Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 20:12

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Нетипичен фал...
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2011, 16:07 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Низ от действия които накрая не доведоха до задоволителен резултат(дестилат)
Така,значи за виното няма да пиша-стана за сега добре...
След всичките процедури по виното в един голям бидон все събирах джибра,утайки, по финни утайки от първите студени бистрения-идеята беше след време да пресовам този остатък от направата на виното...
Фал 1
Обаче ядец...тази каша заради по финните утайки и т.н. не искаше да се пресова-правеше нещо като кора по пресата ,а от вътре в ядрото стоеше кашаво и като напънеш леко се почва едно ....каша до тавана на порции заедно с люспи...омазване до ушити е така...
Фал 2
Ха казвам си,като е гъсто ще го разредя и след ден два ще пресовам...речено сторено ,разредих почти на половина с вода и вдигнах градуса с патоки-пресоваха се отлично..
Фал 3-мина седмица....тогава ги откалих обаче усетих нещо лееееееко смущаващо във вкуса което отдадох на това че има патоки вътре.
Резултат:
Първо дестилата тръгна на нисък градус -около 55% .
Второ рандемана от 80л такава гняс е 7л на почти 55% и 10л на 30% патоки-тоест точно наполовина по отношение на дестилата -обикновено вадя 12-14л на 60%...
Трето и най-важно дестилата е ГОРЧИВ!!!! хубав мирис но горчив ,не мноого но отчетливо.
Та съвета към съфорумниците:
1.В такива каши (джиби)не добавяйте утайки ...вероятно богати на танини,измрели дрожди и т.н
2.Не разреждайте...или ако правите да е в момента на варене
3. Не пресовайте разредени каши-явно в този стадий вече излизат всякакви горчилки от люспи и утайки...
Надявам се тази информация получена чисто емпирично да е от полза...
А аз....миии аз имам още 160л от тази чорба...хахах добре се наредих.
После преваряване и добавяне към други казани т.н.
Ха наздраве!!!-само че не от мойта нова))))) :megagrin:

.......................
Чета ,чета...миии нищо не намирам за подобни ефекти при дестилацията на утайки...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2012, 22:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
След изваряването на цялото количество и преварка ,резултата на 8-мия литър е все още този:
Прикачени файлове:
DSC00048.JPG


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2012, 23:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Опитай да забравиш дестилата някъде за около година,няма да го познаеш след това...(.от опит)или пък с малко чипс или ненужно буре за момента


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2012, 23:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
в 50 литрово е забравено вече с 65% алк.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Нетипичен фал - 2
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2012, 10:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Мъкааа, голяма мъка ...
В неделя следобеда реших да проведа едно озахаряване на 15 кг. царевица и 6 кг. малц + 66 л. вода.
Речено - сторено. Купих си малко алуминиева мрежа подобна на комарската, направих си с нея и един дебел кабел лъжливо дъно да боря адското загаряне при разваряването на царевицата. В края на краищата - пак загоря :lol:
Обаче - озахаряването протече нормално, след 2 часа на 65 гр. йодната проба все още лилавееше, добавих още един кг. малц, още 2 часа на 65 , малко на 68 и оставяне да си изстива бавно през нощта.
До тук добре - обаче ....
Вчера нямах време да се занимавам с него, та чак вечерта отидох, отварям капака и с ужас виждам една пелена отгоре като сопол, и мирише ужасно на нещо кисело.
Премахнах я, проверих захарността - 15% (а преди края на озахаряването беше над 16 ! ).
На вкус - леко киселее, ядосах се и започнах трескаво да го прецеждам.
Все още беше топло - 38-40 гр.
Йодна проба на течността - идеална.
Прецедих го върху джибри от мерло , та се напълни бидона до около 100 л. общо с джибрите.
Не съм промивал триците, изхвърлих ги.
Сложих активатор 100 гр., разбърках добре, завих бидона с вата и найлон, включих нагревателя за аквариум 200 вата и го потопих вътре в средата. Измерих отгоре температурата - 20 гр.
И се прибрах да удавя мъката в предишен дестилат и една кисела зелка с червен пипер и олио.
Тая сутрин ферментацията беше на 6 !
Ще добавя и още 3-4 кг. захар днес, да позасилим алкохолния градус и да уморим ш---ните бактерии.
Сега - малко предположения : Каква бактерия ме нападна ? Оцетна или млечно-кисела ?
Предположения от къде е дошла : Царевицата и малца стояха 2 седмици смлени в чувалчета. Айде царевицата я разварявах уж, макар и не до 95-96 гр. , но малца го слагам при 65 гр. и повече от 68 не съм вдигал. Ако е бил заразен през тези седмици - дали е възможно да е внесъл бактериите ? Дали 65-68 гр. стигат за пастьоризация ?
Втори вариант - понеже капака на казана е пробит и има муфа за колоната - запушен беше с един тензух, който може и да е не е бил съвсем стерилен :lol:
Иначе казана преди озахаряването го мих, но със студена вода, че нямам топла там.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 12:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Дек 2012, 12:07
Мнения: 3
Здравейте! Има ли някакво спасение за изветряла ракия?Голяма глупост направих,оставил съм съда отворен и градуса е паднал доста.Материалът е около 35-40 литра гроздова с двойна преварка. :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 13:00 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
На колко е паднал градуса? Само заради отворен съд едва ли ще загуби много. Често ракията се приема като "изветряла" повече заради загуба на вкусови качества, отколкото на алкохол.

В краен случай я разреждаш, смесваш я с материала и я прекарваш през следващия казан.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 13:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Дек 2012, 12:07
Мнения: 3
Мерих със спиртомера около 41-42 градуса е,а беше 49-50.
Има ли вариант да се вдигне градуса с по-силна ракия и ще става ли за пиене,или единствения вариант е преварка.
Защо стана така не ми е ясно,мислех да я вдигам да отлежава а то какво стана.По принцип знам,че е нормално да падне с около 2 градуса,аз за това при разреждането я оставих 51-52.Явно не напълно затворения капак на съда ми изигра лоша шега.Преди около 2 месеца е варена ракията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 15:21 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Винаги прави температурна корекция, когато мериш със спиртомера. Трудно е да загубиш 8 градуса, освен ако не е била някъде на много топло. Нормално е да намалее лютивината, но "лютата" ракия е повече за фолклорната поезия или за някаква периферна група консуматори, защото за болшинството форумци получаването ѝ е равносилно на пълен провал...

Принципно при 41-42 градуса ракията е идеална за пиене и ако е добра, не би трябвало да имаш оплаквания. Над 44-45 градуса вкусовите усещания се притъпяват, затова на висок градус обикновено се пият лошите ракии.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2012, 11:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Дек 2012, 12:07
Мнения: 3
Снощи оставих една бутилка в апартамента,днес ставам и при
стайна температура около 22*С премерих ракията,отново е 48 градуса.На количеството кислород в течността при различна температура ли се дължи тази разлика?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2012, 12:19 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
на температурата.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2012, 20:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Снощи реших да пробвам новия thumper ,който е пълен с 12 литра второ вино.....пълна трагедия,ракията така и не протече след нвго,до входа се виждаха алкохолни облаци,а казана пухтеше като парен локомотив....излетяха около 7 л ракия.Накрая се ядосах и махнах тумпера и без него събрах остатъка.Някой пробвал ли е този метод с голям съд пълен с вино....уж трябваше да стане,но дишеше от доста места и явно затова не можаха парите да преминат през виното


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2012, 20:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Какво е това перпетуум мобиле от което с 12 литра второ излизат над 7 литра ракия? :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2012, 21:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Илиян Илиев™ написа:
Какво е това перпетуум мобиле от което с 12 литра второ излизат над 7 литра ракия? :?

Илияне,казана е 100 л, а тумпера(буркана)е пълен с вино и парите влизат през входната му тръба,барботират и излизат през изхода и влизат в серпентината където вече излиза ракията


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2012, 21:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Аха. Извинявам се за невежеството. Просто ми се стори по-лесно да попитам тук, отколкото да ровя из гугъл за разни чужди термини и те така.

:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: JEEP, koinov_65 и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима