Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 10:40

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: превареиика
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2008, 22:47 
Offline

Регистриран на: 11 Мар 2008, 17:46
Мнения: 13
здравейте
пак съм аз ама то мерака е страшно нещо
следващият ми вапрос е какво ще спечеля и какво ще загубя ако преварявам слушал съм 1 000 000 версии и измислици
искам да се науча да правя качествена мека и пивка ракия загубите не ме плашат толкова моля за всичките ви препоръки
хай наздравичка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2008, 07:48 
Offline

Регистриран на: 28 Апр 2008, 14:07
Мнения: 6
Здравей колега!Аз от ТАТЕ знам, че имаш ли възможност сиреч собствен казан, ракията се преварява.Единствено компромис може да се направи с гроздовата когато е хубав материала.При нея преварката отнема част от аромата който дава гроздето та за това.Иначе всичко друго имам предвид сливи, ябълки , круши, дренки дори се преварява.Изварявме целият материал докато стане горе долу 20 градуса алкохола в патоката и след това в зависимост какво количество изварен алкохол си добил ,обратно в казана за преваряване. Инженер химик ми е казвал че при преварката се доизчиства ракията от метиловия алкохол тъй като с етиловия имат различна точка на кипене и първо се изпарява метилата.И никога не разреждай хубавата преварена ракия с патоката която остава след преварката.То всъщност се разбира и кога тръгва слабата ракия защото като мериш периодично със спиртомера градуса пада рязко а не както при изваряването на кашата постепенно.
Ами това е за сега ако има нещо кой с каквото може да помага


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2008, 21:21 
Offline

Регистриран на: 12 Юни 2008, 17:47
Мнения: 1
Здравейте то и съм новобранец в в сверата на домашната :lol: но знам от личен опит це поне 40% от изкараната ракийка си в минус :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Юни 2008, 12:28 
Offline

Регистриран на: 28 Апр 2008, 14:07
Мнения: 6
Нещо не мога да схвана как така 40% си в минус.Ето и една проста сметка.След изваряването примерно получаваш 100 литра материал за преваряване.Топиш спиртомера вътре и установяваш че е да кажем 30градуса. 100литра х 30градуса дават общо 3000 алкохолни градуса.Ако искаш ракията ти да е примерно50 градуса делиш 3000 на 50 и получаваш 60 кг ракия.Това е може да ти остане малко патока но чак пък 40% :?:Той алкохолният градус си е вътре няма къде да се запилее, че да изгубиш толкова много ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Юни 2008, 20:59 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
По-малко са от 40%, но имаш загуби с първоток и патоки, като преваряваш пак имаш първоток и патоки! Затова си има схеми при изваряване, патока или първотока могат да се добавят към ракийката, но след преценка и внимателно!!! Слагат се в следващият материал за изваряване, пазят се за догодина, вижте темата "Черешова ракия" или нещо подобно!!! :wink: Айде и не се косете!!! За който знае - загубите са малко! :D :idea:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: превареиика
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2009, 11:18 
Offline

Регистриран на: 06 Окт 2009, 16:39
Мнения: 5
И аз да питам за преварката!Доста неща са изписани във форума ама на мен пак не ми стана съвсем ясно.Аз ще правя ракия от грозде без да източвам вино.Но не разбирам ако правя преварка отделям ли първак и патоки от първото варене или събирам всичко и ги отделям само при преварката? :? И ще се изгуби ли аромата на грозде от преварката? Ако може някой да ми даде по-голяма яснота по въпросите ще съм благодарен! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: превареиика
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2009, 20:37 
Offline

Регистриран на: 07 Окт 2009, 20:05
Мнения: 26
Това е нормално и е хубаво да се преварява алкохола иинаги не само от плодовата каша но и от гроздето.Само прускането на гроздето и сичката химия до известна степеен е в гроздовете, така че е желателно као ние го правим по следния начин :
изварява се всичкия материал от гроздето което имаме , субира се до 20 % алк. като се отделя първотока около 1,5 литра .За преварянето се изчислява горе доло новият материал да се огаси с вода таак че да стигне до 25 % наи силно и не повече от това. Разреждането с вода е задалжително да може да се филтрира по добре налятото в казана. Иначе вадиш пак почти същата фракция.Добаяме мускатови джибри около 60-70 кг.за аромат, които няма може да си добави от виното само което ще доправи ароматите .Хубаво е да се пече на среден огън.След това когато потече се маха първият литър отново и се следи да не тругнат висшите алкохоли .Мисля че има едни ленти1ки които много трудно се намират но когато подадеш една на струята и потъмнява, пук и само да опитваш и да усетиш дали започва да горчи ти е достатъчно .То се случва някаде наоколо 40-35 % алк. тогава в казана остава една много мътна течност почи жълтеникава.. някаде половината от обшата му течност и дори повече .А що се отнася за количеството ами то излиза в по силни градуси и иска повече вода после за да се открехнат ароматите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: превареиика
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2009, 23:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
PREDATOR това с добавянето на мускатови джибри или вино при второто варене е много хитро :2thumbs:
За отделянето на първака, при първото варене казваш 1,5л. но на какво количрество материал, аз отделям горе долу 1% от общото количество материал. Примерно слагам да варя 100л. отделям 1л. първак. Пък и пърцука не ми свиди спирам да варя на около 40-42 ал.гр. :sauf:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: превареиика
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2009, 20:12 
Offline

Регистриран на: 07 Окт 2009, 20:05
Мнения: 26
Ами да виж зависи от количеството на материала.Но на 450 л .казан се отделя до 2 литра може и малко по малко ако е качествен материал но нека са 2 л.ако не ни се свиди.На 100 л може да паднеш на 500гр. спокоино но изсипването му в следващия материал 100 л. които ще вариш не оправдава изваждането от него само на 500 гр. първоток а иска да се извади поне двойно количество .. за да се изтегли и неговият метил които има и този които си изсипал примерно...а патока да наи добре е по рано да го спреш защото как то се пише на всякаде тои е по вреден от метила.А под патоок се разбира алкохолкоито горчи или киселеее ..


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: превареиика
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2009, 21:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Четох в една руска книга за един метод, на колко градуса да спрем ракията /това може да се използва при първото варене/ едно листче хартия широко 1-1,5 см. дълго 5-6см. се намогря в единият край от чучура на казана и се пробва с запалка, дали се пали, преминаваш през мокрия край бързо с запалката , ако се запали значи има още алкохол. Пробвал съм го и при 20 ал/гр. вече не гори.
Наистина няма смисъл да се слага първака от първото варене, при втората преварка.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: превареиика
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2009, 22:00 
Offline

Регистриран на: 07 Окт 2009, 20:05
Мнения: 26
А това което тече под 20 % алк. си е пълен батак.няма смисъл от него.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: превареиика
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2009, 23:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
То и от 40 до 20 не е за хвалене.
Руснаците преди втората преварка правят химическа очистка на материала, чел съм за няколко метода:
1. Слагат въглени от бреза да престоят няколко дни.
2. Прецеждат материала през активен въглен.
3. Слагат калиев перманганат и сода, матреиала се оцветява в розаво и след като се утай прецеждат и варят /това съм го пробвал с ракия от ечемик/
4. Слагат 1л. прясно мляко на 6 л. разреден материал.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: превареиика
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2014, 19:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Окт 2014, 19:16
Мнения: 11
Местожителство: София
Здравейте колеги, няколко години по-късно съживявам тази тема, но искам да знам, дали когато ракията ще се преварява трябва да се отделят първака и патоките или е достатъчно това да се направи при преварката само. Държа да отбележа, че това не е с цел икономия. Благодаря ви предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: превареиика
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2014, 19:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
zevvs написа:
трябва да се отделят първака и патоките или е достатъчно това да се направи при преварката само

Само първака се отделя при първото варене......
При следваща преварка се отделя първак, средна(за консумация) и паток.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Последна промяна MONI BARONA на 13 Ное 2014, 19:28, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: превареиика
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2014, 19:28 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 470
Местожителство: Варна
MONI BARONA написа:
Само първака се отделя при първото варене......
При следваща преварка се отделя първак средна(за консумация) и паток.


Миналата година постъпих точно по тоя начин и резултата е една много хубава ракия, каквато до сега не бях правил.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима