Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 00:39

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Фев 2012, 14:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Карлсоне, благодарение на това че си ''каприз'' и че не те мързи да експериментираш, във форума се натрупва доста ценна информация, за което :respekt:. По-принцип никога не ми се е налагало да бистря ракия, но ми стана чудно, тъй като освен от книгите и от колеги ракиджии, знам за много голям калифорнийски винопроизводител, който освен че бистри червените си вина само с белтък, после ги продава нефилтрирани.
Иначе и бентонита и белтъка са толкова отдавна известни, че не знам кое е по новото от тях. За бентонита знам само, че не е добре утайката да се изхвърля в канала че става ''бетон''(ето ти идея за експеримент).
Филтрите Брита. Не помня точно, но предполагам че и те като другите омекотители съдържат активен въглен и йонообменни смоли. Би трябвало да върши чудесна работ, за за избистряне на размътени при разреждане, с твърда вода ракии. Предполагам че ще вършат работа и за други помътнявания(примерно от меден сулфат), а може и да премахнат розовия цвят на ракията на Чакала. Проблема е че са доста малки и трябва да се прекара няколко пъти. Такива филтри се прочистват с наситен разтвор на морска сол. Аз правя така: сипвам 0.5 кг. чиста морска сол в горната част на каната и наливам по малко вода, докато се напълни долната, а от горе се покрие филтъра. Оставям за ден-два и промивам с вода, докато изчезне соленият вкус.
Наскоро реших да оправя една ракия, ''отлежала'' 4-5 години в пластмасово шише, леко остра и с миризма на прясна джиброва. Сложих я в по голямо стъклено шише и добавих дъбов чипс. Чипсът обикновено го кисна първо в гореща, после в студена вода, след което го поизсушавам и тогава го добавям. Този път само го изплакнах хубаво в цедка на течаща вода, оцедих и добавих. На сутринта гледам шишето и се чудя ''Чипс ли му сложих или изсипах пепелника вътре...''. Минах го два пъти през хартиен филтър, но все още беше леко мътно. После два пъти през ''Брита''-та, избистри се чудесно, но нямаше осезателна промяна във вкуса(остротата) и миризмата.

Лабри, относно това, че содата за бъчви, ''не най-доброто нещо за обработка на бъчвите'', съм съгласен, но това е най лесният и евтин начин, за отнемане на част от цвета, в буре ползвано за червено вино и приготвено за ракия. Относно това че бурето ''се превръща в дишаща (пропускаща кислород) декорация'', позволи ми да си запазя за себе си мнението , че такъв съд е сред най подходящите за временно съхранение на ракии.

Chakala, аз също не мисля че розовият цвят е проблем ( особено факта, че е само малка част от общото количество). Дефекта лесно ще се превърне в ефект, с подходяща презентация при поднасянето ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Фев 2012, 16:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
ivobal написа:
...За бентонита знам само, че не е добре утайката да се изхвърля в канала че става ''бетон''(ето ти идея за експеримент)...

Това съм го изпробвал отдавна в по-големи количества, едва си изчистих тоалетната чиния :lol: Буквално става на камък като постои.От къде толкова бентонит ще попиташ?Ами имам котка и котешката й тоалетна е такова нещо, е не точо чистата глина за хранителната промишленост но от едно и също място я копаят.Най-известната от нашите марки котешки тоалетни и смея да твърдя най-добрата е точно "Бенто", самото име говори за състава.
Пише си на торбата да не се изхвърля в канала и в тоалетната ама те ще ми кажат, а човъркай после с отвертката да ти дойде акъла :wallbash:
Има за котки, кучета и всякакви гадинки.Като се изпикае котката и след две минути става на една твърда топка, като издруса крушата и полепва по произведенията й като след това се отделят "нещата" с решетъчна лопатка.Това което е било влажно полепва с бентонит а останалото чака за следваща партида :lol: Въпреки това няма никаква миризма.Представлява гранулат с големина колкото едра леща.
Къде е розова ракия къде е котешка пикня ама пак е интересно от обща култура.


Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Фев 2012, 16:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
То направо си стана виц: питали радио Ереван - какво е общото между розовата ракия и котешката урина...... :lol: Бенто икономик


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: lhristov, power4o_s и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима