Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 02:43

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2011, 09:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Ное 2011, 09:13
Мнения: 7
Здравейте,

Досега не ми се беше налагало да преварявам ракия. Преди няколко седмици варих, но изглежда изпуснах охлаждането и серпентината е поддала и окислила ракията малко. Замъти се и имаше някакви мазни петна. Минавах я през тензух, но не помага, а тензуха се оцвети в светло синьо. И на вкус не ми харесва.
Та, ще трябва да я преваря.
Утре ще варя още един казан джибри (300кг). Мисля да го мина него, каквото излезе да смеся със старата (40 литра, на 40 градуса) и преваря цялото количество. От други теми из форума разбрах че трябва да разредя с вода до 20-25 градуса и така преваря.
Не съм преварявал досега, затова искам да се посъветвам тук, да съм сигурен в процеса. Да не объркам нещо, че това ми е всичката ракия. :megagrin:
Има ли нещо което изпускам или за което трябва да внимавам при преварката?

емил


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2011, 08:37 
Offline

Регистриран на: 25 Ное 2011, 17:37
Мнения: 1
Здравей, колега! Може би малко късно пиша, но в случай, че не си я преварил, на мен при преварката програмата ми е следната:
Ползвам домашен меден казан около 70-80 л. Сипвам ракията, като до сега никога не съм я разреждал до 20-30 гр., обикновено сипвам малко вода, като с нея градусите са около 45. Ако всичко е нормално е материалът е приличен без кисели жилки слагам и дървен въглен, около 0,4-0,5 кг.(обикновен, от огнището, измит преди това). Важно е да не даваш много огън. Първакът ми тръгва около 85-88гр., като събирам за пиене до 45 гр. макс. и става супер. Това ми е тактиката вече 6-7 г. и нямам проблеми. Успех във варенето и пиенето!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2011, 11:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Една технология за преварка при която се запазва аромата на /това което си варил/ първия път.
Технологията е проста но ефикасна; отцежда се сок от джибрата и се запазва около 5-6 литра ,джибрата се вари на паток/всичкия наличен алкохол/.Полученото количество се разрежда със 'запазения сок' и се вари/пече/ по класическата технология,/първак,среда фр.,паток/.Пробвано е много пъти от различни хора включае и мен, доволен съм от аромата на преварката. Успех..... :prost2:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима