Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 22 Окт 2017, 20:58 Дата и час: 22 Окт 2017, 20:58

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: превареиика
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2014, 22:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 345
Моля те обясни подробно, че нещо не вдявам.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: превареиика
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2014, 23:44 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6456
Местожителство: София
Ето от този пост и последвалите го ще добиеш представа...По-добре няма как да се обясни.
ПРегледай методите...
viewtopic.php?p=9839#p9839

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: превареиика
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2014, 20:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 345
:buch:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: превареиика
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2016, 22:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юни 2016, 19:54
Мнения: 60
Местожителство: Аксаково - Варна
Здравейте всички и наздраве, :zauf2:
Чета форумът от повече от 4 години, нищо че от скоро съм регистриран. Може да се каже че познавам всички ви, жалко че вие не ме познавате толкова добре :megagrin:. Правил съм сирене, кашкавал, боза, имам пушилня за колбаси и риба, шунковар, сам си люпя пилета, пъдъдъци, фазани. От 12 години живея в къща на село и се опитвам да се превърна в див селянин дето всичко сам си произвежда и ми се получават нещата. Само ракия дето не съм правил до сега, защото тъщата ме е захранвала с достатъчни количества, че да мога да си пия всяка вечер по 100-150 до 300мл аперитив преди вечеря. Адмирации за това, което е изписано във форумът и нивото, което е достигнато. Това е може би единственият форум, в който просто няма какво да попиташ. Отдавна съм решил да взема това перо от домашното производство в свои ръце, но от работа все съм си мислел, че няма да ми остава време и за това хоби.
Намерих време и финанси и вече почти осъществих желанията си относно ракията. В смисъл вече имам LM-колона (защото предпочитам дестилатът ми да е по чист от към вредни фракции, дори и ако трябва да се лиша от аромати), но не съм варил още нищо. Всъщност не съм варил никаква ракия до сега. Всичкият опит (теоритичен) е от тук (и не само). Имам няколко въпроса, на които не намерих отговор и които ме притесняват за първата ми варка в живота, а пиша в тая тема защото ще е преварка на патоки (тъщата има събрани патоки). И тук въпросът: Понеже нямам друг материал, а искам да пробвам новата си колона - Може ли да се преварят само патоки, които са събирани от обществен казан -аламбик, без дефлегматори. Няма ли да е пълно с вредна химия в тях, въпреки че LM-колоната има възможност да изчисти различните фракции до безароматно състояние? Питам защото никъде във форумът не видях някой да преваря само патоки, а аз за момента друго нямам, а трябва да тествам колоната с нещо.
Вторият ми въпрос не е много за тая тема, но пък е за този раздел. Навсякъде във форумът се споменава, че не е добре ако от чучура тече алкохол с висока температура, но никъде не се споменава- Защо?! Обяснявам си го с това, че при висока температура на алкохола няма да може да се замери точния алкохолен градус при дестилацията (по-скоро ректификацията), а таблиците за корекция са само до 30градуса по целзий, а аз си мисля, че въпреки 2-та метра серпентина ф8мм след кранчето на LM-колоната ми, температурата на дестилатът едва ли ще падне под 50 градуса по целзий. Ако има друга причина, за която не съм разбрал моля да ме светнете и ще сложа охладител и на нея тръба.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: превареиика
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2016, 22:32 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1368
Местожителство: Дупница
Слагай охладител , обясненията ще получиш после! :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: превареиика
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2016, 00:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2718
Местожителство: ''Survivor'' България
skyly написа:
И тук въпросът: Понеже нямам друг материал, а искам да пробвам новата си колона - Може ли да се преварят само патоки, които са събирани от обществен казан -аламбик, без дефлегматори. Няма ли да е пълно с вредна химия в тях, въпреки че LM-колоната има възможност да изчисти различните фракции до безароматно състояние? Питам защото никъде във форумът не видях някой да преваря само патоки,
Матре'ал има, сега почват сливите.
Патокито е добро за проба на колоната но не става за пиене от добре оважаваш себе си консуматор. :D Пс. и да занеш..... добра ракия става от добър материал, май първо с това трябва
да започнеш.... успех :prost2:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: превареиика
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2017, 14:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Окт 2015, 12:04
Мнения: 5
Здравейте и наздраве. Имам кратък въпрос.
Ще преварявам патоки които са 30 алк. градуса. Да ги разреждам ли и ако ДА до колко градуса.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: превареиика
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2017, 14:50 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 934
25–27 макс

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: превареиика
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2017, 23:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2012, 23:46
Мнения: 95
Каква е целта на преварката на тези патоки?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: превареиика
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2017, 23:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 462
Местожителство: Берлин
Според мен ,човека иска да си пробва, тества и да изучи колоната - начинаещ е все-пак !!!! Много правилно !!! Да не хаби хубав материял-вече,от писаното му стана ясно,че това за консумация не е желателно (освен за някоя тъща ) :lachtot:

Даже, остави си този (вече дестелирания материял за по-нататъшни проби - пак разреждай и така...) Няма да можеш от раз да усетиш и овладееш колоната !!! :prost:

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: превареиика
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2017, 00:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2012, 23:46
Мнения: 95
Човекът за пръв път пише в тази тема,аз затова и го попитах кааква е целта на преварката.Никъде не видях че се отнася за колона!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: превареиика
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2017, 00:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 462
Местожителство: Берлин
Извинявам се !!! :prost2: Обобщил съм две мнения, като съм сметнал,че са от един човек-просто не видях годините !!! Но това което написах е точно за нови хора с колони... :prost:
Ама, нищо де ,то и за аламбика си трябва да се натрупа опит !!!

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: превареиика
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2017, 09:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2016, 22:45
Мнения: 43
При варенето на ракия, лично аз практикувам по следния начин:
1. При първото варене отделям 1% от първака, събирам ракия до 50 градуса, от 50° до 35°-40° оставям за преварка за следващо варене от същия плод, под 35°- 40° не събирам и първака също не ползвам повече. Така хем се запазва аромата и ракията е качествена.
Направете си експеримент като разделите ракията до 50° и от 50° до 42° примерно, след това помиришете и ще откриете, че под 50° започва да се появява един доста неприятен мирис на патоки.

Разбира се говоря за аламбик.

Опитвал съм домашни ракии на различни хора и в почти всички се усещаше този неприятен аромат.
Правил съм най- различни опити, както и преварка на целия материал, но тогава наистина се губи голяма част от аромата, а аз обичам ароматни ракии.

Всичко е въпрос на вкус и все пак който иска да пие качествена ракия, не трябва да бъде свидлив и да гони количества.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: превареиика
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2017, 09:56 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1121
Местожителство: Плевен
И аз се опитвам да обясня на хората,че дългото кафе е смрад.
Kamenji77 написа:
Направете си експеримент като разделите ракията до 50° и от 50° до 42° примерно, след това помиришете и ще откриете, че под 50° започва да се появява един доста неприятен мирис на патоки.
Kamenji77 написа:
под 35°- 40° не събирам
За това не съм съгласен с теб.Би ли бил така добър,ба си колко съм любезен,да ми събираш патоки от 40 до 20 и да ми ги пратиш?Ще се реванширам по някакъв начин.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: превареиика
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2017, 13:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2718
Местожителство: ''Survivor'' България
vnnaidenov написа:
За това не съм съгласен с теб.Би ли бил така добър,ба си колко съм любезен,да ми събираш патоки от 40 до 20 и да ми ги пратиш?Ще се реванширам по някакъв начин
Вчера пък и днеска варя патоки на 'тъста' (не мога да му откажа :) )
Страшна смрад излиза..... та аз съм на мнението че, на едно лайно колкото и захар
да му слагаш на торта няма да стане.....Евентуално ще му препоръчам някоя есенция,
за маскиране на положението :lol:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: bobopeli и 23 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима