Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 22:02

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2011, 19:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юли 2011, 10:07
Мнения: 20
Местожителство: София
Имам 2 бидона със зимни джанки, които вече около 1,5 месеца ги чакам да ферментират. Единия е с 1% захарност, другия седи на 8% вече 10-тина дни и повече и не мърдат. Колко време мога да ги държа така, седят в едно мазе дето температурата не може да стане повече от 7-8 градуса, въпреки че са завити в дебели черги. Дрожди за трудна ферментация също няма да ми свършат работа, м-ла като си сложа ръката направо ще ми замръзне...сигурно не е повече от 2-3 градуса. До напролет могат ли да изкарат в този си вид? Някакви съвети, напътствия да споделите...не съм там ходя веднъж седмично, не става работата и с подгряване. А са си около 100-120 кила.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2011, 19:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
тия джанки сигурно ще да ги държиш някъде на село, много хора са така - ходят веднъж в седмицата
единия ти бидон с 1 е готов, другия, те до напролет сигурно ще изкарат, както един съфорумец писа за ябълките че ги държи до април и чак тогава се забелязвала ферментация. При 8 обаче за другия ми е трудно да ти кажа какво да правиш.
ника ти ми напомня за една история - баща ми като учител по физика в едно село. Та понеже по-голямата част от контингента е била много зле, накарал един на дъската да напише чугун. Онзи написал думата с "к". Баща ми дописал едно дур отзад и му драснал двойка на цялата страница на бележника :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2011, 19:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
как да го изтрия тва, баси съобщението се е изпратило два пъти :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2011, 09:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
Тия с 8% няма да стане нищо, аз направих такава простотия, варих при 10% и излезе на 30 градуса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2011, 16:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
бе като краен вариант, запечатваш ги добре бидоните и напролет, тоя с 8-те ще търсиш начини за съживяване на ферментацията, което ми се вижда трудна работа, но си мисля че не е невъзможна..


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: puzp и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима