Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 10:32

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Дек 2011, 17:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Дек 2011, 13:02
Мнения: 14
:cry: Уважаеми стари млади но най вече знаещи колеги , Закъсал съм сериозно , джибрите(от дюли които са в банята при 20 -22 градуса) спряха от две седмици едното на 2 градуса зах, а другото на 5 гр Казана е на дърва и е на вън на открито Температурите са под нулата
Дайте съвет? нито джибрите са съвсем готови, нито на вън може да се вари Какво да правя?http://www.rakiyata.com/forum/posting.php?mode=post&f=8&sid=ddab70de0a3ccb1bd2ffc9831ddb9716#


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Дек 2011, 17:33 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
зАЩО да не може да се вари навън?Тамън няма за сменяш загрятата вода на охладителя...
Аз се каня сега да слагам дюлите...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Дек 2011, 17:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Юли 2011, 20:48
Мнения: 65
На дърва няма проблем,ние обаче сме на газ и не искаше да гори. :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Дек 2011, 18:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
е вярно че ще отидат малко повечко дърва като е по-студено, ма какво те бърка да ги вариш вън :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Дек 2011, 22:46 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 268
Опаковай казана с вата и давай газ на горелката. И моите дюли са спрели от две седмици на 9 градуса захарност, ама не ги бързам

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2011, 10:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
И на газ става - ако ти замръзва бутилката , поливаш я с топла вода от горе наголу, даже и върху вентила. А за да не става всичко около тебе в лед и кал - бутилката я слагаш в един по-широк леген и като се напълни го изливаш, после пак поливаш и така.
Само да не се излъже някой да обърне горелката и с нея да топли, че после не могат го събра.
Абе който е пърлил прасе зимата знае :megagrin:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2011, 14:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Дек 2011, 13:02
Мнения: 14
Момчета въпроса е мога ли да изчакам с варенето на джибрите при тази 2-3 % захарност,без да загубя от рандемана и как ??? :? Тъкмо да изчакам да се позатопли-все пак не съм първа младост :!:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2011, 14:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Добре де, ти сам казваш че материала е у вас на топло и е спрял да ферментира вече.
Което означава че ако го чакаш още - няма да има ефект - щом е спрял и това не е от ниска температура.
Тогава - ако чакаш - няма какво да спечелиш, може само да загубиш.
В момента температурата при мен поне е над нулата и снега се топи. Кой знае какъв студ няма сега.
А материала ти с какво е ферментирал ? (Плод + колко вода + колко захар + какви дрожди/мая)
Аз лично бих пробвал с активатор да ги доферментирам.
Чудно ми е от какво може да са спрели наистина, единственото което се сещам е - прекалена захарност в началото и в последствие високо съдържание на алкохол, което спира дрождите. Ако това е проблема - активатор и други дрожди ще го решат, но дали си струва - за още един два процента повече.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2011, 14:53 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Щом имаш затруднения при сегашните температури,повдигни алк.градус на джибрите-спиртовай с патоки примерно които имаш,може и разбира се и с дестилат...
Идеята е да се качат с 3-4% за по добра консервация,а и разните ацетобактори имат ниска алкохолна толерантност.
След спиртоването ,затваряне с воден клапан(може и плътно...но не препоръчвам)да стои на хладно и така до пролетта няма да има проблеми...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2011, 18:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Дек 2011, 13:02
Мнения: 14
При мен температурата навън е под нулата,матеряла е 25кг.сурово нарязани дюли+10 кг.зах.+40л.вода и вторият бидон, който е спрял на 5-6 %зах. е 15 кг дюли варени инаязани+10кг. зах.+35 литра вода.Но струва ли си първия бидон да го доферментирам освен това при нас няма от къде да купя активатор
Като че ли по ми допада идеяата за консервация, но не разбирам какво е това ,,затваряне с воден клапан''? Моля iLiба да ми обяасни? :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2011, 20:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2011, 15:43
Мнения: 61
Воден клапан:
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2011, 10:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Аз лично дюлева не съм правил, но плодова да - сливи, джанки, ябълки ...
Та - захарността на тия плодове е малка - 7-8 % най-много 10.
Та ако приемем че твоите са били с 8% захарност - ето какво се получава :
1. Бидон номер 1 : 25 кг дюли при 8% захарност са 2 кг захар, + още 10 добавена захар = 12 кг захар, общо материала е 75 кг или имаме начална захарност 16% (12/75=0.16). Понеже дюлите имали високо съдържание на пектин (неферментируем полизахарид) - крайното показание на захаромера няма да е 0 ! Т.е. може и да е преврял изцяло , нищо че показва 2% захарност.
2. Бидон номер 2 : Понеже имаме варене и някаква част вода се е изпарила - да предположим че тук процента е не 8, а 9 - 15 кг дават 1.35 кг захар, + още 10 = 11.35, общото количество материал е било 60 кг, значи тук началната захарност е била 19% (11.35/60=0.18916) Тук вече имаме недовършена ферментация поради различни причини. Дали си струва да се довършва ... май не, но все пак ...

Ако са били още по-сладки дюлите - то втория бидон е бил с над 20% захарност в началото, и точно затова не е доферментирал с дрождите които са се почувствали некомфорнто при над 10 % алкохол.
Трябвало е да се мери със захаромер началната захарност и да не се допуска да прескочи 20% - или да се търсят дрожди които издържат на висок алкохол, както и активатор.

Консервацията само може да спаси материала от оцетните бактерии, но същото ще стане и ако са на студено. Или пък комбинация от двете - на студено и с наляти патоки или ракия.
Водния клапан е един прост сифон, който не допуска влизане на въздух, а иначе позволява излизане на газове от бидона, Може да си го направиш като пробиеш капака и плътно вкараш маркуч, който после влиза в буркан с вода.
Но след като вече няма ферментация - и плътно затворен капак ще свърши работа.

Успех, и после да кажеш как е ракията.
А, и да знаеш че много загаря !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2011, 22:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Дек 2011, 13:02
Мнения: 14
Благодаря много за съветите момчета!
захарността мерих и на двата бидона,която на варените дюли беше 21%зах., но добавих още 5-6л. вода,като ползвах водата от варенето,а на втория бидон с 25кг. не варени дюли сложих 4кг.зах. към 1л. вода и захарността беше 20%(при температура 21 градуса). И на мен ми минаваше през ума, че проблема е в захарността.Имах такъв проблем преди години със сливи.

Сега ще налея патоки в двата бидона, ще ги затворя добре и ще ги изнеса на терасата.

А против загарянето съм се подготвил с второ дъно и като затопли ще сваря поотделно джибрите от двата бидона и ще пиша ,ще кача снимки за това дъно,но само ако е сполучливо

БЛАГОДАРЯ ОЩЕ ВЕДНЪЖ :)

__________________________
Dum spiro spero!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2011, 00:34 
Offline

Регистриран на: 06 Авг 2010, 11:20
Мнения: 29
Местожителство: гр.София
Честита Коледа на всички !
Искам и аз да попитам - Що така стана при мен?!
На 30.11 заредих бидон на балкона с около 25кг.дюли(по начина на Илюша-през микровълнова,смляни),захар 13 кг ,вода 45-50л,8-9 компота от дюли.Захарността около19-20,дрожди Fermative FCD за трудна ферментация - 20 гр. и активатор на два пъти по 20 гр.Със загряване с шишета с топла вода,на 24.12 захаромера показа 0,на 26.12 варих.Резултата беше следния: протече на 69,първите 5 литра на 58 и рязко падна,още 3 -4л. и падна на 40,общо 8-9л. на 52гр.За първи път правя от дюли,заради аромата и от интерес,но ми се струва,че много малко изкарах.Сега се уча и ще ми е интересно да прочета и вашето мнение.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2011, 09:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Митко-Бирата написа:
Честита Коледа на всички !
Искам и аз да попитам - Що така стана при мен?!
На 30.11 заредих бидон на балкона с около 25кг.дюли(по начина на Илюша-през микровълнова,смляни),захар 13 кг ,вода 45-50л,8-9 компота от дюли.Захарността около19-20,дрожди Fermative FCD за трудна ферментация - 20 гр. и активатор на два пъти по 20 гр.Със загряване с шишета с топла вода,на 24.12 захаромера показа 0,на 26.12 варих.Резултата беше следния: протече на 69,първите 5 литра на 58 и рязко падна,още 3 -4л. и падна на 40,общо 8-9л. на 52гр.За първи път правя от дюли,заради аромата и от интерес,но ми се струва,че много малко изкарах.Сега се уча и ще ми е интересно да прочета и вашето мнение.


25 кг дюли при 9% захарност са 25*0.09=2.25 кг захар
+ 13 кг захар
+ 1 кг захар от компотите
---------------------------------
общо 16.25 кг захар
при коефициент на преобразуване 0.56 се получава 9.1 л. алкохол на 100%
или на 52% щеше да е 18 л.
това е само на теория, на практика - в джибрата остава поне 1-2 % алкохолно съдържание, освен това махаш и първак и патоки. Ти нищо не каза за патоките - ако си ги изоставил в казана - имаш загуба на градуси.
Така че ... колкото - толкова. Важното е да е хубава на вкус и мирис.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима