Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 02:24

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2011, 13:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2011, 11:56
Мнения: 10
Местожителство: Русе
Здравейте. Понеже за първи път правя ракия, казана дето я варих беше не такъв ,какъвто съм виждал. имаше околи 2 метра над него нещо като кула, около 40 см диаметър и вътре казах а , че имало някакви клапи, който като тръгна ракията постоянно тракаха. Другото ,което ми направи впечатление ,че като тръгна ракията беше 85 гр. Падна до 40 и казанджията я спря, накара ме да засиля огъня , и след 10 мин нещо направи зад казана в една стаичка и ралията ми тръгна отново на 80 градуса, чак се зачудих, тече около 6 литра, после пак падна на 40 градуса. Той пак е спря , пак засилих огъня и след 10 мин пак пусна някакъв кран ли е нз какво от една стая и ракият ами пак тръгна на 80 градуса , но тече около 2-3 литра и спря. Казанджията каза е всичко е готове вече. Другото което ми каза е , че тая ракия намала метил, и била двойн апреварка , понеже казана бил професионален и градуса нямало да падне после. крайния градус стана около 57-58. Четох тука , че си оставяте ракиите по 2-3 седмици отворени за да излезело тоя метил. Аз моят а да я държа ли отворена . Казанджият аказа затваряй и от вечерта почвай да пиеш. Дали нещо не ме базика тоя. Някой ако знае нещо по въпроса моля да сподели.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2011, 14:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ами нищо ненормално няма.
Казана е с колона с тарелки, ако се интересуваш какво точно се случва в тях - чети в темите за колоните.
Принципно няма значение каква е колоната, тези дето са с тарелки могат лесно да се регулират колко от тях да работят и колко да не работят - така оператора на казана :megagrin: може да избира между прекалена очистка и съответно по-висок градус и по-малка очистка и повече аромати, което за ракията е важно - иначе ще ти бие малко на спирт или по-точно на водка.
Това което е направил в края на процеса е следното - затворил е изхода на колоната, за да може да се събере достатъчно алкохол на върха й , след което е отворил крана и той е текнал на 80 гр, като бързо е паднал на 40, следва ново затваряне и пак след малко - ново изтичане ...
Аз съм правил същия шмекерлък и с моя любителски казан с любителска колона.
Обаче това дето е текло там на 80 гр. в края - не е добре да се пие - дано си го оставил за преварка.
Не му гледай градуса - той е изкуствено повишен, но съдържанието му е като на патоки, а именно висши алкохоли от които боли глава и страда черния дроб.
Ракията извадена от тази колона е "многократна преварка", а не двойна, но не това е важното - действително може да се пие веднага, защото е пречистена от първак и опашки, но все пак - сложи й дъбов чипс, ако нямаш буре и нека поотлежи малко, няма да стане по-лоша, по-хубава ще стане.
Аз си я държа на 65-75 гр. и си разреждам по едно шише за консумация.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2011, 14:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2011, 11:56
Мнения: 10
Местожителство: Русе
Мерси за отговора. Но за съжаление смесих цялата ракия, дано не съм направил голяма грешка. Вечерта пих от нея малко. За метила не знам дали имаше или нямаше. Но това което ми направи впечатление е ,че дъха и малко биеше на казан , или по скоро на бакър , един такъв леко метален аромат. Предполагам , че това е защото още същия ден съм я пробвал. Дано тоя бакърен /метален/ аромат изчезне.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2011, 15:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Разреди си малко на 40 гр. и виж как е на вкус и мирис.
На другата сложи в тензух с конец че да може да се вади малко дъбов чипс като преди това до промиеш с гореща вода да му падне вкуса на дъска.
След седмица - две, ще се пооцвети и ще добие друг вкус ракията. Това за металния вкус ме учудва понеже все пак казана е добър. Възможно е да е от патока дето е вътре, а не е трябвало. Ами първак не сте ли отделяли ? Да не би и той да е вътре ?
Ако и него си смесил - хич недей я пи, ами я давай на неканени гости :)
Виж в темите на форума колко се изхвърля, колко се отделя за преварка, и колко се събира за пиене. Щото оня казанджия няма да ти пие алкохола и не му дреме дали ще те боли главата после. Интересува го да ти извади максимален рандеман (количество) за да си доволен и следващия път пак при него да отидеш.
А ако махнеш първите 5-6 % първак и крайните патоки - ракията ще стане доста по-приятна за пиене и няма да боли глава на другия ден.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2011, 15:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Не плашойтесь

http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?p=514#p514

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2011, 17:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2011, 11:56
Мнения: 10
Местожителство: Русе
от първака махнах около кило. Ракията ми излезе общо 43-45 литра


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2011, 11:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
а какво количество ти е бил материала, това с изчакването няколко дни не е за да избяга метила, просто има някои изпарения, които трябва да се поуталожат..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2011, 11:25 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Какво озночава изпарения да се "поуталожат"?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2011, 11:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
най-общо газове..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2011, 11:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 125
Ако има вкус на газове, колкото и да седи все ще си ги има. Така си прецаках една ракия отлежала в буре, която сложих в не добре измито шише от патоки сега колкото и да седи, да се уталага все си мирише на нещо като газ. Добре, че извадих само 5л.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2011, 17:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
това е различно, а и той говори за метален вкус, който може да се дължи и на не добре поддържан казан (колона)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2011, 08:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 125
Съмнява ме казанджия с такава колона да не си подържа казана, все пак е инвестирал за колона. За мене различния вкус идва от патоки, което или му свикваш да си го пиеш или го преваряваш и си имаш обица за напред. През колоната патока ми е на 60%, ако реша и на 85 мога да го направя, но вкуса не е като на основата, която съм събрал за пиене.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2011, 22:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2011, 11:56
Мнения: 10
Местожителство: Русе
Поне за другия път ще знам. А относно материала ми, беше 220 лирта барабар с пращините, накрая реших да сложа вътре и 30 литра мерло/което бях направил за вино/ ама нещо мн се вгига крувното ми, и реших да го налея вътре, стана общо около 250 литра материала.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: free и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима