Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 18:26

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2012, 15:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Мар 2012, 20:40
Мнения: 30
Не ми се отдават много тия начинания, но упорито не се предавам и искам да се науча поне малко.
Та утре сутрин съм запазил два казана и ми се ще да кажете някой тънкости при варенето.
Джибрите са 700 литра, гроздето е букет (хамбурски, димят, шевка, памид) като след като точих виното им добавих разни стари компоти.. и всичко е увряло вече. добавено е не много захар, около 20 кг.
Начи има около 100 литра вино също което искам да използвам.. то при първото варене ли се слага?

Разни приятели ме съветват да сложа минимум 5 пакетчета сода на казан при преварката и по литър прясно мляко за мекота и един буркан мед на дъното, но аз все пак искам да се допитам до вас тук. Има ли други неща който се слагат при варенето и после при преварката?
Търсих из форума, но не намерих точно как да процедирам.
Благодаря!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2012, 17:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Колега, внимавай със содата, че аз последния път прекалих и извадих синя ракия !
Содата има смисъл само ако материала ти е кисел !
Иначе няма нужда.
Според мен - освен виното което ще слагаш, друго на здрав материал не му трябва.
Ако решиш да правиш преварка - събирай средна фракция малко по-дълго, а и първак може по-малко да отделиш при първото варене, после на преварката ще отрежеш патока по-добре.
Според мен вкарването на излишни аромати в ракията не я прави по-добра, но всеки си има разни тарикатлъци дето си е намислил че помагат. (Мляко, мед, кадънска кълка, женски баджак ... :) )
И да знаеш че след преварката ще имаш по-чиста ракия, но с по-малко аромат. Няма как !
Тъй че - има и вариант за два вида ракия - оставяш стеснена средна фракция (повече първак и по-рано отделяш патоките) и си я пиеш ти, а първака и патоките ако са за един малък казан ги преваряваш , махаш пак първак и паток и средното го даваш на неканени гости като преди това много го прехвалваш (двойно препечена, с аромат на мед, бадеми, баджаци :lachtot: )
Успех !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2012, 17:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Виното го слагай с джибрите. Сода слагай, ако джибрите киселеят , ако ферметнацията е била чиста не би имало нужда, по принцип няма точна доза, слага се по-малко и се бърка докато спре да шупти. Горе долу мярката е 1 пакет 80-100гр на 100 литра. Не прекалявай с нея да няма после ракията дъх на сода. Млякото и меда са от "майсторските" рецепти - ако искаш слагай, ако искаш недей. Мекотата на дестилата идва след правилно отлежаване.

А, гледам ме изпреварили вече :thumbs1:

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2012, 17:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Мар 2012, 20:40
Мнения: 30
ахаааа...ами не киселеят джибрите мисля, имат си вкус на алкохол, но пак ще ги тествам. Виното обаче май леко ми киселее, повече на мирис като че ли. Може да сложа 1, 2 пакетчета, колкото да се застраховам.
А "майсторските рецепти" май ще ги пропусна.. пък после ще ви питам за отлежаване и есенция и т.н. :)

има ли смисъл да отделям паток при първото варене и колко? за преварката ще отделя литър първак и ще събирам средната фракция до към 40гр. алк.

тука на патока му викаме лангюрь :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2012, 17:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Ако ще дестилираш ефективно 700л ти трябват 7л първак - 1% от общото.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2012, 17:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Мар 2012, 20:40
Мнения: 30
:shock: ъъъ :? това не е ли много предвид малкото захар или този 1% е метиловият алкохол?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2012, 18:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Няма никакво значение дали си слагал или не захар от магазина.
Метиловия алкохол не е функция на вида захар, а на материала.
Даже по-скоро имаш по-малко ако ръгаш повече купешка захар.
Има няколко варианта :
1. Вариш всичко и не делиш фракции - събраното (сирец) преваряш и тогава делиш първак,средно, паток. В този случай ще имаш повече питейна ракия, но от теб зависи колко широка ще е средната фракция и от там количество/качество. Но и много време ще загубиш, а и дърва. Тук има подвариант за отделяне на най-първия първак и най-задните патоки, това е по личен избор - миризма!
2. Обелваш материала като средната фракция я правиш по-широка и после преваряваш само нея като пак отделяш първак и патоки , първака го ползваш за прозорци, патоките събираш за друга преварка.
3. Ако 700 л. материал ще ги вариш на казан/казани с вместимост 250 л. - това прави 3 казана + един за преварка =4 казана. За да спестиш пари за казани - може, но не препоръчвам много - да се прави така : вариш казан1 , вадиш средна и си я прибираш, в казан2 слагаш първака и патоките от казан1, вадиш малко повече първак и паток и прибираш средна фракция2, в казан3 слагаш пак първака и патоките и вадиш още по-къса средна фракция. Така ще платиш само 3 казана. Но ...
По-добре си е - 3 казана средна за пиене, един казан за преварка на първаците и патоките.

Колко точно първак да се отдели е много "според зависи", на обикновен казан няма как да определиш точно. Най-добре е баш първия първак да се изхвърля за други цели, след него до 1% от материала да се събере за преварка, под 40% да се събира за патоки и после преварка на първаците и патоките.

А най-добре с колона и термометър - там няма тън,мън - термометърът показва ли под 78гр. температура ... значи не е за пиене (първак с нмого метилов алкохол), а патоките - според зависи - вкус на джибра щом се появи - патоки !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2012, 18:36 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 564
Местожителство: София
Колега, не се чуди, ами слушай.
Отделя се 1% от сложеното в казана. Не че там е всичкият метил, но най вече е там. Щом си решил твърдо да преваряваш първото варене го карай до край, без да отделяш патоки. Докато пали намокрена хартиика и пламъкя е син. Щом нямаш термометри това е поне ориентир. За преварката, разреждаш до 25-30 градуса и пак отделяш първак 1%и режеш на 42, 40 и оставяш така да отлежава.
Опа, колегата ме изпревари и изчерпателен.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2012, 19:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Мар 2012, 20:40
Мнения: 30
victoryvt написа:
Няма никакво значение дали си слагал или не захар от магазина.
Метиловия алкохол не е функция на вида захар, а на материала.
Даже по-скоро имаш по-малко ако ръгаш повече купешка захар.
Има няколко варианта :
1. Вариш всичко и не делиш фракции - събраното (сирец) преваряш и тогава делиш първак,средно, паток. В този случай ще имаш повече питейна ракия, но от теб зависи колко широка ще е средната фракция и от там количество/качество. Но и много време ще загубиш, а и дърва. Тук има подвариант за отделяне на най-първия първак и най-задните патоки, това е по личен избор - миризма!
2. Обелваш материала като средната фракция я правиш по-широка и после преваряваш само нея като пак отделяш първак и патоки , първака го ползваш за прозорци, патоките събираш за друга преварка.
3. Ако 700 л. материал ще ги вариш на казан/казани с вместимост 250 л. - това прави 3 казана + един за преварка =4 казана. За да спестиш пари за казани - може, но не препоръчвам много - да се прави така : вариш казан1 , вадиш средна и си я прибираш, в казан2 слагаш първака и патоките от казан1, вадиш малко повече първак и паток и прибираш средна фракция2, в казан3 слагаш пак първака и патоките и вадиш още по-къса средна фракция. Така ще платиш само 3 казана. Но ...
По-добре си е - 3 казана средна за пиене, един казан за преварка на първаците и патоките.

Колко точно първак да се отдели е много "според зависи", на обикновен казан няма как да определиш точно. Най-добре е баш първия първак да се изхвърля за други цели, след него до 1% от материала да се събере за преварка, под 40% да се събира за патоки и после преварка на първаците и патоките.

А най-добре с колона и термометър - там няма тън,мън - термометърът показва ли под 78гр. температура ... значи не е за пиене (първак с нмого метилов алкохол), а патоките - според зависи - вкус на джибра щом се появи - патоки !


ясно! начи ще се спра на вариант 2. отделям първак и патоки и при двете варенета. при първото 5, 6 литра а при второто около литър. ще оставя дълга средна при първото а по кратка при преварката и ще следя на вкус как е. Казаните са два, един 400 литра друг 300. таман ще ми дойдат със виното, понеже материала е около 650. а старият паток от мин. година на преварката ли да го слагам или заедно с джибрите на първото варене?

термометър имам.. ама колона не знам какво е.. може ли линк към това чудо? :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2012, 21:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Старият паток заедно с другия паток, иначе ще го чакаш да излезе.
От друга страна,ако го ливнеш в началото ще извадиш повече питейна ракия, но може да смесиш миризмите. Тъй че по-добре - ракия1 и ракия2 !
1-за тебе
2-за неканени гости

Ай наздраве, че и моята намаля драстично и ще чакам с нетърпение кайсиите или черешите.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2012, 23:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Мар 2012, 20:40
Мнения: 30
наздраве колега :prost: Благодаря на теб и на всички включили се :)) :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2012, 22:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
Да споделя и аз как процедирах при последното варене, защото съм доволен от резултата, пък ти ще си прецениш. Заимствал съм от МЕТОД НА ДЕСТИЛАЦИЯ МАРТЕЛ, предоставен ни от alambik. Ако потърсиш, ще го намериш. Препоръчително!
Първа дестилация: Вари се вино, в което се добавя до 25% патоки, ако имаш. Първак се отделя само, ако гроздето не е било качествено и чисто. Събира се до 2 об.%.
Тук аз проявих малко творчество :) - отделих средна фракция от около 62 до към 58 об.%. Трябва много да се внимава. Следиш не само алк. гр., а и бистрота, вкус, аромат. Тръгне ли малко да се променя, спираш с отделянето. Показателно е също намаляването на струята и необходимостта от засилване на греенето. Тази фракция е чиста и много ароматна. Смесвам я с дестилата от втората дестилация.
Втора дестилация: Вари се събраното от първата дестилация (без средната фракция). Отделя се 1.5 - 2% първак и се събира дестилат докато усетиш промяна на вкуса и аромата на към -то патоки. Аз спрях на малко над 50 об.%. Дестилацията завършва, когато аклохолният градус падне до 2 об.%.
Първакът и патоките от втората дестилация остават за следващата реколта, затова не се кахъри. Нищо не се губи, а си сигурен в качеството.
Поздрави и наздраве! :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2012, 12:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Май 2012, 23:55
Мнения: 22
Местожителство: враца
Здравейте колеги, решил съм да варя ракия само от сока на материала. Тоест да изцедя всичко течно след края на ферментацията и да го варя (ако е дал господ на колона). Та въпроса ми е какво да правя с останалата почти суха маса, мога ли да я сложа в казан и да допълня с вода 1 към 1, зада не загори и каквото пусне а после преварка, някой хора така си варят джибрите? И ако все пак ме огрее с колоната има ли аромат ракията като е с двойна/тройна дестилация или тече чист спирт?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2012, 14:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
1. За цеденето : От 80-90 л. материал кайсии - това дето остава след цеденето е около половин кофа и не си струва да му се кахъриш, а и нищо няма да пусне в каквато и конфигурация да е. Ако имаш много материал и ти остане много такова - по-добре да го свариш с някакви патоки или лоша ракия ако имаш, иначе само ще цапаш казана.
2. За колоната мога да ти кажа едно - и аз варя с колона, но по време на средната фракция спирам рефлукса и действам почти като алембик казан - няма пресилване на градуса и загуба на аромат. Ако оставиш всичко в режим колона - колкото по-висок % алкохол излиза на чучура, толкова по-малко ще е ароматът. Около 75-80 % в изхода мисля че е приемливо - така си пуснах първия казан кайсии, а втория и третия - след отделянето на първака - в минимален рефлукс и после даже без рефлукс - течеше като от алембик на около 55 гр., към края на процеса пак пускам рефлукса, засилвам загряването и съответно охлаждането и започвам да увеличавам алкохола в изхода, дойдат ли патоките - гледам да ги изкарам по-бързо и пак намалявам рефлукса.
Ако казанът е обществен, не знам дали казанджията би се хванал да пипа рефлукса, ами поне му искай да ти я изкара на по-нисък градус !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2012, 13:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2011, 17:49
Мнения: 41
Днеска срещнах тоя коментар относно ракията която си правим.
Интересно ми стана часта в която обяснява за содата бикарбонат.
Ако ви се чете
http://e-vestnik.bg/8502/d-r-vladislav- ... -domashna/


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: upili, vavel и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима