Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 14:20

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2012, 19:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Най-накрая успях. След дву месечно малцоване в студовете, събрах 20кг малц. Използвах пивоварен ечемик. В рамките на 2-3 дни озахарих-получавах стабилно показание на захаромера в бистра и студена течност-15%, разреждах с вода до 12-13% и сложих да ферментира.
След прецеждане, за ефективна дестилация имах 45 литра "бира". След дестилиране имах: първак 0,5л на 50 градуса, средна и крайна фракция-7 литра на 40градуса. Бирата я обезалкохолих почти напълно. По сметки излиза, че началният ми алкохол е бил около 6,72%
Следваше редистилация, 7 литра след разреждане с 2,33л вода станаха 9,33л на 30 градуса. Като краен резултат добих; първак 0,1л на 70градуса, 3,5л същинския дестилат на 60 градуса, събирах до показания на спиртомера 50об%. За крайна фракция не остана време. защото бързах за среща с гаджето ( така или иначе щеше да е пренебрежимо малко). Аромата е доста силен, наподобява аромата, който се получава след озахаряване, но по концентриран - малко съм скаран с ароматите. Абе на мен ми мирише на нещо приятно.
Тези 3,5 л дестилат ги 'захраних' с 5гр средно печен чипс + 10гр силно печен и оставих да лежат в стъкло. Силно печения мисля утре да го махна защото цвета е вече налице, ще сложа само средно печен , за да търся карамела. Ще го отлежавам поне 30-40 дена без да се изкушавам. :)

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2012, 21:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Дай малкоповече ТТ-данни :
20 кг малц с колко вода за озахаряване ?
На колко пъти - защото явно не е наведнъж, и само да кажа че веднъж брах голям яд като не заквасих навреме - нападна ме млечнокисела бактерия и на повърхността на материала имаше пелена като сопол. Или може би ти си заквасвал всяка порция и на следващия ден си ги смесвал ?
Всичко ли ферментира заедно с триците или цеди ?
И защо ми се струва малко малко 45 л. за дестилация от 20 кг. малц ?
Би трябвало - 20 кг зърно + 80 л. вода да дадат 100 л. каша и после при прецеждането да остане поне 70-80 л. течност. Като се има предвид че зърното е останало само на трици (загубило е поне 50% от теглотос си , но се е наляло с течност и да кажем че тя компенсира - но пак 100-20=80)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2012, 21:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Нека тук пишем само за дестилацията, в другата тема ще опиша тт данните от озахаряването, че сме се разпищолили из целия форум :D

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2012, 23:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Или малко си изкарал или малко пуска ечемика.

Чипса не го барай, даже сложи още.При мен стой месеци в огромно количество и няма проблем.На 8-9л. съм шибнал 50гр. силно печен и около 25гр. средно печен.Няма и помен от танини все още.От време на време като се сетя аерирам и започва да придобива някакви наченки на аромати от дъба ама е много рано още.
Ще видя ако искаш да ти подаря към 15 или 20 кила малц, няма да го ползвам ама не е първа хубост понеже зърното беше супер калпаво.Ползвай го само за чист малцов дестилат понеже може да те подлъже при озахаряването.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима