Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 04:33

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 19:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Ное 2011, 10:19
Мнения: 32
Местожителство: Бургас
Днес е вече 5-ти ден ....нито промяна в цвета нито на вкус....
Да не са ме прекарали нещо с бурето.....?
Бурето съм го купил по поръчка от БЯЛ ДЪБ-гр.Плиска.Някой да е ползвал услугите на фирмата?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 20:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Амии, нали е дървено ;) . Опиши го малко това буре, пусни някоя снимка и ние да го видим. Отвътре, опушено ли е и колко ( какъв цвят е ).
Струва ми се, че малко си го попрепълнил . Отточи 5 литра, и от време на време, го разклащай, така че ракията, да се плиска вътре. Като започне, да се оцветява, овкусява и ароматизира, ще доливаш отделеното, по твое усмотрение.
Едва ли, на някой му говори му говори нещо - " чипс от Баумакс ". Сипи ракия, в един буркан до половината, сложи едно-две измити "чипсчета", разклащай и опитвай често, ако трябва вади или добавяй по едно-две. После сподели с нас ! Успех! :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 21:55 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
inzinera написа:
Днес е вече 5-ти ден ....нито промяна в цвета нито на вкус....
Да не са ме прекарали нещо с бурето.....?
Бурето съм го купил по поръчка от -гр.Плиска.Някой да е ползвал услугите на фирмата?

Не бързай-вероятно не е много обгорено(не се опушват)-може е да не е обгаряно...
Спокойно ще видиш че ще е ОК.
Апропо то всичкия дъб е бял но на дали е точно Quercus alba...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 22:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Мисля, че имаше предвид бъчварница "Бял дъб" - http://www.viastars.eu/cask/bureta.html , http://www.viastars.eu/cask/tehnologia.html


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2011, 09:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Ное 2011, 10:19
Мнения: 32
Местожителство: Бургас
Бурето беше обгорено,защото като го закисвах и изтаках водата излизаха черни обгорени стърготини..., маистора от фирмата(бъчварница) Бял дъб-гр.Плиска,ми обясни че ги обгарят и опушват...както си е технологията и всичко се прави ръчно.
В момента бурето е пълно до горе с дестилат...правилно ли е?Не мога да го разклащам...поне ще е трудно защото защото е пално и доста тежи.А за чипса съм го направил със закисването и т.н. в един буркан ...ракията се оцвети до цвят малко по тъмен от купешките,но на мирис не мога да определя.А в Баумакс,Практикер и др. големи магазини чипса е един и същ,просто питам ако някой е ползвал от там да сподели какво е качеството на продукта...


Последна промяна inzinera на 17 Ное 2011, 09:41, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2011, 09:38 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
с нищо няма да подобриш нещата ако го раклащаш,правилно си го напълнил...
Всичко ще е наред,просто изчакай-много по-добър е варианта на бавна екстракция ,отколто за 3 дена да стане силно оцветена.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2011, 09:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Ное 2011, 10:19
Мнения: 32
Местожителство: Бургас
Мисля че ти(ilu6a) беше казал че за 3-5 дни ще се оцветии т.н. при ново буре,.......просто за първи път ползвам буре


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2011, 09:55 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
да аз казах...но буре с буре не си прилича.
Може да си попаднал на буре с по-малки пори,това са по качествени бурета при тях екстракцията протича по-бавно, което позволява по-качествен контрол.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2011, 09:57 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
В общия случай е така, и това трябваше да се очаква. Защо при теб е различно :?: Радвай се на бавна екстракция. От това ракията може само да стане по-хубава.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2011, 10:47 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 268
Доколкото знам има значение и градуса на дестилата (при различните градуси от дъба се извличат различни съединения с различна скорост), както и температурата при която се съхранява бурето.

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2011, 11:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
beff написа:
Доколкото знам има значение и градуса на дестилата (при различните градуси от дъба се извличат различни съединения с различна скорост), както и температурата при която се съхранява бурето.

Много правилно отбеляза!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2011, 11:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Ное 2011, 10:19
Мнения: 32
Местожителство: Бургас
Градуса на дестилата е 48-50,бурето е в банята,там е най сигурно от набези.....банята е суха и проветрена температура около 16-18гр.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2011, 11:18 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Идеални условия от където и да погледнеш ...е -можеше дестилата да е с мааалко по-висок градус.
Не пипай нищо повече!!!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2011, 17:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
inzinera написа:
Не мога да го разклащам...поне ще е трудно защото защото е пално и доста тежи.А за чипса съм го направил със закисването и т.н. в един буркан ...ракията се оцвети до цвят малко по тъмен от купешките,но на мирис не мога да определя.А в Баумакс,Практикер и др. големи магазини чипса е един и същ,просто питам ако някой е ползвал от там да сподели какво е качеството на продукта...


За разклащането на бурето и отточване на част от дестилата, нямах предвид, по-бърза екстракция на багрила и аромати, а за по-голяма контактна площ с въздуха. Бурето, явно "здраво е стъпило на земята",щом не можеш да го разклатиш. Така или иначе, няма значение. Тези неща не са задължителни (просто си те представях, как през 2-3 минути, ходиш до бурето, пробваш и си мислиш " Егати, тия дали не ме врътнаха, с това буре" и искаш да направиш нещо, ама не знаеш какво). Всички тези процеси, ще се случат и без твоя помощ. Бурето ще пусне и цвят, и аромат, и ще си "диша". Единственото, което ти е нужно е търпение и чести наблюдения!
За чипса- няма значение от кой магазин е закупен. Виж на етикетчето , фирмата и държавата производител, и ги сподели тук. Ако някой съфорумец, има впечатления от него, ще ти отговори, ако ли не ще чакаме резултата от твоите наблюдения.
Аз лично, тази година взех от този: http://zlatnatabachva.com/index.php?pag ... &Itemid=54 и от същият "силно препечен"
В няколко стъклени съда, съм сложил ракия, с различен градус ( от 54 до 92). Използвах, силно препеченият, в дози 3-4 пъти по малки от препоръчаните в описанието. 0цветяват и "овкусяват", доста силно и бързо,или както някой из форума, бе дал много точно определение : "Направо те удря на дъска". С времето, тези аромати омекнаха и започват да стават приятни. Единствено, не ми харесва, леко червеникавият отенък в цвета. За това, мисля да си извадя от шкафа, старите трески от странджански дъб, които след обработка, ( изкисване в студена вода, изваряване, пак изкисване в студена вода за 8-10 часа, със неколкократна смяна на водата) оцветяват и ароматизират ракията много бавно и много приятно. Чипсът обаче, придава и някои много добри аромати, които в треските липсват. Така че, ще слагам и от него, но в по-малки дози.
Очаквам с интерес и твоите :lab: наблюдения !
Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2011, 18:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Ное 2011, 10:19
Мнения: 32
Местожителство: Бургас
за чипса мисля че е италянски,етикето го хвърлих,на един буркан 0.750мл сложих 4-парченца предварително изкиснат и попарен чипс.Резултата е за 3 дни леко по светъл цвят от уиски и няма червен утенък,пове4е не се оцветява от това минаха 10 дни мисля.....за вкус и аромат не мога да преценя защото ракията е мускатова...сещаш се
А имам подарък една бутилка от частно шато реколта 2007-перлова с тъмен червеникав цвят......много ми харесва,не съм я опитвал но мисля че ще е ОК там все пак са на ниво (от собственика е)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима