Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 10:55

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 20 Май 2013, 20:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Точно натам бяха и моите разсъждения, а и по мирис мисля че го познах амоняка.
За моя тогавашен случай вече съм убеден от какво се получи - прекалено застояла ферментация (рестартирана многократно), липса на минерали за дрождите, лизиране на умрелите дрождеви клетки и за капак - прекалих със содата бикарбонат !

Но за етилацетата имам малко резерви - според мен си е чиста бавнодействаща отрова, натрупваща се в черния дроб и след време причиняваща сериозни поражения.
Цитат:
Той директно отива в черния дроб и нарушава изключително сериозно мастния обмен на организма. Това е едно от нещата, които потенцират проблемите при хората с алкохолна цироза.

Този цитат е от една статия за купешката и домашната ракия, която статия аз иначе не приемам за меродавна, но относно етилацетата е съвсем прав този мастит химик.

Наздраве с една домашна гроздова, след което минавам на домашен амбър ейл :)
А вайценът е в процес на газировка и се очаква да стане хита на сезона.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 20 Май 2013, 22:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Преди време, в тема която отиде в коша, стана въпрос, че някои летливи киселини реагират с медта в серпентините. Например оцетната киселина образува меден ацетат. Използва се като фунгицид, а в древността като пигмент със синьо-зелен цвят.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 08 Май 2014, 17:51 
Offline

Регистриран на: 20 Май 2013, 17:22
Мнения: 2
StillMan написа:
Може да се потисне образуването на амоняк, като течността се направи киселинна в казана, но това подпомага образуването етил ацетат.


Имаш предвид - да се направи киселинна в казана, непосредствено преди сваряването ли? Как по точно, с какво, в какво количество? От иначе задълбоченият ти отговор, за който благодаря, излиза, че каквото и да правим, колкото и да се стараем, получаването на добър резултат е въпрос и на късмет.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 08 Май 2014, 21:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Фев 2013, 19:40
Мнения: 60
Четох някьде/кьде ли :datz: /,че ако ферментацията протича при висока температура, дестилата много често излиза син. Кьде обаче беше нямам спомен :wallbash:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 08 Май 2014, 22:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Ако не ми се бе случило щях да мисля че това са измислици,да ама не!!!
Текна си синкава и почнах да търся причината и тя се оказа в серпентината ;) .
Не добре почистена от предишното изваряване, какво ли ще и има нали дестилат е текъл благинка тъй да се каже .
Когато не се ползва дълго време явно веществата от опашната фракция (патока) реагират бавно с медта от серпентината и после ако има и следи от амоняк в материала ето ти сина ракия.
Какво направих в последствие,напълних серпентината с оцет задържах малко източих някаква гадост промих и всичко е наред.
Още от първите постове ме гложди съмнението че това е нещо познато от аналитичната химия медно амонячен комплекс (реактив на Швайцер) е не съм на 100% сигурен но нещо такова ще да е.
Сега да уточним от къде идва амоняка явно от амините които са в основата на живата природа .
Много често съветваме да се използва сода бикатбонат за неутрализация на киселините в ферментационните каши.
Без анализ лесно може да се прекали :nixweiss: в "МЕТОД НА ДЕСТИЛАЦИЯ МАРТЕЛ" нито дума не се каза за сода и неутрализация все пак това е за конячен дестилат но там някъде е истината.
Истината е в хигиена добър материал правилна ферментация навремена дестилация.
Все пак се учим от грешките си колкото и да ни струват.
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 09 Май 2014, 11:58 
Online
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 109
Местожителство: Варна
@ koiota

Бях писал в една друга тема за амоняка, двойната дестилация ...

krasy7 написа:
Открих нещичко (не точно пълния вариант):

- първа дестилация в кисела среда, дори добавяне на оцетна киселина - това увеличава продуцирането на етил ацетат, но се избягва производството на амоняк
ACETIC ACID + ETHANOL <> ETHYL ACETATE + WATER

- втора дестилация с добавяне на сода - етил ацетатът в алкална среда се разпада обратно до етанол и оцетна киселина (горната реакция е двупосочна)
acetic acid + sodium bicarbonate <> sodium acetate + carbonic acid
carbonic acid > carbon dioxide + water


Това има пред вид StillMan за киселинната среда в казана.

По тази схема избягваме наличието на амоняк и етил ацетат в крайния дестилат и намаляваме загубите на етанол.

edit: При първата дестилация (обелване на материала) фракции не се отделят, всичко се събира за преварка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 30 Май 2014, 06:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Тц тц...на един авер му варих ракията и..в крайна сметка синя
Той си е държал година и нещо всичко заедно,джибра,вино и т.н..мерих киселинност и алкохол..,бяха що годе добре,но синее,никакъв мирис на амоняк и др...сега мисля да не е серпентината и лулата,щото казана е неръждавейка.Досега не ми се е случвало това,и си мисля какви ли реакции са ставали в биДонЯ за година и половина..
Ще пусна една варка другиден за мое успокоение,че не е серпентината :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 30 Май 2014, 15:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Медната лула и серпентина май играят ролята на лакмус. :? При варене на негоден, прокиснал, залежал материал. Има ли оцветяване, отровите са вътре в дестилата.
Ако същия материал се извари на неръждаема или каквато и да е друга система не съдържаща мед, лакмуса няма да работи. Въобще не бихме и разбрали за наличието на отровите...
При скромния ми опит, отдавна беше, само веднъж имах светлосинкава утайка. Ако е от лулата и серпентината, не се ли самопочистват още при първоточните фракции? :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2014, 01:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Да му я давам ли,да си я пие или в канализацията...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2014, 17:05 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Медта придава на съединенията си син или синьозелен цвят. Ако е кисел материала, може да получиш меден ацетат в дестилата. Затова при лачените колони казанът е меден, пък лулата и серпентината са от неръждавейка, ама ние го правим все наопаки :)

Изчисти добре серпентината и лулата, пък синята ракия, ако няма някакви други дефекти, можеш спокойно да сложиш в казана при следващата варка. Гледай да не е много ниско pH-то. Ако се налага неутрализирай.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2014, 21:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 230
Не знам дали има връзка с темата ,но преди 2 дни си чистих спиртното котлонче . За горене ползвам първака който отделям от всеки казан разбирайте първите 150 мл .Та целия беше СИН ..... истъргах го с една кърпичка и тя си стана синя . Котлончето е от алуминий .

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2014, 22:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
За мен виновен е на първо място материала, или неадекватното му третиране.
В късната есен на миналата година варих към 500 кила дюли на които добавих общо около 30 к.г. захар.
Стъргахме ги на обикновени домакински рендета , и сърцата изхвърлихме- това което заложих беше екстра, без гнилочи . Обаче труда е робски, добре че имаше помощници.
Ферментацията стана в пластмасови бидони, където реално имаше по около 100 кг" матрял" заедно с добавената захар.Първия бидон го заквасих с дрождите на Ванков за бели вина. На всеки два -три дни залагах нов бидон, като заквасвах от предишния.Температурата на помещението беше постоянно 20 гр.
Всичко беше екстра, но когато трябваше да започна изваряването, се наложи да отсъствам 5 дни.Като започнах да зареждам казана ми се стори, че има начало на вкисване.Добавих едно пакетче сода бикарбонат(40 гр. на 80 литра джибре)" за всеки случай".Изварих казана както винаги и не забелязах нищо в цвета на ракията, която събирам в неръждаема тенджера.Прелях я в снежно бяла кофа от полипропилен и турих капака да чака преварка.На другия ден ,обаче отварям кофата и виждам синкаво оцветяване.
Следващата варка беше с материал от същия бидон и част от следващия.Този път не слагах нито грам сода и нямаше никакво оцветяване на дестилата.
Накрая при преварката смесих всичко и това което отиде в бурето беше чисто като сълза(70 градуса).
Няма начин да не присъстват медни съединения(въпреки че видимо всичко е идеално), защото и казана и серпентината са медни, но след минимум 6 месеца в бурето се поучава нужната неутрализация.
А бе за мен бурето е супер доктор.
Може би грешката ни е, че преди ракията се е наливала в бурета поради липса на друго, и материала на серпентината не е имал значение, ама сега когато я съхраняваме в стъкло или пластмаса неръждавейката е по доброто решение за серпентината...и да не добавяме ненужни неща в джибрето едно към както дойде.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2014, 03:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Грешката беше моя,свършила беше лимоненага киселина и направо почнах да варя,без да промивам казана.Днес сложих бутилка оцет и напълних казана с вода...текна леко синкава течност,изплавих и налях чиста вода и пак запалих локомотива...сега беше чиста водата :)
Преварих ракията и всичко беше ок...то материала е ферментирал в пластмасов бидон от Маслини :shock: старателно измит,според думите на собственика :lol: Ферментацията е протекла ,благодарение на дивите дрожди...мъка,но излезе някаква ракия,благодарение на кадънската кълка... Материала беше от каберне и конкорд


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2014, 09:11 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
баджо написа:
Няма начин да не присъстват медни съединения(въпреки че видимо всичко е идеално), защото и казана и серпентината са медни, но след минимум 6 месеца в бурето се поучава нужната неутрализация.
А бе за мен бурето е супер доктор.
.

Би ли онагледил(описал) процесите?С какво от дървесината ще се свържат медните съединения,че да се неутрализират,а също и какво ще се получи при неутрализацията?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: hombata и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима