Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 21:08

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2008, 17:36 
Offline

Регистриран на: 16 Авг 2008, 18:50
Мнения: 14
@Аз.
Благодаря. Човек се учи, докато е жив.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2008, 08:07 
Offline

Регистриран на: 21 Юли 2008, 08:57
Мнения: 29
Местожителство: Русе
Кайсиевият материал, за който ставаше дума вече е преварен. Излезе с нисък градус - 50, иначе е добре на аромат и вкус. Мисля да го преваря и да видя какво ще стане. Идеята ми обаче е да го засиля преди преварката с медицински спирт - 79 градуса. Предполагам, че няма да се развали продукцията.
Имам един въпрос: след като за отлежаването на ракията, основно заначение имат окислителните процеси, не може ли в съда с десилат да се постави един вибратор (или компресор - не знам как точно е името), от тези които поставят на аквариумите с рибки. Може би така ще се подобри окислението, а може и да се ускори? :roll: Иначе методът на "Аз" ми харесва и вече го използувам. Наздраве!!! :lol:

_________________
Така е то!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2008, 08:45 
Offline

Регистриран на: 17 Авг 2008, 12:23
Мнения: 37
ако е 50г без да си преварвал това не слабо даже е силно при преварката трябва да сипеш вода :!: не пишеш за количеството но трябва да е малко щом искаш да слагаш спирт :?: ще стане ама малко се губи аромата ще извариш много силна ракия около 70г ако я точиш до 35 40г но после с водичка ше я нагласиш

_________________
ден да не ми се работи има ама ден да не ми се пие нема


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2008, 10:55 
Offline

Регистриран на: 21 Юли 2008, 08:57
Мнения: 29
Местожителство: Русе
Вярно, че не съм писал колко е ракията. От 90 л материал след отделяне на първака излезе 12 л - 50 градуса. Затова мисля да я засилвам със спирт.

_________________
Така е то!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2008, 11:35 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
ivoPP написа:
...
Имам един въпрос: след като за отлежаването на ракията, основно заначение имат окислителните процеси, не може ли в съда с десилат да се постави един вибратор (или компресор - не знам как точно е името), от тези които поставят на аквариумите с рибки. Може би така ще се подобри окислението, а може и да се ускори? :roll: Иначе методът на "Аз" ми харесва и вече го използувам. Наздраве!!! :lol:


Възможно е, и много хора го правят. Единственият "неприятен" момент е, че се засилва изпаряването на спирта. Инък определено процесът се ускорява.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2008, 19:47 
Offline

Регистриран на: 17 Авг 2008, 12:23
Мнения: 37
аз знам от стари хора че ракия се дьржи на таван не запечатена тоест не пльтно затворена-примерно на дамаджаната тапата е кочан от царавица-и там лятото в голямата жега си старее-омеква :? а вино се дьржи в мазе-изба

_________________
ден да не ми се работи има ама ден да не ми се пие нема


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2008, 21:46 
Offline

Регистриран на: 21 Юли 2008, 08:57
Мнения: 29
Местожителство: Русе
Е, преварих я. Добавих 2 л медицински спирт (етилов алкохол - 90 градуса) и изкарах 10 л разкошна ракия - 70 градуса. Намерих в Русе един много ценен магазин за консумативи свързани с ракията и виното. От там взех дейонизирана вода и дъбов чипс. След всичкия този труд съм много доволен. Резултатът е убиец. Пожелавам на всички да постигнат този резултат. Ама съм нахакан, а! Наздраве!!! :D И благодаря за помощта и съветите, наистина имаше полза!

_________________
Така е то!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Мар 2009, 12:42 
Offline

Регистриран на: 24 Фев 2009, 13:08
Мнения: 33
и аз имам един въпрос на новобранец...
как става повторното преваряване на ракията?
държиш казана докато всичко се изпраи ли? и колко се отнема в началото, а остава ли патоки?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Мар 2009, 16:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
То е писано в форумите и има различни начини:
I. Първо варене различни методи:
1.хвърлят се първите 50-100грама и се спира на 20 алкохолни градуса.
2.отделят се първите 700 грама на 100 л. и се спира на 40 алкохолни градуса /добре е след 50 гр. да се следи аромата и вкуса на ракията като се разреди до около 30 гр. исе пробва на вкус "като дегостаторите". Първака и алкохола от 40 до 20 алкохолни градуса се запазва за друга първа преварка. Може пак да се изхвърлят първите 50-100 гр.

Руснаците след първото варене слагат сода/премахва киселините/ и калиев перманганат /розов разтвор във вода//уневерсален окислител алдехиди и висши алкохоли/ и активен въглен, но те се стремят да премахнат ароматите.

II. Втора преварка

Алкохола от първата преварка се разрежда с вода до 20-25 алкохолни градуса. При варене първите 50-100 гр. се изхвърлят, когато падне под 50 ал/гр. трябва пак да се следи за лош аромат и вкус, ако е добре спираш няа 40 ал./гр. Остатъка до 20 ал/гр. оставяш за добавка към някоя първа преварка. Ако не ти свиди можеш да отделиш и първите 500 гр. на сто килограма разреден материал за преварка.
Ароматите при втората преварка намаляват.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Мар 2009, 16:52 
Offline

Регистриран на: 24 Фев 2009, 13:08
Мнения: 33
мерси :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Май 2009, 19:22 
Offline

Регистриран на: 09 Май 2009, 19:15
Мнения: 1
Местожителство: Jambol
kakva e rolqta na limontozuto v rakiqta blagodarq predvaritelno


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Май 2009, 21:26 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Първо, добре дошъл!

Второ, моля те, пиши на кирилица!

Лимонената киселина или лимонтозу не се поставя в ракията (освен ако не забъркваш някакъв коктейл) а в пращината. Целта е снижаването на pH, за да се предотврати развитието на бактерии по време на ферментацията.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2009, 09:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Сеп 2009, 20:24
Мнения: 4
Местожителство: мадан
може ли някой да ми каже изхвърля ли се първака или се отделя за разстриване все пак е спирт със висок градус


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2009, 13:57 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Аз го отделям (първака) за разпалване на огън... Тъй като има метанол вътре не се препоръчва за разтриване.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2009, 09:01 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Чичо Митко ,
имам 100 л.казан. Първите 0,5л хвърлям в градината. И после събирам - мускатовата до 38 градуса, а джиброва и друга до 40 градуса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: mavar и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима