Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 12:29

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2008, 13:53 
Offline

Регистриран на: 21 Юли 2008, 08:57
Мнения: 29
Местожителство: Русе
Здравейте на всички, които се подвизавате в този форум! За първи път пиша тук и съм абсюлютен новобранец във варенето на ракия затова може на някой въпросите ми да изглеждат много тъпи. Направих си един 60 литров казан и с помощта на мой приятел дестилирах 18 литра 53 градусова ракия от 90 литра материал (от джанки). Резултатът е много добър, но ми се иска да преваря ракията. Въпросите ми са:
1. трябва ли да изчаквам някакво време или мога още сега да започна преваряването?
2. колко вода да добавя в казана освен ракията за преваряване? Чувал съм че се прави 50/50%.
3. при преваряването може ли да се използува по-силен огън от колкото при първото варене? и на колко грдуса е добре да спра процеса?
4. след повторната дестилация, необходимо ли е да държа ракията в отворени съдове за да излезе метиловия алкохол? Той не е ли ликвидиран след преварката?
Надявам се, че ще помогнете. За сега НАЗДРАВЕ! :roll:

_________________
Така е то!


Последна промяна ivoPP на 23 Юли 2008, 20:26, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2008, 20:14 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Здравей,
и добре дошъл!
По въпросите:
1. Не, когота искаш, тогава можеш да преваряваш.
2.Зависи от градусът. Казват, че когато градусът на материала е много висок, ракията излиза горчива. Лично аз нямам такива наблюрения, но за всеки случай слагам вода толкова, че материалът да е към 30 градуса.
3. Не е добра идея. Напротив, концентрацията е по-висока и трябва да я вариш на по-слаб огън. Относно градуст на която трябва да я спреш... трудна работа... при различните видове алкохол е прието да е различен. Не съм спец по плодовия алкохол, но (много зависи от казана, всеки казан е различен) някъде на 50-55 градуса можеш да я спреш. Същото важи и за "първака". Ако искаш да получиш наистина добър продукт, изхвърли първите 50-100мл. Следващите до 70-75 ги запази за следващо варене. От 70-75 до 50-55 ги остави за "консумация" :) и остатъка до... примерно 20 също за следващия път.
4. С изхвърлянето на първите 50-100 мл (говорим за твоя казан, а не по принцип)се предполага, че ще изхвърлиш голяма част от метиловия алкохол. В този смисъл, по-скоро се търси ефекта от окислителните процеси, които настъпват, когато ракията се държи в отворен съд. Същият ефект можеш да постигнеш, като държиш продукта в съд, който е напълнен на 70-80% и през определено време "претакаш" алкохола.

Успех!

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2008, 10:34 
Offline

Регистриран на: 21 Юли 2008, 08:57
Мнения: 29
Местожителство: Русе
Аз написа:
Следващите до 70-75 ги запази за следващо варене. От 70-75 до 50-55 ги остави за "консумация" :) и остатъка до... примерно 20 също за следващия път.


Благодаря за изчерпателния отговор! Все пак те моля да поясниш - стойностите, които даваш в цитата за градуси алкохол ли се отнасят? И още, това което оставяш за "консумация" веднага ли може да се консумира или пак трябва да отлежи?
Предварително благодаря! :?

_________________
Така е то!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2008, 13:34 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Да, за алкохолни градуси говоря, НО тези градуси са малко относителни защото зависят от конкретния казан. Предполагам, че след няколко опита ще намериш оптималните градуси за твоя казан. Тези ги ползвай като ориентир. Количеството ти не е голямо, и предполагам няма да ти е проблем да си го разделиш на "фракции" по 0.5 или 1 л. Опитвайки всяка фракция ще определиш по-точно какво да оставиш за консумация и какво за следващия път. Така няколко пъти и ще добиеш рутина.

Моят алкохол винаги го оставям да отлежи.

п.п.
опитвай ракията по малко. Не е нужно да се напиеш, докато я вариш :D . Разреждай я до към 40 градуса или по-малко. Алкохола с висока концентрация блокира вкусовите рецептори и нищо не можеш да усетиш от вкуса и аромата. Освен това съществува и реална опасност да си "изгориш" езика и устата.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2008, 22:39 
Offline

Регистриран на: 21 Юли 2008, 08:57
Мнения: 29
Местожителство: Русе
Имам чувството, че в този форум сме само двамата с "Аз". Както и да е. Много съм благодарен за помощта му. Все пак имам още някои уточняващи въпроса (поради разнобой в мненията на разни познати):
1. при размерите на казана, за който става дума, въобще правилно ли е да правя повторна дестилация на 18 л ракия (казана е 60 л)? Има ли смисъл?
2. има ли значение, че ако разредя първичния алкохол до 30 градуса, казана ще е пълен на 1/3 от обема си? Ако е необходимо трябва ли да го пълня повече добавяйки вода?
3. не разбрах, ако спазя предписаните стойности за сепариане на ракията след двойната дестилация според алк. градуси, тази, която е обявена за "консумация" става ли действително за консумация веднага или пак трябва да изчакам примерно 40 дни (независимо дали я държа отворена или я "претакам" от време на време)? Все пак не искам някой познат да не може да види пътя до тях заради метиловия алкохол (пази Боже!).
Отново се извинявам за може би тъпите въпроси, но вече подчертах - новобранец съм. :lol:

_________________
Така е то!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2008, 11:20 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Ами за да станем трима, ще се набъркам и аз :)

Смисълът на повторната дестилация е да пречистиш допълнително продукта си. Ако не разреждаш с вода, на втората преварка ще получиш високоградусен дестилат, който при отлежаването си в дърво успява да извлече от него вкус и хармония.

Добавяй вода, ако искаш продукта за непосредствена консумация и няма да го оставяш да отлежава - така си спестяваш и дестилираната вода, с която ще го настроиш на градус впоследствие. Не трябва да го разреждаш прекомерно, защото може да се окаже, че дестилатът ти е с по-нисък от желания градус. Това, разбира се, е въпрос на вкус, но все пак 40% са добър ориентир.

Основната част от метиловия алкохол отива в първака. Поради по-ниската температура на кипене (64,7°C), метанолът е сред първите продукти, които започват да напускат казана. Ако отделяш първак, както трябва, метанолът не би трябвало да е някакъв проблем. За ниско количество на метанола трябва да се замисляш когато приготвяш пращината, а не като я вариш. Подборът на продуктите и ферментацията са по-важните фактори за контрол на количеството му. За да получиш недопустимо високо ниво на метиловия алкохол, трябва все пак да сбъркаш всичко, което може да се сбърка :)

Отлежаването на ракията е мерклийско занимание и цели предимно подобряване на вкусовите й качества. Ако не можеш да траеш, нищо не пречи да наредиш чашите направо под чучурката :lol:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2008, 13:57 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Искам да направя едно пояснение по повод 40-те градуса, които споменах в предишния си пост. Става въпрос за "пробите", които тестваш докато вариш ракията.
Оффф пак не съм много красноречив...
Инъче прави си ракията на такъв градус, какъвто ти харесва. Ако я оставиш да отлежава (както каза и Админа), то я остави на максималния градус, не я разреждай. Разреди я когато решиш, че е отлежала достатъчно. Инъче можеш и веднага да я консумираш.

Няма проблем, че не можеш да напълниш казана. Не се притеснявай.

п.п.
форумът е още млад и все още няма голяма посещаемост. Но с времето сме убедени, че все повече хора ще пишат тук.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2008, 16:49 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Яяя, "Аз" много е задобрял :D . Има се в предвид да се дегустира ракията по време на варенето и алкохолът, който се дегустира от "чучурката" да се разреди до 30, а не 40 градуса! На 30 се разрежда и ракията за преварка, може и по-малко!!! Цели се намаляване на алкохолното съдържание, тогава висшите алкохоли и естеро-алдехидната фракция се изпаряват по-лесно от етанола и се усеща аромата най-добре!!! Този процес се нарича хидроселекция!!!
Ето, че сме много в този сайт!!! :D Липсвах малко, но съм в кампания! На вс. успех и успешен сезон, задава се грозданката!!! :D :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2008, 15:13 
Offline

Регистриран на: 21 Юли 2008, 08:57
Мнения: 29
Местожителство: Русе
Е, сега вече се чувствам по- уверен и мисля тези дни да пусна "инсталацията" за преваряване. После ще трябва да търся дъбов талаш, ако съм разбрал правилно от прочетеното във форума, тъй като нямам такова буре. Може и да опитам нещо, което ми каза мой приятел от Казанлък. Там слагали в ракията това, което разделя ядката на ореха на четири. Казват му "петел". Пил съм такава ракия и никак не беше зле.
Благодаря ви за мненията. Все си е друго когато има някой да ти помогне.
Засега чао и НАЗДРАВЕ. :lol:

_________________
Така е то!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2008, 21:18 
Offline

Регистриран на: 21 Юли 2008, 08:57
Мнения: 29
Местожителство: Русе
Ракията стана много добра, да не кажа отлична. След преварката (преди това разредих първата ракия до 30 градуса) излезе с ясно изразен аромат, кристална и с добър градус.
Обаче сега имам друг кахър. материалът ми от кайсии още не е завършил ферментацията (не ще да пада кашата, която е от горе) въпреки топлото време и постоянното бъркане. А пък минаха вече 2 седмици. Проблема е, че след няколко дни ще отскоча до Родопите и няма кой да гледа материала. Чудя се какво да правя. Дали да започна да го варя сега или да затворя бидона и да варя след завръщането ми?
Ако накой има мнение по въпроса - моля да помогне! :oops:

_________________
Така е то!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2008, 23:23 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Ако е наред ферментацията-чакай! Като приключи и нямаш време да вариш хвърли патоките от предната ракия, ще консервираш джибрите! Опитай джибрите дали сладнят и как е вкуса, ще разбереш дали е наред и още ври или нещо се е прецакало! Наздраве! :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2008, 19:16 
Offline

Регистриран на: 16 Авг 2008, 18:50
Мнения: 14
Колко време приблизително е добре да се държи ракията в отворени съдове?
Предполагам, че това силно зависи от вида на ракията, но все пак нещо ориентировъчно -- 5, 10 , 15, 20 дни?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2008, 20:04 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
[quote="mitko414"]Колко време приблизително е добре да се държи ракията в отворени съдове?
Предполагам, че това силно зависи от вида на ракията, но все пак нещо ориентировъчно -- 5, 10
моето скромно мнение е ,че това е погрешно схващане от което освен да изветрее ракията едва ли има друг ефект,но нека кажат и другите.
аз лично не я държа в отворен съд а я наливам в бурето наследващият ден


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2008, 20:12 
Offline

Регистриран на: 16 Авг 2008, 18:50
Мнения: 14
Аз нямам буре :( . Прегледах темите из форума, научих за окислителните процеси, хареса ми метода на Аз да се преточва ракията (но не можах да видя на колко време) и да се пълни до 70% от вместимостта на съда. В сряда варих ракия, в момента е в отворени съдове и затова питам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2008, 13:27 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Ако ти се занимава, може и всеки ден :D Сега сериозно, претакам, когато имам време. Веднъж на 1-2 седмици, може месец... Не съм си правил някакъв график.
Затваряй я, няма смисъл да изветрява.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: free, vtv и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима