Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 22:24

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2011, 12:51 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
В различни книжки и тук таме в някой по-стар учебник споменават,че черницата ,както и акацията като "по-кисела " дървесина са подходящи за плодови дестилати,а не за гроздови, които по-добре си пасват лактоните на дъбовата дървесина.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2011, 13:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
ilu6a написа:
В различни книжки и тук таме в някой по-стар учебник споменават,че черницата ,както и акацията като "по-кисела " дървесина са подходящи за плодови дестилати,а не за гроздови, които по-добре си пасват лактоните на дъбовата дървесина.


О.К. това не е проблем,довечера ще извадя черницата (стояла е само 24ч.) и ще сложа дъбов чипс който предварително е киснал във вода за да не е толкова силен.
А нещо за пластмасовия бидон,подходящ ли е за съхранение за месец два или не е ?

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2011, 16:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2011, 11:16
Мнения: 28
Местожителство: Стара Загора
Мен лично ме беше страх да я държа в бидона повече от 10 дни. Незнам колко е вярно, но съм чувал, че после може да има дъх на пластмаса от бидона.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2011, 17:19 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Нищо и няма! Държа я в онези бидони от сините с месеци заедно със средно препечен дъбов чипс/ бидона отворен/ и става все по-хубава! За да бъда по-точен- слагам по 3 гр./ л. чипс и стои около два месеца. После в бутилки и на масата :zauf2: .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2011, 20:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
ZMeyGorianin написа:
Нищо и няма! Държа я в онези бидони от сините с месеци заедно със средно препечен дъбов чипс/ бидона отворен/ и става все по-хубава! За да бъда по-точен- слагам по 3 гр./ л. чипс и стои около два месеца. После в бутилки и на масата :zauf2: .



Точно това мисля да направя и аз,само че с леко печен чипс и накрая ако е нужно ще дооцветя със силно печен :2thumbs:

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2011, 20:24 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Леко печеният чипс ще даде аромат и вкус на "сурово" дърво, на дъски. Ако търсите хубав, благороден аромат, то трябва да се спрете на добре препечен чипс.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2011, 22:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Tова средно печен или силно печен означава?

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2011, 22:07 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
силно...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2011, 09:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Мисля да заложа на следната схема,вчера си поръчах 0.100гр. средно печен френски чипс който ще смеся с леко печения.Ще го оставя да покисне 10-на дена и да видим какво ще се получи,ракията е в пластмасов бидон от 80л.на който 1/3 отвора е свободен и е покрит с кърпа.Един вид отворен съд + машинка за рибки с която му вкарвам кислород по 20 мин. всеки ден.
Дано се получи блага гроздово-алкохолна течност с приатни аромати и вкус,че жабчето всеки ден се обажда и водя титанияна борба със себе си да не я подкарам юнашката :megagrin: :saufen:

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2011, 10:42 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
forski написа:
Мисля да заложа на следната схема,вчера си поръчах 0.100гр. средно печен френски чипс който ще смеся с леко печения.Ще го оставя да покисне 10-на дена и да видим какво ще се получи,ракията е в пластмасов бидон от 80л.на който 1/3 отвора е свободен и е покрит с кърпа.Един вид отворен съд + машинка за рибки с която му вкарвам кислород по 20 мин. всеки ден.
Дано се получи блага гроздово-алкохолна течност с приатни аромати и вкус,че жабчето всеки ден се обажда и водя титанияна борба със себе си да не я подкарам юнашката :megagrin: :saufen:


Ти си знаеш, но за мен леко печеният чипс няма място в ракията.
Освен това, няма смисъл да държиш бидона отворен - и по този въпрос е писано доста тук.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2011, 19:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2011, 17:48
Мнения: 43
Благодаря на всички отзовали се колеги. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2011, 20:58 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
имам старо черничево буре сигурно над 30 годишно, слагам в него гроздова ракия и след две години я вадя и отново зареждам . не съм го почиствал,не съм го отварял ,та сега се питам може ли да оказва някакъв негативен ефект престоя в старо черничево буре .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2011, 21:11 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Цитат:
и след две години я вадя и отново зареждам
:shock:
Какъв търпелив човек :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2011, 22:08 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
ika написа:
имам старо черничево буре сигурно над 30 годишно, слагам в него гроздова ракия и след две години я вадя и отново зареждам . не съм го почиствал,не съм го отварял ,та сега се питам може ли да оказва някакъв негативен ефект престоя в старо черничево буре .

Не негативи няма,щом на теб ти харесва дестилата.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2011, 12:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2011, 11:07
Мнения: 90
GEOSTAZA написа:
От стари хора знам, че в буре за ракия никога не се сипва вода. Понякога зеленясва и придава лош привкус. :cry:

е,егати логиката,а с какво да се закисва,с уиски може би :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: jor661, Patfinderr и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима