Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 22:17

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2012, 22:18 
Offline

Регистриран на: 27 Фев 2012, 19:43
Мнения: 2
Здравейте на всички, извинявам се предварително за глупавите въпроси, но аз сам все още нов в "бизнеса". :) Та, нека си дойдем на думата, решил съм да си сътворя мини дестилатор, който да задоволява личните ми нужди. Прочетох това онова из форума, но не намирам или не успявам да намеря нужните ми отговори. Решил съм, казанът да бъде от кег за бира 30л., а всички останали части да бъдат от мед и горе долу до тук съм я докарал. Интересуват ме следните неща:

1.Каква да бъде конструкцията на казана, с колона или с лула и серпентина. Обичам мускатова ракия, мека и АРОМАТНА, пия не повече от 10л. на година.
2.Прочетох, че при колоната се губят ароматите, вярно ли е?
3.Кой метод ще е удачен за моя случаи, и кой е по-лесен за изработка.


За момента спирам, защото въпросите са мноооого :)

Благодаря ви предварително за отговорите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2012, 23:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Малеее, аз сигурно минавам за алкохолик вече ... 10 литра ... минаха и заминаха, пък за виното да не говорим, че и бира дядо попе, и бира.

Колоната няма да те натовари прекалено , щом си с кег, а ароматите се регулират - вярно са намалени, но ти и с обикновен казан ако направиш преварка и разредиш -пак ще са по-малко. Мускатовата пък така и така си е миризлива.
Има варианти за колони, дето ако им извадиш пълнежа и спреш охлаждането в дефлегматора, си стават като обикновен казан. Така че - кеф ти колона, кеф ти алембик.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2012, 23:50 
Offline

Регистриран на: 27 Фев 2012, 19:43
Мнения: 2
:) 10л. само ракия,другото не го меря :) С алембик ми се струва по лесно за направа,а може и да бьркам.Абе изобщо никаде не можах да открия качествени чертежи,нито за единия ,нито за другия вариант.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Фев 2012, 07:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
Здравейте!
Моето казанче е от кег от кока кола 19 л и колона на СМ принцип. Направил съм го на отделни модули и може да се правят различни комбинации. От аламбик до колона.
Ще пусна снимки да онагледя, но честно казано искам да го преустроя на ЛМ принцип поради по трудното регулиране на процеса при СМ. На 90 л казан, който имам определено ще направя ЛМ колона като тази.
http://translate.google.com/translate?h ... w_To_Build


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Фев 2012, 08:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
IVO 68 написа:
Здравейте!
Моето казанче е от кег от кока кола 19 л и колона на СМ принцип. Направил съм го на отделни модули и може да се правят различни комбинации. От аламбик до колона.
Ще пусна снимки да онагледя, но честно казано искам да го преустроя на ЛМ принцип поради по трудното регулиране на процеса при СМ. На 90 л казан, който имам определено ще направя ЛМ колона като тази.
http://translate.google.com/translate?h ... w_To_Build

Здравей Иво, аз също в момента правя такъв дестилатор (от кока-кола), бих се радвал да дадеш снимки, чертежи и пълни впечатления за плюсовете и минусите при работа с него. Мисля че това ще помогне и на chigi, да реши какво да сътвори и какво да очаква.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Фев 2012, 09:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
Основен съд – неръждаем кег от кока кола 19 литра.
Нагреватели ¬– електрически 2 бр. по 1,5 kw. С превключвател от бойлер 4-позиционен
мощността се регулира на 3000, 1500 и 750 вата.
Колона модулна тип СМ – тръба ф 35х1,5 .
Пълнеж – неръждаема тел за миене на чинии.
Дефлегматор външен ¬ – тръба ф8 с дължина 3 м навита върху основната
тръба ф35 мм.
Спойките са извършени с газова горелка от малките и безоловен тинол SN100.

Плюсове:
– компактен вариант, при който след разглобяване всички детайли се прибират в
кега;
– мога да регулирам височината на колоната;
– може да работи като колона или аламбик според сглобката;
– според височината на колоната и пълнежа мога да стигна до 93 градуса според
моя спиртомер.
– много силен дефлегматор. Мислех, че няма да върши работа защото е външен
но ме изненада приятно. При 80 градуса на долния термометър, горният показваше 26 градуса при пълно охлаждане.
Минуси:
– много фитинги от месинг. Трябва много добре да изчистя частите с оцет
или лимонена киселина за да паднат оловните окиси които се образуват по детайлите при дълъг престой.
– безоловен тинол SN100 – не се знае реално колко е безоловен;
– трудно се регулира температурата особено към края на основната част;
– малък охладител на крайния продукт. Явно съм го сметнал грешно и трябва да работи отделно от намотката на дефлегматора защото като усиля дебита на водата колоната спира да изпарява.
– термометрите са от парно и не им вярвам много. Ще ги подменя с електронни /или поне горният/
Прикачени файлове:
DSC01050.JPG


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Мар 2012, 17:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Всъщност изглежда много добре. Повечето минуси са всъщност лесно поправими.
Би ли описал самият процес на дестилация - време за подгряване, време за балансиране, при каква мощност, за колко часа протича целия процес, колко дестилат и с какъв градус....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Мар 2012, 23:39 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Браво!!!!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Мар 2012, 10:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
Според някои записки които съм водил в общи линии процеса протича така:
– материал – патоки и ракия за преварка разредени до 25 градуса;
– обем на материала 16-17 л напълнен на 100 мм от горния ръб на кега;
– мощност предимно 1.5 кв. Може и 3 кв но много бързо вдига температурата до 50 градуса и трябва постоянно да съм до казанчето.
– начало 14.00 часа **** 1,5 кв *** долен терм. 18º*** горен терм. 22 º
– начало 14.15 часа **** 1,5 кв *** долен терм. 22º*** горен терм. 22 º
– начало 14.20 часа **** 1,5 кв *** долен терм. 24º*** горен терм. 22 º
– начало 14.30 часа **** 1,5 кв *** долен терм. 30º*** горен терм. 23 º
– начало 14.35 часа **** 1,5 кв *** долен терм. 33º*** горен терм. 24 º
– начало 14.40 часа **** 1,5 кв *** долен терм. 38º*** горен терм. 29 º
– начало 14.45 часа **** 1,5 кв *** долен терм. 43º*** горен терм. 36 º
– начало 14.50 часа **** 1,5 кв *** долен терм. 53º*** горен терм. 45 º
– начало 14.53 часа **** 1,5 кв *** долен терм. 80º*** горен терм. 75 º
– начало 14.55 часа **** 1,5 кв *** долен терм. 84º*** горен терм. 80 º
– начало 15.00 часа **** 0,75 кв *** долен терм. 92º*** горен терм. 80 º
От този момент поддържам на горния термометър 80 º с регулиране на охлаждането на дефлегматора с големи мъки защото постоянно настъпват промени
на темп. на горния терм. Голяма роля за това играе и факта, че не е изолирана колоната външно.
Температурата ще се регулира точно ако се използва електронен термометър.
Отделям 150 грама първак и започвам да събирам дестилата на тънка струйка.
Градусът на дестилата е различен според височината на опаковката.
При височина на опаковката 600 мм съм стигал 93 º по спиртомер.
Опаковката /пълнежа/ на колоната е от домакински телчета за миене на чинии.
От този модел на снимката съм най- доволен защото единствени не ръждясаха след престой в солена вода едно денонощие.
За три часа събирам 3литра дестилат като градусът вече е паднал на 55 º по спиртомер. В този момент струйката намалява и почти спира, защото съдържанието на алкохолни пари е намаляло и явно 750 вата не са достатъчни за изпаряване на водата с по малко алкохол в нея.
По този начин съм постигнал „автоматизация” на процеса.
След това увеличавам на 1,5 кв мощност и събирам патоки за преварка до 25 º по спритомер.

Системата изисква да съм постоянно до казанчето и поради трудното регулиране реших да се откажа от метода СМ и да премина на ЛМ. ЛМ даже е по-добър метод за ароматизирани спиртни напитки, каквато е и целта ми. За 90 литровият казан съм решил да направя комбинирана колона ЛМ/ВМ. Почти съм готов за работа, но чакам да се стопли малко и започвам преустройството.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Мар 2012, 13:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Правилно си се насочил към ЛМ, аз такава ползвам обаче фи 54 мм върху казан 100л. подгрявам на газ и охлаждам с по 200 л. вода на 6-часово варене :(
Което ми се вижда много, но е породено от мощността на нагряването, иначе времето за варене се увеличава многократно.
Например - ако ти се опиташ да прекараш алкохола от 80 л. материал през тази колона фи 35 - с нагревател 1200 вата за колкото е тя (може и 1500 спокойно да поеме) ще ти трябват 20 часа !
Пробвай този калкулатор : http://homedistiller.org/calcs/reflux_calc
Аз бих ти препоръчал 2 по 1500 вата = 3000, максимален диаметър на колоната - фи 54 (над него трябва да си я свиваме сами) - така при 80 л. материал с алкохол 10% в него и първоначална температура 15 гр. - до завиране ти трябват 2 часа и 20 мин. , после още 10 часа дестилация с рефлуксно число 2 (от 2 части втечнени отнемаме 1 и 1 връщаме в колоната), за този топлоизточник мин. вътрешен диаметър колона е фи 32, препоръчваният е 40, а до 54 остава много запас !
Евентуално може и фи 42 понеже е по-евтина (54 с 1 мм стена трудно се намира, обикновено са с по 2 мм, моята е 1.5). Аз мисля да си свия една 64-ка с медна ламарина 1 мм, пък каквото ще да става !

За кран - ако не намериш иглен, шибърния върши идеална работа. Регулирането на колоната е супер лесно, няма флуктуации, можеш да я оставиш сама с часове, стига да са ти здрави връзките с охлаждащата вода :)
при затворен кран за отлива и нормален дебит на охлаждането колоната работи сама за себе си - връща всичко втечнено обратно и температурата е най-ниска, следва леко отваряне на крана, изчакване да стабилизира 5 мин. , пак отваряне, пак да стабилизира и така лекичко докато започне да качва температурата над 78 - леко притваряне и си готов - тръгне ли веднъж хем да е достатъчен отлива, хем да те устройва аромата, хем градуса ... от там насетне не пипаш нищо, само наблюдаваш.
И дегустираш :megagrin:
Освен това в края с патоките - за да се изфукаш - затваряш крана, чакаш 10 мин. , отваряш малко да прокапе и ... О,чудо - пак имаме 80 гр. спирт :megagrin: , е мирише си на паток, но важното е че всички ахкат :lol:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Мар 2012, 14:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
35-мм колана си е само за кега.
За 90 л казан основните тръби са Ф 54 мм.
Казана е меден и не ми се пробива за ел. нагреватели.
В момента е на газ като обикновен аламбик.


На този етап на тези схеми съм се спрял за ВМ/ЛМ но секцията ЛМ ще бъде RLM.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2012, 12:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Апр 2012, 17:24
Мнения: 11
Привет,
Дълго време търсех зърнен спирт, за приготвяне на клеева тинктура или друг метод (без варене) на екстракция на клея - чувал съм със зехтин, но не съм го тествал все още.
Та, понеже нямам доверия на купешкия спирт - искам да си направя минидестилатор, с който ще предистилирам няколко литра, до 70-80градуса или ще почакам, докато направим големия казан (но това не се знае кога ще стане).

Търся нискобюджетен вариант, но искам и продукта (етанол) да е максимално чист (без вредните примеси, като метанол и метали от казана). Колко би струвало изготвянето на един такъв минидестилатор - "направи сам"?

Няколко бързи въпроса:
Вътрешен или външен нагревател, според мен вътрешния ще е по-икономичен вариант.
Kaк държите постоянна температура? Имам контактен термометър - достатъчен ли е?
Какви материали трябва да се избягват? За алуминия ясно (имам 1-2 тенджери под налягане, които можеше да използвам).
казанчето е основната питанка. :idea:
Тук споменавате често кегове от бира/кола?! Това също е добра идея, малко ще са големи, но - къде в София могат да се намерят? По пунктовете оферта ли е (в един такъв може да ги помоля да ми запазят ако им изпадне), че гледам вървят по 40-50лв. :nixweiss:
Мисля, че най-евтиния варинат ще е да използвам наличната ни тенджера под налягане, без да й прецаквам капака обаче - какво мога да приспособя? Резервни едва ли се продават. Какво налягане се достига в казан с подобен обем?

Тух мернах и казан от емайлирана тенджера :) Мисля, че имам една голяма, но пак идва проблемът с капака.

Искам да избегна припоя, възможно ли е с гумени уплътнения и тесто да свърша работа, без съществени загуби?

Колко ще излезе като разход (за апаратурата, евентуално работа) и консумация (ток/гориво, вода) за 1литър да кажем висок градус спирт/ракия (над 70)? Също ще ми трябва и за дестилация на вода - гледам, че се продават дестилатори, 580W, с капацитет 0.6л/ч - което ще рече ли 0.58кWh?

Питам, за да преценя дали си заслужават усилията. Резервния вариант е да ползвам 50градусова ракия или чистия спирт от магазина за реактиви.
Смятам освен за лична употреба и да продавам тинктурата, както и спирта (за подобни цели).

ПП: Чудя се дали да не го направя малко по-голям, така че да се ползва за препек и на ракия (първак), например тези кегове от колата, ми се виждат добра идея - тесни са и са 20л, т.е. ще може да се варят и малки количества (ако е с вграден нагревател - сечението ще трябва да е по-тясно и нагревателя да е хоризонтално, на дъното?! Май няма да стане с нагревател в казана, ако ще се варят по-малки обеми в по-голям казан. :( Освен вода и ракия - за какво ще мога да го ползвам?
Какъв е полезния обем на казана?


Благодаря


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2012, 14:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Ей, много въпроси много нещо! Първо се ориентирай малко какво точно искаш да правиш и редуцурай питането. Избери си 5, 20, или 50 литров съд. Започни от някъде, пък полека ще продължим и нататък. На една страница въпроси, ще трябват 20 с отговори.

viewtopic.php?f=18&t=2024


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2012, 17:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Апр 2012, 17:24
Мнения: 11
Разбирам, ами изчетох няколко страници, доколкото разбрах ще ми трябва рефлуксна колона... евентуално и тарелки.
Мога да изровя някоя тенджера, стоманени телчета имам доста, само да ги намеря и проверя с магнит.
Основния проблем е финансите, ако той не се изясни - може да не правя нищо и ще карам с купешки спирт или от съфорумник да закупя 1 шише такъв спирт. :idea:

На какъв минимум мога да стъпя за направата му? (евтин и среден вариант)

Ще бъде целеви - т.е. с обем 5-10л само за чист спирт, над 80градуса, без примеси на метанол и др. На първо време ми трябват 0.5-1л, за лична употреба (екстракция на прополис) и познати, пък по-натам ще видим :lab:

Другото, което ме притеснява е, че ще мога да го ползвам само за едно специфично нещо, поне ще мога да дестилирам и вода.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2012, 17:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=18&t=2046

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: mavar и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима