Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 14:21

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2011, 10:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Ное 2011, 10:19
Мнения: 32
Местожителство: Бургас
Здравейте на всички!
Тази година реших да пробвам да сложа малко мускатова ракийка в дъбово буре.Та въпроса ми е дали е добре да отлежава мускатова в буре.....,казаха ми че ще си изчезне аромата на мускат...и т.н.
Бурето съм го поръчал ново 40л. от дъб от гр.Плиска,ново.Какво ще ме посъветвате?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2011, 10:40 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Ново буре,малък литраж...Това което ти препоръчвам е дегустациина 8-12 часа!!!
Напълно сериозно ти го казвам!Екстракциите ще са много скоростни и като цвят и като вкус и мирис...
Предполагам,че на 3-4тия ден ще я махнеш от там...да не кажа и по-рано,освен ако не харесваш силно екстрахирани дестилати нещо като това:
Прикачени файлове:
Caol_Ila.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2011, 10:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Ное 2011, 10:19
Мнения: 32
Местожителство: Бургас
Мисълта ми е дали бурето ще повлияе на аромата на мускат??


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2011, 10:59 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
разбира се ,че ще повлияе!Ще придаде вкусове и аромати ,които донякъде ще подтиснат муската но приносът като цяло може да е по-завършен вид на дестилата...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2011, 11:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Ное 2011, 10:19
Мнения: 32
Местожителство: Бургас
Значи да не рискувам с мускатовата,аз предпочитам щом е мускатова ...ДА Е.По добре на мускатовата чипс както е сега в бидона ,а на другата която не е от мускат в бурето....
А да е мека и пивкава без да отлежава в буре,с глицерин ли ставаше най добре .....и по колко се слага?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2011, 11:34 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 268
Сперед мен силноароматните ракии (плодови, мускатови и др.) не бива да отлежават в дъбово буре защото самото буре отдава на дестилата доста допълнителни аромати, които в повечето случаи не си подхождат с аромата на дестилата. От друга страна в бурето ще остане и от силния аромат на муската, който ще се предаде на следващия дестилат, който ще сложиш във бурето.

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2011, 11:39 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Аз бих я сложил в бурето,като я следя постоянно.
По отношение на мекотата,окислителните процеси са тези от които зависи това,прилага се аерация...има писано във форума ,а мисля че има хора тук които могат да споделят конкретен опит в тази посока...
Аз в това отношение съм старомоден-ползване последователно на нови,стари бурета с по-голям обем...и времето...
По отношение на придаване на аромат на следващия сложен дестилат в бурето...не знам за 40 литрови бурета, но 80 и 100литровите не се получава такъв ефект.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2011, 11:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Ное 2011, 10:19
Мнения: 32
Местожителство: Бургас
А за глицерин в ракията..,нищо не казахте.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2011, 13:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Окт 2009, 10:10
Мнения: 85
Местожителство: София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
inzinera написа:
А за глицерин в ракията..,нищо не казахте.



Грам на литър ;)
Продават в златната бъчва по 50мл. за 50л.

_________________
Veritas vos liberabit
LZ1LPK, A1(Rh-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2011, 09:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Фев 2011, 20:35
Мнения: 19
И в аптеките продават.
Грам за литър и по толко захар или мед


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2011, 16:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Ное 2011, 10:19
Мнения: 32
Местожителство: Бургас
:lab: Днес налях в бурето около 35л гроздова.Притеснява ме дали ще има дъх на дърво или горчив привкус.....бурето е ново,закиснато първо с вряла вода 24ч.,след това 24ч. с хладна ,промито със сода за бурета,и още 24ч. със студена вода.Потече бистра вода.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2011, 23:22 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Пробване(дегустации) през 12 часа за контрол.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2011, 11:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Ное 2011, 10:19
Мнения: 32
Местожителство: Бургас
сега погледнах(източих една чашка)никаква разлика ,нито в цвета нито на вкус....само кадето има нещо като прашинки в ракията..не знам от какво а беше бистра като вода.
Да не съм объркал нещо?А и гледам бурнцето от зад на капака кадето няма канелка леко сълзи ,ама леко даже капка не прави,как да го спра това че все пак е загуба на течност(незначителна)ама.....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2011, 11:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
inzinera написа:
сега погледнах(източих една чашка)никаква разлика ,нито в цвета нито на вкус....само кадето има нещо като прашинки в ракията..не знам от какво а беше бистра като вода.
Да не съм объркал нещо?А и гледам бурнцето от зад на капака кадето няма канелка леко сълзи ,ама леко даже капка не прави,как да го спра това че все пак е загуба на течност(незначителна)ама.....

За един ден няма как да стане цвета,нужно е време.През 2-3 дни следи за промени в цвета и аромата.За сълзенето-означава че не е било добре закиснато буренцето,с течение на времето ще спре напълно. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2011, 11:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Ное 2011, 10:19
Мнения: 32
Местожителство: Бургас
А да попитам и за чипса,приготвил съм го за мускатовата,купих от Баумакс,не знам какъв е(Унгарски,Френскиили Италянски),някои знае ли дали е качествен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bar_n, NESTI и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима