Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 17:20

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2011, 13:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
Сега разбрах точно идеята ви за тръбичката/такива освен на тубите има и на някои оливерници/ и при следващото варене ще се опитам да монтирам такава и да видя какъв ще бъде ефекта. И все пак дъното на охладителя има форма на полусфера в центъра на която има пробит отвор 14мм и при този дебит на дестилата /диаметър на струята 3мм/ е изключено да се образува "локвичка"!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2011, 16:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2009, 15:51
Мнения: 4
Здравейте Колеги! Имам подобен проблем с вървенето на тласъци. Казана е около 140л. хром ,медни капак,лула ф35 и серпентина ф22. Пълня го до около 120л. максимум. Прави ми впечатление, че проблема се явява, като го напълня над 100-110л.,без значение какъв е огъня. Не знам дали да го отдавам на по-малкия свободен обем в купола или на намаляването на сечението на тръбата, веднага след края на лулата, а точно там започва и охлаждането. Споделете мнения, Моля Ви! Благодаря!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2011, 17:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
sandikuhoto; трябва да се види/снимки дай/,така на сляпо смо догатки и чесане на езика.
каква е тази снадка? Какъв наклон има лулата/към казана или към охладителя/.Въпроси които трябва първо да изясним после да ръсаждаваме.......

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2011, 19:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2009, 15:51
Мнения: 4
Трябваше да смачкам снимките,ето ги и тях. Наклона на лулата е 3-4 см към казана. Интересно ми е, че като тръгне на тласъци и източа част от водата в охладителя (първата навивка на серпентината да остане на сухо) се успокоява.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2011, 19:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Е хеее... браво браво всичко е перфектно:
Първо нивелирай охладителя, както е писано понапред в темата нивелацията е важна, за да нама задържане на материал по семпертината,което дава тия тласъци на балбукане.Другото което ми прави впечатление е наклона на лулата ,той е почти хоризонтален.Дай му наклон /на кадето искаш/,за редпочитане към казана/мое мнение/.
Пс. Понеже си 'променил мнение' в последния момент явно проблема е в наклона на лулата.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Последна промяна MONI BARONA на 28 Ное 2011, 19:55, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2011, 13:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
sandikuhoto пробвал ли си да вариш ракия с непълен охладител. Част от първата витка да остане непокрита с вода.
Иначе всичко си е изпипано,не зная до къде стига течността като заредиш примерно 120 литра но оставяй 20%от казана свободни.Купола ти е доста нисък не зная какъв обем има но трябва да има място за парите за да има ефект на въздушен дефлегматор.
Провери нивелацията и вари с по малко материал.
Не приемай това за купола като критика.
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2011, 19:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2009, 15:51
Мнения: 4
Защо да е критика, колега? Исках мнения и получавам такива, Благодаря за което! Първото, което направих още миналата година(сефтето на казанчето),беше да проверя серпентината. Обиколих я цялата с нивела, наклона е един и същ по цялата дължина, а и като наливам вода на тънка струя отгоре, отдолу си изтича съвсем спокойно. После свалих лулата при купола с 3-4см по-ниско - няма оправия, тласка че чак капака иска да дигне. Голям цирк беше, затискам, замазвам и както каза cavxan източих охладителя до първата витка и горе-долу кротна. Набедих коляното в началото на серпентината, защото там започва и по-интензивното охлаждане(нивото на водата е на червената линия). Тая пролет го резнах и заварих една по-плавна дъга(нарисувах го със зелено щото цяло лято нямаше кой да го снима :) ). Сега с пълен охладител има тласъци само при по-пълен казан, но поне вече не ми се налага да затискам капака. За купола съм съгласен, че е малко нисък ама това е друга тема( :x :x мангали :explode: ). Мисля си дали да не направя първата витка-витка и половина на серпентината със същия диаметър като на лулата ф35. Как мислите ще има ли ефект? Иначе работата отива на по-малко материал в казана.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2011, 20:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Здравей, на мен също много ми харесва "казанчето" , и как всичко е подредено. Браво!
Никъде не видях термометър. Как регулираш огъня, според струйката на дестилата ли ? Пробвал ли си, с по-слаб огън. Пробвал ли си, да охлаждаш за момент капака(примерно с пръскачка с вода или мокър плат), за да видиш дали за момент ще спре тласъците.
Аз също мисля, че проблема е от широкия казан(голяма площ на изпарение) и ниският купол. Ако е така, ще трабва да намаляваш още количествата на материала. Може би, добавяне на "попова" шапка към купола, или по-високи вертикални части на лулата, ще помогнат. Нека да чуем мнения от повече колеги.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2011, 22:24 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Колега казана ми е 160л. и е със същия модел купол. До скоро го пълних на 120л., а от скоро на на няколко пъти почти до ръба-около 150л. Лулата ми има също наклон към казана 2-3см. Никога не ми е вървяла ракията на тласъци! При мене обаче лулата и серпантината са по-малки- съответно ф 25 и ф 18, като серпантината е и по-къса т.е. от 5м. тръба. Не знам дали това оказва някакво влияние. Много внимавам със силата на огъня! Вече съм му хванал цаката и след 2.5 часа силен огън лулата е топла към серпантината. Тогава разтилам неизгорялото и жарта и чакам да текне. Нататък е лесно- добавям от време на време по някое дърво, колкото да не намаля струята.
Гледам, че ти си май на газ и ще ти е по-лесно регулирането.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Запрян Ванев, Мартин85 и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима