Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 07:48

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2011, 17:15 
Offline

Регистриран на: 06 Авг 2010, 11:20
Мнения: 29
Местожителство: гр.София
Здравейте съфорумци,
Много благодаря за отговорите на моето запитване.Изкарах патока около 3-4л. на нисък градус.Аромата на ракията е много добър и смятам догодина да опитам пак.Но въпроса ми беше :Защо така рязко ми падна градуса? - има ли някакво обяснение на това. :wallbash:
Пожелавам на всички весело изкарване на новогодишните празници ! Ха наздраве ! :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2011, 18:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Митко-Бирата написа:
Здравейте съфорумци,
Много благодаря за отговорите на моето запитване.Изкарах патока около 3-4л. на нисък градус.Аромата на ракията е много добър и смятам догодина да опитам пак.Но въпроса ми беше :Защо така рязко ми падна градуса? - има ли някакво обяснение на това. :wallbash:
Пожелавам на всички весело изкарване на новогодишните празници ! Ха наздраве ! :prost:

На какъв казан си варил и когато си варил гроздова джибра пак ли е ставало така?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2011, 18:27 
Offline

Регистриран на: 06 Авг 2010, 11:20
Мнения: 29
Местожителство: гр.София
Имам от 1-2 години 120 литров меден казан.Варих десетина пъти тази година различен материал - нямах проблеми.За първи път сега ми пада толкова рязко изведнъж,при гроздовата нямах такъв проблем.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Май 2012, 20:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Дек 2011, 13:02
Мнения: 14
Здравейте колеги - любители на хубавите питиета.Малко закъснях с обещанието да пиша за изводите ми по въпроса за зимната дестилация на дюлите, но до новия сезон има време.
И така ,дестилацията направих като се затопли времето.Захарноста на джибрите в двата бидона не беше мръднала-на 1-вия 5%зах.-на 2-рия 2%.Казана беше с второ МЕДНО дъно -виж по долу снимките. Първо изварих 2-рия бидон -с не варените дюли -и сигурен във функцията на второто дъно подържах умерен на моменти до по-силен огън.Бяха изтекли 5 л.ракия~47гр.алк. и 5л. патоки, когато усетих мирис на загоряло. Спрях веднага. Загорялото беше под второто дъно от утайката на дюлите. След хубаво измиване на казана лулата и серпентината заредих първия бидон с варените дюли с 5 % захарност. Този път до протичането на ракията подържах умерен огън, а след това много слаб огън - протече на 65 градуса до 38 гр. - 8 литра ракия и 1 и половина патоки . Хубава ракия без загаряне но малко твърда и леко нагарчаща дори и след отлежаване по всички правила вече на повече от месец.
Наздраве :prost2: и още веднъж благодаря за съветите, без вас и това нямаше да направя!

Прикачени файлове:
231220113099.jpg
Прикачени файлове:
211220113088.jpg
Прикачени файлове:
211220113066.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима