Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 18:29

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2011, 12:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Здравейте, имам 100 литра отцедена от гроздовите шлюпки мъст, която ще дестилирам. На мирис удря на спирт та се не трай, на вкус е леко кисело но не кисело на оцет. Сега дилемата ми е дали да слагам сода бикарбонат,понеше мъстта беше сулфитирана с 14гр/100 калиев метабисулфит. Прочетох всичко във форума,където се споменава сода, но пак съм объркан колко точна да сложа. Има писано за 3 пакетчета на 150-200 литра,има и за пакетче на 100 литра,има и за накакви супени лъжици, обаче в магазина срещнах няколко вида грамажи. Знам,че не може да се каже колко точно, но поне някакъв ориентир. Имам 1 пакет 80гр.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2011, 12:44 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
слагай го.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2011, 13:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
ок, живот и здраве в събота го мятам.Благодаря.
А нужно ли е да се чака т.нар. да паднат джибрите? Сложени са на 15/09/2011, дрождите изядоха захарта за 4 дена и от тогава на вкус нямат промяна, шапката стои отгоре.Преди малко пробвах с чайника изпаренията горят.
Имам и 150литра ферментираща мъст след източване на виното( мерло,вложени са дрожди,активатор и подхранка за дрождите), до края на седмицата няма да има захар и мисля другата събота и неделя да ги сваря.Или да ги почакам и тях поне 3 седмици.
Предишни години съм варил джибрите като падне шапката, обаче не съм сигурен дали има смисъл да чакам толкова.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2011, 08:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
hellreiser казваш че имаш 100л. мъст изцедена от шлюпките, тази шапка от какво се образува.
Содата се слага докато остане леко кисело едно пакетче за 100л. и аз мисля че ще е достатъчно, разреди я предварително в 2л. вода и таака я сложи в мъстта.
Шапката за да не потъне явно има още 1-2% захарност и протича макар и слаб процес на ферментация, при това положение материяла трябва да е леко газиран на вкус. Ако не е газиран значи не протича никакъв процес, не се отделя СО2.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2011, 11:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
За мъстта не съм се изразил правилно, изпуснал съм "ще имам 100л отцедена". Няма никаква газировка, на вкус даже е приятно за пиене :) , вино е. Клечката кибрит в бидона не гасне.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2011, 22:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Щом не е газирана и не сладни на вкус вари нищо че не е потънала шапката, вари.
Може да има съвсем малко не ферментирала захар 1-2% и за това да не потъва, но за толкова малко да вземеш да възбуждаш ферментация на ново не си заслужава, пък и може да не се получи. Премери захарността с руски захаромер на скалата има разграгена 0% захарност и има отделна скала за алкохола но на нея не може да се вярва. На тези захаромери пише виномер.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 14:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Току що приключих дестилацията. 90литра материал- отделен 1л първак, 18 литра на 55градуса и 4 литра патоки. Варих в казан 120литра на газ, отиде точно 4кг газ(две малки руски бутилки). Най-интересното е , че забравих содата, обаче няма и помен от миризма на сулфити или кисел вкус. Доволен съм, другата събота пак.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: puzp, vavel и 18 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима