Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 04:53

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2012, 09:05 
Offline

Регистриран на: 23 Яну 2012, 13:02
Мнения: 2
Проблемът ми е следния ....
ползвах бурето за вино :datz: около 2 месеца :wallbash: ,
но искам занапред да го ползвам за отлежаване на ракия :help: :help: :help: !!!!
В продължение на месец го пълних със студена вода , после с топла или гореща вода и така около 10 -12 пъти.
В началото водата се оцветяваше в тъмно розово , после почна да изчезва червеникавият цвят и придобиваше кехлибарен цвят и се зарадвах , но радостта беше кратка :verzweifelt: :datz: ... защото когато напълних бурето с ракия , тя отново се оцвети в розово :shock: :? ...
.... дайте ми някакви съвети за премахването на този розов оттенък в ракията .... :google: ... как да изчистя ХУБАВО бурето ???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2012, 10:14 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Бурето без да се отвори,изстърже и обгори наново от бъчвар все ще пуска червено...
Ракията може би едно бистрене с белтък би и се отразило положително...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2012, 10:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Сакън бе джанъм (обичам тоя български :lol: )
Някъде бях писал но не помня къде.След бистрене с белтък, утаяване, за всеки случай минаване през най-фината филтърна хартия която можах да намеря, алкохола беше кристално бистър.Понеже не ме кефеше го редестилирах и се озъбих, в казанчето станаха парцали от белтъка, в същото време това което не беше бистрено нямаше проблеми.Това ме навежда на мисълта че колкото и да се утаява и каквото и да става с белтъка в крайна сметка остава нещо от него в алкохола.
Чакалеско :D , сигурно е джиброва ракия щом си имал вино, на прав път ли съм?Ако е така и не те кефи цвета редестилирай, но пък ако е хубава ракийката на вкус защо не си я пиеш така?Все пак е взела малко аромати от виното и може да се е получило нещо добро.Ако е само цвета сложи малко силно печен чипс колкото да ти промени цвета и си свиркай.Само кафяво с розово да не стане някакъв ужасен цвят :lachtot:
Абе имаш си ракия розе, наслаждавай се и шашкай хората.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2012, 14:17 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
изплакването с вода е само една от стъпките. и то трябва да стане многократно и водата да е топла но не повече от 50 градуса. Алкохола е естествен разтворител на багрилната материя и затова имаш оцветяване. За изчистване на цвета на ракията може да пробваш с малко активен въглен -дозата се определя с проба. Добрата новина е че с всяка изминала година оцветяването от виното ще е все по-малко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2012, 18:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
И не забравяйте содата за бурета. Едно от другите и имена е сода за пране и има избелващ ефект. Евтино и добро средство за почистване на бурета. Карлсоне, направо ме гръмна, бистренето на ракията от неорганични замърсители, с белтъци, е стар, изпитан похват и досега не съм чувал за подобни странични ефекти. Ще споделиш ли защо и как точно си бистрил?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2012, 18:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Юли 2009, 13:32
Мнения: 65
Местожителство: Балчик
Не виждам нищо лошо в това да е розова ракията.При положение че е естествено оцветена това е една атрактивна ракия.Ако другите и качества са на ниво няма място за притеснения.То бяла ракия всеки може да направи.Събирай компанията и не я мисли.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2012, 20:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
".... дайте ми някакви съвети за премахването на този розов оттенък в ракията .... ... как да изчистя ХУБАВО бурето ???"
Chakala аз преди година си купих 23л дъбово буренце от една винарна използвано по малко от година за червено вино. Бях споделил във форума. Като тебе го плакнах около месец и след това почнах да слагам ракия. Контролирах как върви отлежаването. Първата я извадих след 45 дена и наистина имаше кафяво-розово оцветяване ама много приятен цвят и вкус и аромат-всички я харесват. Следващата ракия която сложих в бурето я държах 2 месеца и розовия цвят стана почти незабележим. Третото зареждане -след месец жълтееше, след около 2 месеца вече цвета беше кехлибарен. Извадих я да не отиде към червено-лимитиран си не може да я отлежаваш ако решиш1-2 години. За да не го държа празно си направих 25л ракия от стафиди и захар повечко-и я нарекох оборотна-държа я в бурето докато направя следващата-не го оставам празно. Така за по малко от година се отми розовия цвят и бурето дава прекрасен аромат на ракията ми. Не използвах никаква химия освен първия път като купих бурето ми дадоха едно пакетче potassium metabisulfite. Та съвета ми е ТЪРПЕНИЕ и ще имаш чудесна ракия до няколко месеца. Бурето не е само за цвят-аз го взех по-вече за това че ракията втре "диша" и протичат процесите на стареене...писано е много. Бяха ми писали да го отпиша това буренце(аз първо го купих :datz: и после питах) ама при мен се получи-вярно чакане му е чалъма.
Успех :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2012, 23:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
ivobal написа:
...Карлсоне, направо ме гръмна, бистренето на ракията от неорганични замърсители, с белтъци, е стар, изпитан похват и досега не съм чувал за подобни странични ефекти. Ще споделиш ли защо и как точно си бистрил?

Бистрих защото се побърка нещо, след разреждането както стоя и след време се размъти и т.н.
Понеже ми е за експерименти част реших да избистря с белтък.Рабих го на сняг с малко вода, започнах да добавям по малко алкохол и като стана подобаващо количество го смесих с останалата част.Нито се пресече нито нищо.След седмица се беше утаило и избистрило, преточих в друг съд да се доизбистри и след това прекарах през филтърна хартия от най-фината която намерих.Белтъка който използвах беше около 1/5 понеже ми трябваше за около 10л. дават го един белтък за 50л.
Както споменах нещо не ме кефеше и пуснах за редестилация в мини казанче 10л.Първо пуснах небистрения алкохол и това което остана си беше просто тъмна вода заради оцветяването.Следващата зарядка беше с бистреното и като източих водата в нея плуваха малки парцалчета, на пипане бяха точно белтък като на яйца по панагюрски само че кафяви заради оцветяването.Следващата зарядка беше пак небистрен алкохол и както се предполага нямаше този ефект.
Така че при един и същ алкохол този който беше бистрен показа тази склонност явно да задържа част от белтъка.Нямам теоретично обяснение а само практическо.

Цитат:
досега не съм чувал за подобни странични ефекти

Предполагам че никой няма да се занимава да си редестилира готова избистрена оцветена ракия понеже наше лошо няма :lol: ама аз съм си каприз и така.Отделно че ако се прави на голям казан примерно смесено с още алкохол или други джибри никой няма да обърне внимание или няма как да се забележи.
Така че за друг път ще имам едно на ум и ще бистря алкохол с бентонит а не с белтък.

Цитат:
бистренето на ракията...с белтъци, е стар, изпитан похват

Абе да ти кажа то е ясно че е така ама нещо не ми вдъхва доверие.Предпочитам да се възползвам от модерните работи като бентонит използван от векове или филтри на Брита.То и онези гаменчета стават но възпитаните са по-добри в работата, пак класика срещу модернизъм.

Малко се отклонихме от темата ама карай.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2012, 10:38 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
ivobal написа:
И не забравяйте содата за бурета. Едно от другите и имена е сода за пране и има избелващ ефект. Евтино и добро средство за почистване на бурета. Карлсоне, направо ме гръмна, бистренето на ракията от неорганични замърсители, с белтъци, е стар, изпитан похват и досега не съм чувал за подобни странични ефекти. Ще споделиш ли защо и как точно си бистрил?


всъщност содата е най-разпространена, но далеч не най-доброто нещо за обработка на бъчвите. дори напротив. колкото по-често и в по-голяма доза се използва, толкова повече бъчвата заминава и се превръща в дишаща (пропускаща кислород) декорация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2012, 11:10 
Offline

Регистриран на: 23 Сеп 2010, 11:13
Мнения: 34
Колега, имах подобен проблем (замътване след време), който разреших чрез прецеждане през филтър "Брита". Става кристална и омеква. Опитай ако имаш такъв. Дано да съм бил полезен. Успех.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2012, 12:11 
Offline

Регистриран на: 23 Яну 2012, 13:02
Мнения: 2
мерси много за бързите ви отговори...
хубавото е, че бурето ми е 10 литрово и розовата ми ракия също е 10л :) ......
имам още 120л., с които ще подходя по предпазливо и се надявам,че ще се изчисти бурето!
Довечера ще налея в него чист 95% спирт , като смятам,че той ще разтвори по-бързо червените багрила и ще има по бърз изчистващ ефект !!! Времето ще покаже :lab: :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2012, 12:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2011, 15:43
Мнения: 61
А защо не оставиш розовата ракия още известно време в бурето? Хем ще разтвори неприятните оцветители, хем цветът и ще се промени. Може би към хубаво.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2012, 18:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Chakala написа:
мерси много за бързите ви отговори...
хубавото е, че бурето ми е 10 литрово и розовата ми ракия също е 10л :) ......
имам още 120л., с които ще подходя по предпазливо и се надявам,че ще се изчисти бурето!
Довечера ще налея в него чист 95% спирт , като смятам,че той ще разтвори по-бързо червените багрила и ще има по бърз изчистващ ефект !!! Времето ще покаже :lab: :D

:? Chakala Внимавай чистия спирт да не е "propanol"-тук при мен се продава 95% ама е за медицински нужди и горчи.
Много внимавай да не вгорчиш "розето" :lachtot:
95% дори да е годен за пиене е много силен - ще разтвори и вземе много други "смоли" и аромати от бурето ама ти си знаеш :mocken: Някъде из форума Петьо или Илюша беше обеснил защо ракията е хубаво да е около 57% и какво става ако е с по висок градус в бурето...разяснено беше ако не се лъжа че при 60-62% се получава максимална екстракция на лигнин и т.н. Потърси и Успех и не бързай :2thumbs:


Последна промяна plamm на 17 Фев 2012, 19:08, променена общо 3 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2012, 18:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Аз понеже съм малък (41 г.) и си нямам буре :)
Същото го правя с дъбовия чипс който съм ползвал за виното - но съвсем целенасочено.
След като го освободих от приятните му задължения за вино, тъй както си е в чорапчета го сложих в един голям буркан с вода, пусна чисто червен цвят отначало, после след още 2-3 накисвания - спря. Разреждам си една бутилка 2 л. ракия и слагам вътре един такъв чорап, първия път пием нещо средно между розе и коняк. на следващия път вече е приемлив цвета, а за аромата нямам никакви забележки - даже напротив !
Освен това -сега е времето на греената ракия - карамелизираш малко захар в джезвето, наливаш ракията, изчакваш да заври под капак и наливаш - цвят като на уиски ! Та няма защо да я бистрите - просто си направете греена.
Наздраве !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2012, 19:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 125
А с кафява захар (за цвят) и кора от портокал (за аромат) греяната ракия става...

Според мене цвета на ракията, уискито пък дори и водката не е от значение ако напитката е качествена.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима