Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 08:37

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2011, 20:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:50
Мнения: 58
Местожителство: Бургас с.Искра
Накратко-120 кг с костилките /колко са без тях си нямам понятие/. 24 кг. захар, 60 лт. вода, суха мая 2 пак.
Днес заредих сефте казана /100 литров с колона, като от Златната бъчва/. Сложих около 65 литра. В 13.00 ч. му дадох огъня, текна след 2,5 часа :? До 19.45 ч. стана около 48 градуса и я отделих. Малко над 8 литра. Сега върви патоки. Но: тръгна на 70 градуса по термометъра на върха на колоната, бързо качи до 80,4 гр., постепенно до 91,7 гр. и я отделих. Термометъра е електронен, този, който продават с казана. Измерена, ракията вървеше с температура 14,5 гр. Измерена с лабораторен живачен термометър, показа 11 гр. Явно електронния завишава.
Самата ракия не можах да и измеря алкохолния градус в началото, защото руски спиртомер до 80 гр. потъна.
Първата ми грешка е, че дадох доста силен огън и закъснях да го намаля навреме.
Но защо ми държеше по-високи температури през цялото време?
Иначе ракията е мека и с разкошен аромат, изключая първите 0,7 литра, които махнах, разбира се.
Очаквам напътствия и критики, че има още доста материал.

Някой да има таблица за интерполация на алкохолни градуси според температурата?


Последна промяна Kuger на 19 Окт 2011, 21:04, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2011, 20:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 12:19
Мнения: 17
Мой познат със 100л. казан имаше подобен проблем. Оказа се, че вината е в котлона, турски или китайски, който е 9kW и идваше силничък. До колкото разбирам, казана ти не е бил пълен и в комбинация със силен котлон, би се получило точно това. Грешката на термометъра също не е без значение.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2011, 21:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:50
Мнения: 58
Местожителство: Бургас с.Искра
Сега ги сравнявах, електронния завишава с 0,8 градуса само.
Явно съм изтървал огъня. Аз също съм с турска газова пирустия.
Правих снимки, но по-късно ще ги кача.

Правя корекция. До 45 градуса я прибавих към основната, стана 10 литра.
Загрях в един буркан до 20 гр.целзий, спиртомера показа 60 алк. градуса.


Последна промяна Kuger на 20 Окт 2011, 14:42, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2011, 11:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
Kuger написа:
Сега ги сравнявах, електронния завишава с 0,8 градуса само.
Явно съм изтървал огъня. Аз също съм с турска газова пирустия.
Правих снимки, но по-късно ще ги кача.

Правя корекция. До 45 градуса я прибавих към основната, стана 10 литра.
Загрях в един буркан до 20 гр.целзий, спиртовера показа 60 алк. градуса.


Аз си мисля, че е добре като количество, при мене при идентична ситуация изкарах след разреждането около 14 кила ракия на 48 градуса, от 90 литров казан.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2011, 11:43 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
и аз с такова количество се разписах.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2011, 15:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:50
Мнения: 58
Местожителство: Бургас с.Искра
Лошото е, че протече колонката в областта на свръзката около горния изход на охлаждането /споко, вода тече/ и се уговорих с майстора, ще ми смени колонката, много отзивчив, така се прави бизнес. Така, че окончателни резултати - по-късно.
Дали на тази, дето е в бидона да и сложа чипс? После ще доливам от "новата" продукция.
А, да се оплача, много бавно тече пущината, схванах се да дремя до казана. Ама пък аромат, не съм вадил такава досега от "общите" казани.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2011, 15:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:50
Мнения: 58
Местожителство: Бургас с.Искра
Прикачени файлове:
Изображение357-малък.jpg
Прикачени файлове:
Изображение356-малък.jpg
Прикачени файлове:
Изображение355-малък.jpg
Обещаните снимки


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2011, 15:59 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
това на втората снимка кохух ли е или самия казан?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2011, 19:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:50
Мнения: 58
Местожителство: Бургас с.Искра
Казанчето е, голичко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2011, 03:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Kuger написа:
А, да се оплача, много бавно тече пущината, схванах се да дремя до казана.

Така е, максимума на дебита на чучура при регулиране на огъня и константа на дебита на охлаждащата вода е когато охладителя се загрее до средата.
При такава схема на варене обаче се губи ефекта от колоната вариш като при обикновен казан.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2011, 09:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:50
Мнения: 58
Местожителство: Бургас с.Искра
petiomalchev написа:
Kuger написа:
А, да се оплача, много бавно тече пущината, схванах се да дремя до казана.

Така е, максимума на дебита на чучура при регулиране на огъня и константа на дебита на охлаждащата вода е когато охладителя се загрее до средата.
При такава схема на варене обаче се губи ефекта от колоната вариш като при обикновен казан.



Ефекта - не схванах, това, че колоната е празна и без глава, или метода за регулиране на охлаждане и огън /загряване на охладителя до средата/ , води до този дебит на продукта?
Мисля, че може да се подобри колоната по модели поствани във форума, но е въпрос на време. Дали съм на прав път?
Колеги, не се притеснявайте да критикувате, приемам всяка градивна критика!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2011, 17:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:50
Мнения: 58
Местожителство: Бургас с.Искра
Пълен отчет: второто казанче, около 90 литра, 0,5 кг сол, две пак. сода по 70 гр. Пълно шоу, новата колонка отвора за термометъра по-тясна с 0,5 мм, но термометъра не влиза :? .Добре, че имам друга сонда, текна еликсира, умре батерията на прибора-бегом за друг,той показва по-висока температура :x .Най-накрая фабриката се кротна, девет часа дрямах до казаня. До 48 алк.градуса. Резултат 12 литра на 62 градуса :megagrin:
Трето казанче: остатъса от материала+патокито от първите два /общо около осем литра/+15 литра вода, че беше гъстичко. Този път всичко по часовник. Още на 35 градуса намалих огъня, пуснах водата, на малко под 60 гр. почна да капе. От този казан 9 литра на 60 градуса, общо от трите казана 31 литра на 60 гр /скапан спиртомер/. Сега кротуват в бидона с чипс и мечка стръвница, вързана на бидона /до кога ли?/. Като начало съм доволен, продукта е чист и си мирише на ракия, не на спирт. По колоната няма никакви подобриния. По-нататък и охладител на върха и вълна.

Следваща тема - ракия от мускат


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2011, 18:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
download/file.php?id=1225&mode=view. Останал съм с впечатление,че дестилата трябва да тече между 16-18 гр......


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2011, 19:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:50
Мнения: 58
Местожителство: Бургас с.Искра
Много трудно се регулира водата при мен, нямам подходящ кран. Ако успея да я намаля още, започва да излиза на мехурчета и гореща от изхода на охладителя, газта също е на възможния минимум, ако намаля още горивото, започва да върви ракията на капки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2011, 20:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Kuger написа:
Пълен отчет: второто казанче, около 90 литра, 0,5 кг сол,

Тази сол.....?????....и материала още от сливите ли е?????че нещо ми се губат моменти....Иначе с колонката всичко е така. След 4...5.. варения ще се научиш.... :2thumbs: :klatsch:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима