Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 06:31

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: питане за първак
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2011, 17:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Сеп 2011, 19:17
Мнения: 37
Здравейте
Имам казан 100 л
направих това устройство взето от форума


Както много пъти вече в този форум стана дума , при кипене на взаимноразтворими течности (каквито са водата, етиловия , метиловия алкохол , другите по-висши алкохоли ,етил ацетатът и други) с обикновен казан(аламбик) практически е невъзможно да се дестилира чиста фракция(само една съставка) ! Колкото и странно да изглежда още в началото на тръгване на парите в тях има и от най-леките и от най-тежките фракции , като съотношението между най-леките и най-тежките се променя с повишаване на температурата на кипене. Тоест при по-ниска темепература на кипене леките фракции преобладават , а с повишаване на температурата процентното им съдържание в дестилата намалява за сметка на увеличаването на количеството на "тежките" фракции. Едни от тях са така наречените фузелови масла.
Другото нещо което трябва да знаете е че при кипенето отделящите се пари увличат със себе си малки капчици от течността която е подложена на кипене , а капчиците съдържат в най-голяма степен от "тежките" фракции !
За отстраняване на капчиците най-простият начин е да се използва така нареченият маслоуловител който представлява затворен съд, поставен на тръбата която свързва съда в който кипи течността и охладителя(серпентината) За целта тази тръба се прекъсва и входящият край се вкарва в маслоуловителя на около една трета от дъното а изходящият край започва от горния край на маслоуловителя и отива към серпентината. За маслоуловител успешно се използва стъклен буркан с винтова капачка.
На практика се получава следното : входящите пари влизат в маслоуловителя със скорост определена от дебита на кипенето и от диаметъра на тръбата по която се движат. При навлизането им в по-широк
съд(маслоуловителя) скоростта им се забавя и това позволява на увлечените от парите капчици течност да паднат на дъното на маслоуловителя. В най-общи линии това е главното. Нарисувах една доста нескопосана схема , за което моля да бъда извинен и се надявам на вашето снизхождение."






[img]
[/img]

колко първак трябва да отделя и изхвърля.
Поздрави.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2011, 18:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2011, 15:43
Мнения: 61
Ако бъркам нека някой ме поправи, но мисля че 1% от целия материал. 100л - 1л, като една част 150-200мл се изхвърля, а останалото до 1л отива за преварка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2011, 19:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
не изхвърлям нищо, отделям около 700 грама за паток в началото (или го изхвърлям :)) това с единия процент ми се струва пресилена работа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2011, 19:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
yavoor написа:
Ако бъркам нека някой ме поправи, но мисля че 1% от целия материал. 100л - 1л, като една част 150-200мл се изхвърля, а останалото до 1л отива за преварка.

Не бъркаш, на много места така го дават но за втората дестилация.При първа пишат 5%.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2011, 20:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
карлсоне дай пояснение тия 5% от общото количество трябва да се махнат?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2011, 21:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Карлсон , тези 5% да не би да е всичко първак и патоки заедно което се отделя?
Аз отделям твърдо 1% първак за да ми е мирна главата-нали си го правя за мене си-кво толкова на 100л казан едно шише.
Патоките почвам да ги отделям на 45 градуса до 30 градуса и после не се занимавам с мътилката изобщо-само загуба на време.
При мен сметката е 60л казан варя 45л материал 500 мл първак, 2л патоки дава около 5% от общото количество материал. Може би това има в предвид Карлсон :idea:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2011, 21:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2011, 15:43
Мнения: 61
По-скоро 5% от алкохолното съдържание в казана се изхвърля.
Изображение
Плюс още 10% за преварка.
/снимката е от темата "Колона"/


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2011, 23:27 
Offline

Регистриран на: 13 Дек 2011, 18:20
Мнения: 85
Местожителство: EU
Тези които имат термометри на казана!
Не се събира нищо под 78'с :!: Независимо какво процентно съотношение има спрямо
общото количество.

_________________
C2H5OH По-добре да си обект на завист, отколкото на състрадание.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2011, 23:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
:lachtot: направо ме разби


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2011, 23:41 
Offline

Регистриран на: 13 Дек 2011, 18:20
Мнения: 85
Местожителство: EU
Вредни(първак)
Acétone 56.5°C
• Méthanol 64°C
• Ethyl acétate 77.1°C
.............................
Събираеми(средна фракция)
• Ethanol 78°C
• 2-Propanol 82°C
.............................
Опашни фракции(паток)
• 1-Propanol 97°C
.............
• Eau 100°C
• Butanol 116C
• Furfural 161°C

_________________
C2H5OH По-добре да си обект на завист, отколкото на състрадание.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2011, 23:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
помислих че беше шега, а после кат даде подробности се оказа че няма нищо смешно :)
за спирта някъде бях гледал че е 78, 9 градуса. Ако се абстрахираме от процентите за които говорят, какво е средното количество метил, което може да се съдържа в 100 л материал?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2011, 02:24 
Offline

Регистриран на: 13 Дек 2011, 18:20
Мнения: 85
Местожителство: EU
Highlander написа:
помислих че беше шега, а после кат даде подробности се оказа че няма нищо смешно :)
за спирта някъде бях гледал че е 78, 9 градуса. Ако се абстрахираме от процентите за които говорят, какво е средното количество метил, което може да се съдържа в 100 л материал?

Имаш предвид метанол , това е денатурант без които неможе да се извадят следващите фракции в процеса на дистилитането,но колко е съдаржанието му в 100л материал неможе с точност да се каже.Много зависи от материала, начина на протичане на ферментация и др.

_________________
C2H5OH По-добре да си обект на завист, отколкото на състрадание.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2011, 11:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Тези проценти които се цитират са точно от алкохолното съдържание на материала, а не от материала като обем - за 80 л. материал с алкохолно съдържание (предполагаемо) 10 % - аз махам 150 - 200 мл. за изхвърляне (считам че би могло и по-малко), отделям за преварка 500-700 мл. , и събирам основна фракция чак след това. Понеже работя с колона - гледам стриктно темометъра - първите капки започват при 62-65 гр. температура - това не може да е питеен алкохол в никакъв случай защото той кипи при 78 и нещо градуса, така че докато термометъра не е показал 78 поне, не събирам нищо за пиене. С патоките е по-трудна историята защото там изведнъж тръгва на нисък алк.градус и съответно на висок температурен. За там най-добре да се опитва на вкус, щом се забележи силен вкус на джибра, или не знам как точно да го кажа - но си личи, веднага трябва да се отдели за преварка. Друг е въпросът, че точно в края преди патоките е най-силен аромата на ракията или дестилата, ако се отреже много рано първака, дестилата ще е прекалено спиртен, т.е. няма да има достатъчно аромат. Ако е водка - идеално, ако е уиски - според "зависи", но за ракия определено не е добре.
И накрая - разбира се че съдържанието на метилов алкохол, както и на тежките фракции в края много зависи от материала, условията на ферментация, дрождите и какво ли още не. Така че точна формула не може да се даде (от типа - първите едиколко си ги изхвърли, следващите едиколко си ги запази за преварка, пък тогава събери за пиене). Всеки конкретен случай трябва да се разглежда поотделно ако искаме да не ни боли глава след пиенето на дестилата, а и не само глава.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2011, 18:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
метанола видимо с просто око е в първите 200-250 грама (ако е метанол, изглежда като нещо пихтиесто), на 200 литров да отделиш 2 литра за да си сигурен че ракията е чиста не ми се връзва, айде може да се допусне че има и такъв който не се забелязва, още 500 мл макс и стига толкоз.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2011, 18:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Сеп 2011, 19:17
Мнения: 37
Извинявайте колеги ,но изместихте темата малко в страни.
Въпроса ми беше:
при положение че съм срязал лулата между охладителя и казана 100 л и съм направил МАСЛОУЛОВИТЕЛ с буркан и при един цикъл на варене се събира в буркана около 550 мл течност колко първак да отделя и изхвърля при грозде.
С една дума трябва ли това в буркана да се смята към 1% или 1 л първак
или с други думи казано 500 мл в буркана и до 1 л още 500 мл първак за изхвърляне или греша
Поздрави


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима