда 5 градуса (неговата обща височина е 30см)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2011, 21:04 
Offline

Регистриран на: 21 Май 2008, 18:41
Мнения: 9
vlaivsto написа:
Казана е меден 100л, диаметър 50см, височина 52см, капак меден с височина 30см, лула медна с диаметър 35мм и дължина 120см, наклон към казана 3-4см, охладителя е от хромникелова ламарина (цилиндър с диаметър 19см и височина 80см), загряването е с газова горелка, охлаждане- перфектно, с течаща вода, ракията излиза с Т 20градуса, през цялото време на тласъци, спиртомера, който е постоянно в мерителен цилиндър извършваше възвратно-постъпателно движение с приблизителна амплитуда 5 градуса (неговата обща височина е 30см)




Мисля че проблема е в мерителния цилиндър,пробвай без него.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2011, 21:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
tanase написа:
Мисля че проблема е в мерителния цилиндър,пробвай без него.

Колегата е прав връзката на охладителя и мерителният цилиндър трябва да е с тройник, на който единият краи да е вертикален на горе и отворен към атмосферата, така налягането на газовете в охладителя няма да влияе върху нивото на мерителният цилиндър.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2011, 20:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
Колега petiomalchev, цилиндъра е точно такъв, какъвто го описваш - с тройник и с вертикален извод към атмосферата


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2011, 06:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Качи една снимка да го разгледаме, този охладител и преливник.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2011, 22:19 
Offline

Регистриран на: 25 Дек 2009, 07:14
Мнения: 46
vlaivsto написа:
Предварително казвам, че имаше такава тема, но охладителят там беше от спирала на която някоя витка е била хоризонтална или с обратен наклон, което напълно обяснява нещата При мен обаче оладителя е цилиндър с тасове с такава форма, която не допуска горния вариант Казана го ползвах за първи път, материалът беше само течност, наклона на лулата е към казана Зашо ракията не върви равномерно, а на леки тласъци?


Да неотвярям нова тема, но искам да попитам каква е разликата между двата типа охладители и кой от двата вариянта е запредпочитане и имали някакво значение за какчеството и рандемана на ракията?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2011, 16:42 
Offline

Регистриран на: 25 Дек 2009, 07:14
Мнения: 46
spout написа:
vlaivsto написа:
Предварително казвам, че имаше такава тема, но охладителят там беше от спирала на която някоя витка е била хоризонтална или с обратен наклон, което напълно обяснява нещата При мен обаче оладителя е цилиндър с тасове с такава форма, която не допуска горния вариант Казана го ползвах за първи път, материалът беше само течност, наклона на лулата е към казана Зашо ракията не върви равномерно, а на леки тласъци?


Да неотвярям нова тема, но искам да попитам каква е разликата между двата типа охладители и кой от двата вариянта е запредпочитане и имали някакво значение за какчеството и рандемана на ракията?


Никой ли не може да обясни разликите между двата охладителя и кой от двата вида е за предпочитане?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 07:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ми кой да ти каже като не сме виждали какво представлява охладителя на vlaivsto, лично аз не мога да си представя по обяснението му какво точно представлява, диаметър разположение на тасовете :nixweiss:
vlaivsto написа:
При мен обаче оладителя е цилиндър с тасове с такава форма, която не допуска горния вариант

Представям си го като проточен охладител, тръба в тръба, като между двете тръби преминава охлаждащата течност а във вътрешната тръба преминава парата за охлаждане, като във вътрешната тръба са сложени прегради да забавят парата.
И двата охладителя имат предимства, проточният е по-малък не заема място, пък предимството на серпентината е това че ако е потопена в съд с обем 2-3 пъти по голям от обема на казана може с тази вода да изкараш целия процес на дестилация. Ами представи си ако спре водата и си с проточен охладител за 2-3 минути той загрява и край с охлаждането.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 08:04 
Offline

Регистриран на: 25 Дек 2009, 07:14
Мнения: 46
petiomalchev написа:
Ми кой да ти каже като не сме виждали какво представлява охладителя на vlaivsto, лично аз не мога да си представя по обяснението му какво точно представлява, диаметър разположение на тасовете :nixweiss:
vlaivsto написа:
При мен обаче оладителя е цилиндър с тасове с такава форма, която не допуска горния вариант

Представям си го като проточен охладител, тръба в тръба, като между двете тръби преминава охлаждащата течност а във вътрешната тръба преминава парата за охлаждане, като във вътрешната тръба са сложени прегради да забавят парата.
И двата охладителя имат предимства, проточният е по-малък не заема място, пък предимството на серпентината е това че ако е потопена в съд с обем 2-3 пъти по голям от обема на казана може с тази вода да изкараш целия процес на дестилация. Ами представи си ако спре водата и си с проточен охладител за 2-3 минути той загрява и край с охлаждането.


Съседа има казан с такъв охладител и представлява цилин дър с ф-200-250 и в него се поставят нанизани на една ос медни чинийки мисля че са 5 или 6 като горните две са нормално поставени но надупчени с ф5 например долните са обърнати обратно , растоянието между чинийките е около 200мм между ченийките и цилиндъра има растояние между 3-5 мм , целия охладител се потапя във съд с вода и е висок 1,5 метра поне.Лулата е дибела поне ф-50 .Има някакво значение тази конструкция но незнам какво иначе, серпентината се изработва по лесно .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 15:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
petiomalchev, обеснението на spout за охладителя на съседа му е съвсем точно, мисля, че е разбираемо. Ще пусна снимки на мерителния цилиндър, на охладителя няма смисъл, защото е затворен и нищо не се вижда.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 15:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
Ето обещаните снимки:
http://vlaivsto.snimka.bg/arts/vino-rak ... 9.25294940
http://vlaivsto.snimka.bg/arts/vino-rak ... 9.25294941
http://vlaivsto.snimka.bg/arts/vino-rak ... 9.25294943
http://vlaivsto.snimka.bg/arts/vino-rak ... 9.25294944
Другата седмица ще варя ракия и ще обърна наклона на лулата към охладителя, както ме посъветва MONI BARONA, за което предварително му благодаря и ще видим отново ли ще върви на тласъци.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 16:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Преди да правиш това-би ли снимал охладителя отвътре?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 20:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
Не мога да го снимам отвътре, защото е заварен/неразглобяем/, а колегата spout го е описал по-горе доста добре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: ss101, кольо колев и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима