Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 15:05

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2008, 17:40 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
БИХ ИСКАЛ ДА ЗАДАМ НЯКОЛКО ВЪПРОСА КЪМ ТЕЗИ КОИТО СЕ СМЯТАТ ЗА МАЙСТОРИ ИЛИ ПРОСТО ХОРА С ПОВЕЧЕ ОПИТ И ЗНАНИЕ :wink:
ПЪРВО ЗА ЗАХАРТА ,КОЯТО СЛАГАМЕ В ДЖИБРИТЕ. АЗ ЛИЧНО СЛАГАМ ДО 7 КГ ЗАХАР НА 100 КГ МАТЕРИАЛ . ВЪПРОСА МИ Е ПО ГОЛЯМОТО КОЛИЧЕСТВО ЗАХАР ВЛОШАВАЛИ КАЧЕСТВОТО НА РАКИЯТА...?
-РАКИЯТА МИ ТРЪГВА ОКОЛО 80 ГР. ОТДЕЛЯМ ОКОЛО 2 Л ПЪРВАК И Я СПИРАМ НА 40 ГРАДУСА.
-ЧУВАЛ СЪМ,ЧЕ НЕ Е НЕОБХОДИМО РАКИЯТА ДА СТОИ В ОТВОРЕН СЪД ЗАТОВА ОЩЕ НА СЛЕДВАЩИЯТ ДЕН Я РАЗРЕЖДАМ ДО ОКОЛО 55 ГР.И Я НАЛИВАМ В БУРЕ КЪДЕТО ОТЛЕЖАВА ОКОЛО ЕДНА ГОДИНА.
ТОВА Е МОЯТ ОПИТ И МОИТЕ ВЪПРОСИ,ЩЕ СЕ РАДВАМ ДА ПРОЧЕТА ВИЕ КАКВИ ПРЕПОРЪКИ ЩЕ МИ ДАДЕТЕ И КАКЪВ ОПИТ ЩЕ СПОДЕЛИТЕ


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2008, 18:07 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Здравей,
споделям моя опит :)
За захарта не мога нищо да кажа, но прекалено ниската захарност може да насочи процеса в малко по-друга посока и резултатът да е плачевен. От друга страна високата захарност може да попречи изобщо да стартира процеса, а ако стартира в един момент да спре преди да се е преобразувала всичката захар поради това, че дрождите "спират" да работят в среда с прекалено високо алкохолно съдържание.
На ракията ми винаги правя "двойна преварка". При първата не се интересувам особено от алкохолното съдържание. Първите 100мл на 100л казан ги изхвърлям. След това събирам до тогава, докато падне на около 20 алкохолни градуса. При втората преварка отново изхвърлям първите 100мл. След това запазвам "фракцията" до 75 градуса за следващо преваряване. Алкохола от 75 до 55 градуса го запазвам за отлежаване. От 55 до към 20 за следваща преварка.
В друга тема съм писал, че не оставям ракията в отворен съд. Просто през определено време "претакам " алкохола в дамаджаните, за да може да се смени въздуха в тях. Забравих да напиша, че никога не ги пълня до горе, а на около 70%. След като твоята отлежава в буре не виждам смисъл да я държиш в отворен съд. Бурето "диша". Мога да ти предложа да я разреждаш до исканата от теб концентрация след като е отлежавала в бурето. Повечето производители на уиски съхраняват продукта в бурета при концентрация от порядъка на 60-70 градуса. Дори някои на 80. Но не знам дали това се отнася и за плодовата ракия...

п.п.
градусите, които съм споменал по-горе при изваряването са строго индивидуални за всеки казан. Според мен това са оптималните за моя, но дали и за твоя, това само ти можеш да кажеш :)

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Зза дом.ракия
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2008, 20:17 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
обикновенно мискета който варя за ракия/ не правя вино от този материал вино/ е около 22 захарност с още 5- 6 кг захар на 100 кг грозде го докарвам до 25. въпроса ми беше по скоро за често коментираният проблем,че от захарта боли глава и съответно ракията е с по ниско качество.,или просто това е един от митовите,както смятам за мит,че ракията трябва да се проветрява не по малко от 20 дни и тогава да се слага в съдове за отлежаване. аз нямам никаква квалификация просто съм любител и от тук от там се стремя да понауча нещо.
когато варя слагам 1 кг сол едра на 100 л. материал и по пакет сода,мажа капака на казана с мед/незнам защо :D /
все още не съм напълно доволен от качеството на готовата продукция затова продължавам да събирам информация


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2008, 21:26 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Не съм сигурен, че проблема с главоболието е в резултат ползването на захар. Примерно РОМ-а се прави от меласа - а това си е захарен разтвор. Има достатъчно на брой moonshine рецепти при които алкохола се получава само от захарен разтвор.
Аз също съм любител. Честно казано не знам главоболието до колко е свързано с ползването на захар. По-скоро си мисля, че главоболието е свързано лошо тръгнала ферментация и ъъъъъ не дотам добре отделяне на "фракциите" при изваряване на алкохола.

Оставам с впечатление, че не преваряваш ракията. Съжалявам, че в повечето случаи правя аналогии с уискито, но това е нещото, което ме интересува. Има дистелерии, които дори по три пъти преваряват продукта. Кажи какво не харесваш в твоята ракия. Може да се окаже нещо елементарно, което си пропуснал и дори по интернет да успеем да дадем акъл.

п.п.
Практиката на големите производители е да спират продукта на 55-60 градуса (болшенството) . Личния ми опит е показал, че в алкохол с по-малко от 50 градуса започва да се усеща една (много трудно може да се обясни) леко кисела, тежка жилка. Аромата също се променя драстично, и от хубав аромат в един момент започва да мирише като на ... патоки...

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: ее
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2008, 19:51 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
ракията ми не е така мека както ми се иска на мен. стои една година в черничево буре което все пак си е вид омекотяване и стареене.
някой има ли мнение за дрождите при варене на ракия


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2008, 23:57 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Ика. мисля че ракия се прави само от въглехидрати номера е да ги превърнеш в алкохол но при концентрацията с която работиш ще ти остане неразградена захар опитай с 17-18% захарност минимално 15 и максимално 20 ще получиш бърза и пълна ферментация и добра ракия


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ее
МнениеПубликувано на: 09 Юли 2008, 18:56 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
ika написа:
ракията ми не е така мека както ми се иска на мен. стои една година в черничево буре което все пак си е вид омекотяване и стареене.
някой има ли мнение за дрождите при варене на ракия


Мисля, че си прав в предположението си - възможно ферментацията да е тръгнала "накриво". Замърсяване може да предизвика странични ферментационни продукти с неприятен вкус, може температурата при ферментацията да е била неподходяща...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: даа
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2008, 16:35 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
след,като си изясних,че по голямото количество захар не вреди на качеството на ракия да продължим с това,как вие слагате захарта в джибрите и какво трябва да се спазва. необходимо ли е при материала за ракия да се добавят дрожди?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2008, 16:58 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Захарта се разтваря в топла вода. Едни съседи бяха сложили захарта директно в материала и вместо джибри бяха направили сладко :D
В плодовите джибри има "естествени" дрожди. Никога не ни се е налагало да слагаме допълнително дрожди. От друга страна ако се добави мая, процеса ще тръгне доста по-бързо и съответно по-бързо ще свърши. Чел съм, че когато процеса е прекалено бавен се увеличава "производството" на метилов алкохол.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: отговор
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2008, 20:17 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
да това го знае всяко хлапе... :D захарта се разтваря във вода...по скоро кой как го прави.
аз лично стоплям около 2 л вода за кило захар/ гроздето предварително е смачкано и е почети само сок/ и разбърквам добре захарта и после наливам в материала.
неслагам мая. трябва ли да се слага и,ако трябва колко се слага. :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2008, 21:48 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Ако си чел писанията ми, ще знаеш, че страстта ми е зърнения алкохол. Материала от който се прави не съдържа естествени дрожди. Това, което съм чел и опита ми до сега показват, че един калъп мая за хляб (0.5кг) на 100л материал са повече от достатъчни. Пробвал съм и със специализирани дрожди, но в случая мисля, че това е без значение. Лично не следя в колко литра вода разтварям необходимата ми захар. Важното е да успееш напълно да разтвориш захарта, после няма проблем да долееш вода за да получиш необходимата концентрация на материала. Ползвайте някакъв уред да мерите захарността. На око не е добре. Когато се ползват "естествени" материали като плодове и грозде ползването на мая не е задължително.
Има специализирани винени дрожди, които усилват някои характеристики на материала. Като пример ще дам дрожди, които усилват аромата на мускат на виното. В този смисъл предполагам, че ползването им в материал от който ще бъде произведена мускатова ракия биха дали не лош резултат.

п.п.
относно захарността, като прост пример мога да дам, че с 25гк захар на 100л вода си на ръба да успее успешно да протече ферментацията. При прекалено висока захарност дрождите не могат да започнат да работят, а ако успеят в един момент спират, защото не могат да работят при прекалено висока алкохолна концентрация. Трябва да намериш баланса и за мен той е 18-20 захарност, не повече

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2008, 22:26 
Offline

Регистриран на: 26 Авг 2008, 22:08
Мнения: 2
Местожителство: gabrovo
Az smjatam che boli glava ot sadarganieto na visoki alkoxoli kato butilov i propilov pri dobra prevarka da se otdeljat frakchiite smjatam che glavobolieto ste izchezne.kogato odelite poluchenata rakija predi prevarkata moge da ja filtrirate po slednija nachin kam goljama funija slogetepamuk sled tova medichinski vaglen i pak pamuk preleite ja prez filtara i sled tova ja prevarete. za xubavata rakija prevarkata e zadalgitelna . maxate parvite 100 ml i varite do padane na 45 gradusavi6ite alkoxoli imat po visoka temperatura na kipene i zatova izlizat posledni .posle se razregda s destilirana voda


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2008, 09:15 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
marca написа:
Az smjatam che boli glava ot sadarganieto na visoki alkoxoli kato butilov i propilov pri dobra prevarka da se otdeljat frakchiite smjatam che glavobolieto ste izchezne.kogato odelite poluchenata rakija predi prevarkata moge da ja filtrirate po slednija nachin kam goljama funija slogetepamuk sled tova medichinski vaglen i pak pamuk preleite ja prez filtara i sled tova ja prevarete. za xubavata rakija prevarkata e zadalgitelna . maxate parvite 100 ml i varite do padane na 45 gradusavi6ite alkoxoli imat po visoka temperatura na kipene i zatova izlizat posledni .posle se razregda s destilirana voda

това филтриране няма ли да повлия е на аромата на ракията.
100 мл не е ли твърде малко ,аз отделям около литър литър и половина.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2008, 09:25 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
@marca: колега, моля пиши на кирилица. Ако нямаш инсталирана кирилица можеш да погледнеш тази тема: viewtopic.php?t=51
Предварително благодаря :D

@ika: количеството, което ще изхвърлиш зависи от количеството материал. За 100л казан можеш да изхвърляш 100-200мл (при мен идват към 200). Следващата фракция я запазваш за бъдеща преварка.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2008, 14:57 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
Аз написа:
@marca: колега, моля пиши на кирилица. Ако нямаш инсталирана кирилица можеш да погледнеш тази тема: viewtopic.php?t=51
Предварително благодаря :D

@ika: количеството, което ще изхвърлиш зависи от количеството материал. За 100л казан можеш да изхвърляш 100-200мл (при мен идват към 200). Следващата фракция я запазваш за бъдеща преварка.

всъщност става въпрос за така нареченият първак,който аз не го изхвърлям а го използвам за лекарство или преварям другата година


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 18 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима