Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 21:37

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: синя ракия
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2012, 20:07 
Offline

Регистриран на: 07 Яну 2012, 19:42
Мнения: 2
Здравейте и за много години !!! Имам въпрос. Смесих ракията от няколко казана общо около 50 л. в меден казан и я оставих там около 2 месеца,понеже нямах място в бурето. Днес реших да я напълня в буре и какво да видяяя...
ракията ми станала синя :datz: Така че ще съм ви много благодарен ако можете да помогнете със съвет как да и върна "рожденния" бял цвят!!!! Благодаря предварително на съветващите!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2012, 20:29 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Направил си голяма грешка...
Преваряване!

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2012, 21:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
A дали ще се оправи само с една преварка?То впрочем сигурно може но трябва да е много внимателно и без анализ в лаборатория няма да е ясен крайния резултат.Може би две преварки или направо на колона ще е най-добре.Скоро беше публикувана статия точно за медните окиси и сулфати и действието им върху черния дроб като това се оказва основна причина за цироза.Откогато използвам казан, купол, лула и серпентина от неръждаема стомана поне този дерт ми отпадна.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2012, 21:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
карлсоне, като чуя неръждавейка и нещо съм скептично настроен, не мисля че медта може да се сравнява с неръждаема стомана. Преварка брат и дано успееш да я изчистиш от тия окиси.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2012, 09:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Яну 2012, 08:08
Мнения: 14
sim написа:
Здравейте и за много години !!! Имам въпрос. Смесих ракията от няколко казана общо около 50 л. в меден казан и я оставих там около 2 месеца,понеже нямах място в бурето. Днес реших да я напълня в буре и какво да видяяя...
ракията ми станала синя :datz: Така че ще съм ви много благодарен ако можете да помогнете със съвет как да и върна "рожденния" бял цвят!!!! Благодаря предварително на съветващите!

Вино содержит кислоты - винную, яблочную, уксусную и другие.
Виното съдържа киселини - винена, ябълчена, оцетна и др.
На поверхности медного котла есть оксиды.
На мед повърхност винаги е тънък слой от окис.
За 2 месяца произошла реакция между оксидом и кислотами.
За 2 месеца е имало реакция между оксиди и киселини.
В Вашей ракии теперь есть соли меди - винной (тартрат меди), яблочной (малат меди), уксусной (ацетат меди)
Във Вашия ракия вече има мед сол - винена (тартарат на мед), ябълчена (малат на мед), оцетна (меден ацетат)
Про малат и тартрат я не знаю, но ацетат меди это точно яд. Его используют как фунгицид.
Малат и тартарат за не знам, но мед ацетат е само отрова. Той се използва като фунгицид.
Синюю ракию пить нельзя. Но можно исправить - разбавит водой вдвое и перегнать.
Вие не може да се пие синя ракия. Но можете да поправите - разрежда с вода два пъти и изпревари.
Соли меди не испаряются и не попадут в новую ракию.
Медни соли не се изпари и няма да бъде нова ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2012, 18:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Юли 2011, 20:48
Мнения: 65
И преди варене,ако дълго време не е ползван казана,е хубаво серпентината и лулата(ако са медни,разбира се) първо да се промиват с оцет,а след това с вода.В противен случай ракията протича синя.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2012, 20:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Случвало ми се е два пъти,винаги- казан, лула и серпентина са били измивани много старателно,но... се е случвало!!!,аз лично нямам обяснение.Никакви метални предмети не са били в контакт с джибрата от началото на ферм. до казана,хигиената ми е (почти) манияшка.Когато събирам ракията от казана е бистра без видими сини образования,след време се появяват. :explode:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2012, 20:39 
Offline

Регистриран на: 01 Авг 2010, 12:31
Мнения: 89
хаха тая ракия си е идеална за ..течен проводник на ток например


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2012, 23:13 
Offline

Регистриран на: 07 Яну 2012, 19:42
Мнения: 2
:help: :help:
Игор от Одеса написа:
sim написа:
Здравейте и за много години !!! Имам въпрос. Смесих ракията от няколко казана общо около 50 л. в меден казан и я оставих там около 2 месеца,понеже нямах място в бурето. Днес реших да я напълня в буре и какво да видяяя...
ракията ми станала синя :datz: Така че ще съм ви много благодарен ако можете да помогнете със съвет как да и върна "рожденния" бял цвят!!!! Благодаря предварително на съветващите!

Вино содержит кислоты - винную, яблочную, уксусную и другие.
Виното съдържа киселини - винена, ябълчена, оцетна и др.
На поверхности медного котла есть оксиды.
На мед повърхност винаги е тънък слой от окис.
За 2 месяца произошла реакция между оксидом и кислотами.
За 2 месеца е имало реакция между оксиди и киселини.
В Вашей ракии теперь есть соли меди - винной (тартрат меди), яблочной (малат меди), уксусной (ацетат меди)
Във Вашия ракия вече има мед сол - винена (тартарат на мед), ябълчена (малат на мед), оцетна (меден ацетат)
Про малат и тартрат я не знаю, но ацетат меди это точно яд. Его используют как фунгицид.
Малат и тартарат за не знам, но мед ацетат е само отрова. Той се използва като фунгицид.
Синюю ракию пить нельзя. Но можно исправить - разбавит водой вдвое и перегнать.
Вие не може да се пие синя ракия. Но можете да поправите - разрежда с вода два пъти и изпревари.
Соли меди не испаряются и не попадут в новую ракию.
Медни соли не се изпари и няма да бъде нова ракия.


Благодаря на всички за бързите отговори. Ще помоля Игор да поясни,разреждането два пъти с вода две преварки ли значи


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2012, 15:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ще ползвам тази тема, за да не пускам нова :

Странна работа - заредих казана с последната джибра (само течност) + 3 л. първаци и патоки от преди, + 7 литра вино от същите джибри, но преди 3 месеца отделено, на вкус всичко си беше добре, малко киселееше и горчеше.
Сложих 3 пакета по 80гр. сода бикарбонат, после реших че е малко, та сложих още три.
Цвета на материала се промени от червеникав, на кафеникав, но всичко си беше наред с вкуса.
Запечатах, загрях и като протече от колоната - текна както си трябва бистро и силно метилче. За проба реших да пусна и пари през лулата и тогава ми замириса особено - викам си - ей го на - ацетон излиза, обаче след малко забелязах че цвета е син, леко син, но започна да се задълбочава.
Реших че само заради лулата е така и увеличих охлаждането на дефлегматора за да тече само от ЛМ - частта.
И там цвета същия !
Мирише яко на серен двуокис ли, на амоняк ли, не мога да го определя.
Ще я спирам сега да видя вътре в колоната дали има нещо , макар че преди пускането измих всичко много здраво.
Някакви идеи - содата ли, що ли ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2012, 16:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Кой каза содаааа :shock: :shock: не мога да ти пратя препратка,погледни темата (ракия от стафиди)последните 2-3 стр


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2012, 09:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Стрях я по едно време, пуснах вода отгоре надолу и през отливника, после и през пълнежа.
Загрях пак - и пак същата работа - леко синее и мирише на нещо задушливо. Аз го определям на амоняк, но може и да е нещо на база серен двуокис, сероводород или съвсем друго.
Според мен цветът е син благодарение на тази миризма - става някаква реакция при която се отделя някаква медна сол, която е синя. (Казанът е емайлиран и няма как в него да стане омедняването).
Сега да видим какво може да направи реакция при която да се получи медна сол - само някаква киселина. Т.е. в материала да има летлива киселина с точка на кипене малко под тази на етиловия алкохол. (През цялото време термометърът под отливника показваше стойности под 80 гр. - 70-75 ! - дори и в средата на дестилацията, към края чак се вдигна над 80)
Единственото което съм направил грешно е прекалено голямото количество сода бикарбонат което сложих 6 по 80 гр. = 480 гр. за 60 л. течност в казана.
Обаче - содата е натриев бикарбонат и би трябвало да е неутрализирала всички киселини - какъв газ обаче може да се продуцира ? Материала след содата стана от червен на кафяв ! Обаче го опитвах на вкус преди да затворя казана - никакви подозрителни миризми, загряването беше много бавно понеже имах стара бутилка газ, която исках да досвърша и едвам едвам гореше, та я раздрусвах от време на време. Материал в колоната не вярвам да е влязъл понеже казана беше на 60% зареден - място нагоре доста, а съм варил на него и 90 л. от 100 макс. !
Помислих си по едно време че съм попаднал на сода - амонячна, обаче разрових коша с боклука и видях - пише си изрично на пакета "Натриев бикарбонат" !
С течение на дестилацията синия цвят се позагуби, даже накрая изчезна, но миризмата на нещо си не изчезна съвсем.
Сега съм оставил ракията в две кофи да се проветрява, сложих и една опаковка активен въглен натрошен на дребно.
Друго нещо - по ръбовете на лулата, която ползвах за малко и от нея най-напред видях синия цвят - имаше ярко сини налепи, каквито преди дестилацията определено нямаше.
Днес ще разглобя колоната и ще я чистя , да видим има ли и там синьо.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2012, 10:04 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
В България ли си?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 20 Май 2013, 18:02 
Offline

Регистриран на: 20 Май 2013, 17:22
Мнения: 2
BREAKER написа:
Случвало ми се е два пъти... Когато събирам ракията от казана е бистра без видими сини образования,след време се появяват. :explode:


BREAKER, и на мен ми се е случвало три пъти, и то след преварка, правена на казана в селото, почти винаги на него варя, казаните са медни, всичко е медно. Правя ракия от 10 години и за това време съм сварил много ракия, обикновенно нямам такъв проблем. Но в три случая имах, помня ги много добре. Та проблема го решавах единствено с още една преварка. Неприятно е! И аз не мога да си го обясня - в началото всичко е наред - и на вид, и на мирис, минава около 2-3 месеца, какво да видя - в стъклениците синя утайка на дъното...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 20 Май 2013, 18:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2007, 08:34
Мнения: 56
Местожителство: София
При алкохолната ферментация, се създават и освобождават много други сродни съединения (конгенери), подобни на етанола, който е и крайната ни цел. За съжаление, много често, под действието на бактерии , захарта или етанола се превръщат в оцетна киселина по време на ферментацията, която може да реагира с получения етанол и да образува етилацетат. Етилацетатът не е вреден – използва се като ароматен разтворител в хранително-вкусовата промишленост ( Е1504) , но не е нещо, което бихте искали в питието си и образуването му означава по-малко получен етанол.
Също така, проблем са и протеините, налични в материала, който е подложен на ферментация. Тези протеини се разграждат чрез процес, наречен "хидролиза" и образуват аминокиселини, които от своя страна водят до образуването на първични амини, като ethylamine, QH5NH, безцветна летлива течност, която съдържа азот (N), като един от градивните си елементи. Когато това вещество се разгражда, се получава амоняк, който реагира с медта, образувайки сложни медно-амонячни съединения,. Едно от тях е наситеното синьо вещество, наречено "Швайцер реагент" , което придава син цвят на продукта и е трудно да се отървете от него.
Образуването на етил ацетат, може да бъде предотвратено, чрез установяване на алкална среда на ферментацията, използувайки сода бикарбонат, но това подпомага образуването на амоняк. Може да се потисне образуването на амоняк, като течността се направи киселинна в казана, но това подпомага образуването етил ацетат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: ss101 и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима