Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 22:21

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 62 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2008, 05:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2008, 01:23
Мнения: 3
Местожителство: гр.Разград
Уважаеми колега,с кварцов пясък пречистват водките.Наложи ми се да смеся два материала- от картофи и от зелени ябълки.Първите "вряха" много а вторите не.Смесения материял превря.При изваряването му се получи алкохол над 60градуса, но с цвят на сурватка.Прекарах го през описания от мен филтър.Сега пия идеална водка.Бистра и без никакъв дъх.Въглена премахва излишните миризми а пясъка избистри материала. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2008, 17:46 
Offline

Регистриран на: 03 Сеп 2008, 17:42
Мнения: 1
Здравейте!
Нов съм за форума, но имам следния опит.
Имах 30 л. ракия която беше със сериозен дъх - загоряло. На другата година я сложих в материала 10-тина дена преди варката. По 10 л. в бидон от 100 л. След това нямаше и следа от лошия дъх. Старите хора така са почиствали каците от дъха на зелето.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2008, 12:03 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Не слагам твърди частици в казана. Играчката е голяма ,но след като си изпатих с кайсии.... Ако в тях има още материал, го смесвам с паток, вода и в казана.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2008, 16:38 
Offline

Регистриран на: 26 Авг 2008, 09:51
Мнения: 1
Колега Stenav какво стана със загорялата ти ракия? Имам от новата реколта около 130 литра прилично опушена заради недобросъвестен казанджия и сега се чудя какво да я правя :cry:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2009, 14:01 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Преди 2 месеца мой познат загори, и то доста сериозно около 60 литра ракия. Дадох му схемата която посочва във Форума администратора. Прекарахме 30 литра спазвайки точно технологията, и дъхът на прегоряло изчезна , но придоби дъх на активен въглен , и видимо се оцвети в черно.
В събота варих ракия от кайсии , и вместо да изхвърлям боклука го смесихме с 20 л от вече "овкусената" на въглен ракия. Сварихме я . Излезе бистра , вкусът на активен въглен много намаля, но се чувства все пак.
Изводът е : Внимавайте да не загорите материал!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2009, 21:10 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Водката при производството се филтрира с активен въглен, ама не съм чувал някой да го е усетил на вкус...

Бай Драганe, какъв въглен ползвахте, та е станала беля?

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2009, 21:26 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Какъв е вкусът и мирисът на активният въглен? Да не сте "прекарали" ракията през "обикновен" въглен? Тогава е възможно да замирише, но активният въглен няма вкус и аромат. Това е "чист въглерод". Нарочно ползвам кавички.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2009, 01:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юни 2009, 16:51
Мнения: 15
Местожителство: Варна
С моя баща имахме проблема на "загорелата" ракия. Грозде. По случайност бяхме забравили ситото отдолу. Загоря , даже миришеше от далече...
Цярът е следния:
Взимат се жъглени от камината (активен въглен) , сода за хляб (или основа) , и вода. Смесват се натрошените на прах въглени и содата и се смесват с вода в следния състав.
На 200 грама въглени един литър вода и едно пакетче сода за хляб.

Изсипват се "загорелката" и тая смес ,в отношение 5 литра ракия и 1 литър смес, в казана и се вари докато не се получат петте литра ракия (даже околу 4.7 литра за по-добре) в котлето след серпентината.

Най - интересното беше че ракията излезе без загорелия мирис , но с вкуса и аромата характерни за гроздовата...

Научна обосновка:
Ароматните естери ,които ухаят приятно, излитат от казана при доста ниска температура т.е. малко от тях взаимодействат с въглена.
Естерите излитат с първите алкохоли (етанол и в малки количества метанол) след това идва преломна температура на кипене коята "бърка" въглена и содата и съответно те взаимодействат с нежелани "миризми зловонни" и се отаяват на по-ниско и не "отлитат".

Извира се по-малко ракия за да се запази добър алкохолен градус и да се предпази от евентуален "загар на загара" .

За да се предотврати това има вариант ако не сте опитни в меренето на обеми на око- въглена и содата да бъдат завити хубаво в тензух или порест текстил (+ литъра вода все пак).

Колкото и скептично да звучи, метода е пробван и работи от вуле. :wink:

_________________
La fee verte ... Ще се моля за душите ви...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2009, 09:55 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Снощи вкарахме по една ракия с комшията който загори ракията. Не е използвал активен въглен а дървени въглища. Ходил е да купи активен въглен ,но аптекарят му дал 6 капсули за 2 лева. Трябвало да даде повече от 100 лева за това мероприятие и затова я прекарал през този кюмюр. А на него ракията му е без пари/вади около 700-800кг грозде/.
Но ракията няма да я хвърлим .Има двама вечно насмукани от селото и са му я харесали ракията с дъх на дървен кюмюр, и ще я прекарат.
Грешката не е в технологията , а в цената на активния въглен.

Изпратено след 2 минути 49 секунди:
Paelio,
Ще пробваме и това, но когато стане гроздето. Благодаря!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2010, 10:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Ное 2010, 19:27
Мнения: 13
здравейте, аз имам проблем със загоряла ракия ... получи се така че два казана един след друг ми загоряха ... съответно казанджията обвини мен, че материалът ми бил много гъст...е какво да направя случва се ...получи се нещо отвратително, ракия с кафеникав оттенък и аромат на загоряло. Четох доста материали из нета..и се чудя кой начин да приложа ...не можах да разбера, ракията когато се прекарва през активен въглен има ли значение градуса на самата ракия и ако има колко трябва да е той?? Четох също за един метод с олио- 1л олио се слага на 100л. ракия ..като олиото се разбива с миксер заедно с 1л ракия и се прибавя към голямото количество като се разбърква бавно ...след два дни олиото трябва да е на повърхността на ракията и се отделят, като ракията трябва да е излекувана ???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2010, 15:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2009, 12:33
Мнения: 46
Местожителство: София
Здравейте колеги,
прочетох рецептите и мога да кажа че, всичките са действащи но, универсална рецепта няма.
На мен също ми е загарял казан когато бях по млад и неопитен. Никой не е застрахован от грешки. Трябва да се внимава за изходния материал. От добри джибри винаги става добра ракия.
Лично аз съм привърженик на преваряването на ракията, разбира се когато дъхът е само от загаряне, защото по някога се получава лош дъх и от самия материал. Тогава почти няма лек. Веднъж преварихме такъв материал три пъти и дъхът си остана пак неприятен. Не се изчисти и с въглен, та се наложи да използваме метода с анасона /Мастиката/.
Добре че, има пиячи които не подбират много. :zauf2:

_________________
Целта оправдава средствата


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2010, 17:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Силикагел .

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2010, 21:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 19:19
Мнения: 112
Krass,какво е това?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2010, 21:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%BB

Ако имаш познати в НЕК или подстанциите, там го използват в по-големи количества.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2010, 07:52 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Когато си купиш обувки във всяка една от тех има едно пликчес бял прах. Като пакетче захар. Това е силикагел. Има го и в други битови продукти където трябва да се отнема влагата.
Дали ще ти помогне ,не знам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 62 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: mavar и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима