Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 14:24

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2008, 22:24 
Offline

Регистриран на: 11 Мар 2008, 17:46
Мнения: 13
здравейте колеги
аз все оше съм начинаещ но зо сметка на това съм мераклия моля за информация какви бурета са подходящи за отлежаването на ракията изобщо ще съм благодарен на всякаква информация за отлежаване и време в бурета
хай наздравичка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Юни 2008, 11:13 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Ясно е, че дъбът си е дъб :!: , но ако имаш накъкви предпочитания към други бурета - що не! Има малка особенност при стареене, ако алкохолният градус е 70 и повече ще получиш конячен отенък, мирис на ванилин(ако е българско или френско буре), на карамфил, ванилин, череша, горски плодове за канадският дъб. Има и американски, но последните 3 се внасят! :D На мен ми харесва нашият си странджански дъб и канадския. Нашия е типичен за старата Поморийска ракийка и коняците на Поморие и Преслав! Ако градуса е нисък ракията неумеква, а става остра като Уискито и Рома, пил съм и такива стари отлежали 10-20 г ракии, точат се, мазни са, но са остри! Та на кой каквото му душа сака!!! :D :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2014, 14:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Установих, че дъбът не се разсъхва при 55% влажност, дори и да е заета примерно само 1/3 от бурето. Поддържам такава влажност заради мухъла. Да, ама ангелският данък ме съсипва :cry:
Дали да не започна да разреждам примерно до 45% alc и да разчитам, че преимуществено ще се изпарява водата :? Равновесната точка я дават около 70% влага. :roll:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2014, 14:36 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 268
При 45 градуса алкохолът не извлича от дървото аромати като ванилия карамел и други. За да има добър ефект дестилата в бурето трябва да бъде между 70 и 72 градуса. Относно ангелският данък - кеф цена няма :D Намаляването на загубата може да се намали малко с регулиране на влажността и температурата в помещението където е бурето. Стойностите ги имаше някъде в учебника на проф. Маринов.

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2016, 12:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Пред дилема съм в какво буре да сложа сливова ракия.
Имам две свободни бурета по 50л едното е силно изтощено, другото е на две завъртания
с бяло вино(6месеца) и ракия 4-5 месеца).Ако сложа на висок градус(60%) в изтоштеното
дали няма да е по добре........А другото да го напълня пак с бяло вино да го изтощя още.
Пс. ракията на 4-5 месеца стана на коняк, не че не ми харесва ама дървото в нея ми идва в повече
и ще я копажирам с една друга. та те така.....?

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2016, 12:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 616
Слагай в новото за месец и нещо, и прехвърли в изтощеното.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2016, 12:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Мони,изтощаването с вино влияе доста добре на качествата на дестилата след това.
Аз преди време 50л буре за да мога да го ползвам за дестилат ,проведох 3-4 ферментации ,отделно ,че бяло вино стоя 7-8 месеца с цел изтощаване.
Работа е там ,че виното отнема галови и елагови танини,те придават онзи вкус на дъска.След виното ,дестилата извлича в по-голямо процентно отношение ароматни полимери с хидроксилни и карбоксилни групи,фенолни в-ва ,захари и лигнин и се образуват максимални количества ароматни алдехиди.
Така ,че да-ползвай изтощеното ,а другото проведи още някоя ферментация с отлежаване няколко месеца.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2016, 13:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
Работа е там ,че виното отнема галови и елагови танини,те придават онзи вкус на дъска.След виното ,дестилата извлича в по-голямо процентно отношение ароматни полимери с хидроксилни и карбоксилни групи,фенолни в-ва ,захари и лигнин и се образуват максимални количества ароматни алдехиди
Така и предполагах..... После ще си го ползвам само за гроздов дестилат, а изтощеното ще е само за сливова.
ПС. то от много имане вече не знам в кое буре какво има и ще направя една строева подготовка
на инвентара тия дни :megagrin: :lachtot:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2016, 13:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
ilu6a написа:
Работа е там ,че виното отнема галови и елагови танини,те придават онзи вкус на дъска.

Вероятно във виното по-малко се усещат, а в ракията се концентрират?
Както се случва примерно с SO2


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2016, 21:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
бай Танас написа:
Вероятно във виното по-малко се усещат, а в ракията се концентрират?
Както се случва примерно с SO2

Хм...предполагам ,че във виното наред с танините ,които си има просто допълнителната тръпчивост по-малко се усеща.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Мартин85 и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима