Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 08:25

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 62 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2010, 08:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Написното до сега е полезно и практично но да не се налага на човек да го ползва .
Пита ме един как да си оправи ракията но не ми донесе мостра иначе щях да пу приложа споменатите по горе методи :).

Цитат:
.Предлагам на вниманието ви домашен филтър,премахващ излишни миризми.Уговорката е ако има кисела жилка,предния ден се слага на 10л. ракия-1пакетче сода бикарбонат.И така- взема се бутилка от бира. изрязва се дъното.Въглени от казана или за барбекю,натрошават се максимално на дребно.Кварцов пясък-от Каолин Сеново.И в гърлото на бутилката слагаме чист парцал.Насипваме пясък-може и обикновен-3см.После измития въглен-3см.И така до горе.
Горе оставяме 5см.,където ще наливаме ракия.Прецеждаме ракията,ако не ни хареса,правим го втори път.


Хрумна ми идея как да модернизирам филтъра:
Шише от безалкохолно без дъното да се постави марля към отвора и се насипва слой кварцов пясък слой активен въглен.слой силикагел и така докато се постигне желаната височина.
:prost: :zauf2: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2011, 19:50 
Offline

Регистриран на: 04 Сеп 2011, 19:40
Мнения: 1
Здравейте колеги. И аз имам проблем с опушена ракия, но слава Богу, количеството е малко. Въпросът ми е каква трябва да е фракцията кварцов пясък, защото намерих в нета различни размери:

"Кварцов пясък - стандартни размери в мм:
0,16; 0,25; 0,315; 0,4; 0,63; 0,4-0,8; 0,8-1,2; 1,2-1,6; 2 мм; 3 мм; 4 мм"

Благодаря предварително! :zauf2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2011, 20:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Пичове, активен въглен се продава в аптеките на капсули както се спомена преди това така и на прах.Този на прах е подходящ за такива работи и едно пакетче струва 70-80ст.Много е фин и направо почернява ракията или алкохола без значение какъв е но не е проблем защото се утаява в голяма част след някой ден.След това просто се прекарва през филтърна хартия и воала.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2011, 22:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Сеп 2011, 21:48
Мнения: 3
Здравейте, искам да споделя как си оправих загоряла ракия от вишни, не и без помощта на този форум. Първо направих филтър от бутилка от бира, като изрязах дъното. В гърлото на бутилката се слага няколко пласта марля и се правят пластове от по 5 см. ред речен пясък, ред натрошени въглени от барбекюто, така до горе, като оставяме около 5 см. свободно място за наливане на ракията. След прекарването на ракията през този филтър, тя се избистри и изгуби гадния мирис! Но за да се премахне лошия вкус се прибавя към филтрираната ракия разтвор от калиев перманганат с преварена вода в съотношение 1 гр. калиев перманганат на литър ракия. Разбърква се добре и се оставя да престои 10 часа, след което се филтрира през платно или марля, градира се до 30 градуса и се прави преварка. Ефектът е поразителен! Вярвайте ме!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2011, 13:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
На този саит има активен въглен за 3,50лв.http://www.rozbul.com/?id=14&id_parrent ... _in_cat=14

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2011, 11:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Авг 2010, 09:28
Мнения: 23
Местожителство: София
Здравейте,
първо искам да благодаря на всички участници във форума, защото за пореден път информацията от тук ми помогна! :respekt:
Имах 30л. добре загоряла ракия от сливи (като казвам добре имам предвид ... с наситен цвят и плуващи въгленчета в нея :D ).
С активен въглен премахнах и миризмата и вкуса ... купих филтър за абсорбатор с 40% съдърйание на активен въглен за 8,50лв. от "Пикадили" , и 2м. PVC тръба ф32. Накъсах на по-малки парченца филтъра и го напъхах в тръбата докато вече не искаше да влиза повече. Пробих 2 малки дупки точно под филтъра и прекарах технологичен канап(по известен като тел :megagrin: ), напълних тръбата до горе и понеже тече сравнително бавно си намерих едно ъгълче и я ставих там, като от време на време допълвах. Някаде на към 18-тия литър започна пак да се усеща мирис и вкус на загоряло. Смених филтъра и филтрирах и останалата ракия. Почистения дестилат прибавих към 40л. др. ракия за преварка. И да се похваля, двукратния дестилат е с екстра качество!! :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2012, 17:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Мар 2008, 16:42
Мнения: 20
Колеги и аз загорих един казан със ябълки,и ми казаха ,че като варя материал от плодове от рода на ябълките според казана да слагам по една две кофи пясък в казана преди да сипя пращината.И вариш без притеснения от загаряне.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2012, 23:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Виждал ли си в изворче как пясъкът подскача с водата нагоре? Дали ще успееш да го накараш да седи на дъното на казана и да изолира гъстия материал?

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2012, 00:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Мар 2008, 16:42
Мнения: 20
За изворчето съм съгласен но щом го казват препатили казанджии може и да е така,след месец като варя крушите ще пробвам и ще кажа има ли ефект,а и да няма не вярвам да навреди. :prost: ,а утре ще пробвам да спася загорялката ,ако ли не на преварка.


Последна промяна an_yankov на 03 Окт 2012, 00:19, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2012, 00:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Абе те и слама слагат някои ама... Виж в ютюба сръбските казани как ги правят-с бъркалка.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2012, 01:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2012, 14:04
Мнения: 9
Местожителство: София
Повечко аромат за ракия и една вълча салата пък като свърши ще ви се иска пак да го загорите :sauf: :sauf: :sauf: :sauf:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2012, 10:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 126
Аз лично дали са ябълки, сливи, грозде или кайсии варя само течност. За целта прекарвам през преса или ПВЦ мрежа за комари, която може да се вземе от почти всяка железария.
Веднъж ми се наложи да чистя загоряло и сигурно 2 часа го чакърдахме с бормашина. Само за справка, сам човек за около час прекарвам през мрежата за комари почти 200л. кайсии. Ябълките и гроздето стават по-бързо, защото минават през преса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2012, 11:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Тази година съм решил да варя джибрите,, като предварително ги пресовам и отделя течноста от чепките , люспите и семената. Много хора казват, че ще имам с 30% по-малък рандеман на ракия! От форума чета ,че най - добре е да се вари по този начин. Моля за последни напътствия и мнения от съфорумниците :gott:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2012, 11:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Самият факт че си писал в тема за загоряла ракия сам по себе си казва какво ще спечелиш от това.
По-добре по-малко, но драстично по-добра ракия.
Освен това не забравяй че в джибрите на дъното има и кал - това са измрелите дрожди и техни остатъци. Тази гняс освен да ти развали ракията - друго няма да ти даде. Лошото е че много хора са свикнали на гадния вкус на джибровата ракия и ако им представиш твоята, която ще е доста по-мека - ще ти кажат че нещо й липсва :)
Еми ... липсват й гадните неща !
А знаеш ли че и пресовано вино се различава на вкус от отточено вино. Не случайно !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2012, 14:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Значи пресовам :!:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 62 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима