Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 03:14

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2012, 14:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ами нищо ново под слънцето :
1. Метиловия алкохол трябва да се отделя колкото може по-добре , не е казано че само в заводите имат колони :)
2. Опашната фракция трябва да се отделя добре, а не да се лакомим за повече ракия.
3. Гнили и зелени плодове да не се ползват, костилки и чепки да се махат, да не се оставя да вкисне джибрата.

Това важи както за домашното, така и за промишленото производство.
Той тоя господин ако не е близвал алкохол как да разбере кое е хубаво и кое не.
Все едно девственица да стане сексолог :megagrin:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2012, 15:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Платена история...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2012, 15:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2011, 17:49
Мнения: 41
victoryvt написа:
Ами нищо ново под слънцето :
1. Метиловия алкохол трябва да се отделя колкото може по-добре , не е казано че само в заводите имат колони :)
2. Опашната фракция трябва да се отделя добре, а не да се лакомим за повече ракия.
3. Гнили и зелени плодове да не се ползват, костилки и чепки да се махат, да не се оставя да вкисне джибрата.

Това важи както за домашното, така и за промишленото производство.
Той тоя господин ако не е близвал алкохол как да разбере кое е хубаво и кое не.
Все едно девственица да стане сексолог :megagrin:

:lol: :lol: Допадна ми сравнението.
Поздрави.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2012, 22:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2012, 14:34
Мнения: 20
Колеги, много сте готини.
Форума е страхотен. Аз си мислех, че зная как се прави ракия, но като чета форума, разбрах, че нищо не зная. Виж за виното прочетох една книга и мисля, че малко по съм напреднал. Аз се занимавам и с пчеларство и разбрах, че без четене и без любов към това което правиш, нищо не става. Така е и с направата на вино и ракия.
Няколко дни чета из форума и търся систематизирана информация относно фракции, температури, първаци, основи и опашки. Но не намерих, просто от мненията отделям тези неща. Хубаво е тези неща да се систематизират и да се опишат в отделни теми. Аз сега варя ракия от грозде, като преди това съм взел виното или самотока, както му казват. Сложих вода и захар и го заредих за ракия. Та вече изкарах три казана, като отделям окол 500 мл първак, който смесвам с патоката , която отделям когато спиртомера покаже 40 градуса - на чучура. Казана ми е 100 литров меден, с много добър охладител - не е със серпентина , а с една ос и на нея панички в меден кожух. Средната част отделям в бидон и така докато сваря всичкото джибри. Първака и патоката от първия казан слагам в джибрито на втория и тн. И най накрая отделената ракия преварявам, като сипвам и вода в казана, моя баща ми е казвал, че спирта си е спирт и нищо не се губи. Но тук научих някои тънкости и сега ще ги приложа, като например разреждане на материала за преварка до 25 градуса алкохол и отделяне на 1 % от първака и отделяне на основното от патоката - на 40-55 градуса. Аз общо взето като видя че в тенджерата започва да плуват разни петънца като масло, зная че съм изпуснал патока в ракията.
Моля, да ми дадете линк където е описано или ми кажете нещо специфично относно температурите при които трябва да следя, за да изкарам най добрата ракия при обикновен казан. Имам електронен термометър със сонда, която мога да допра до лулата. Доколкото разбирам, различните фракции излизат при различни температури, тези неща с фракциите и температурите не са ми много ясни.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2012, 23:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Ако снимаш охладителя ще съм много благодарен.Какъв е обема на охладителя ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2012, 23:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2012, 14:34
Мнения: 20
Казана е 100 л , а Охладителя е варел от 200 литра и вътре е цилиндъра с оста и паничките и общо взето едно варене изкарвам без да доливам студена вода, само ако варя втори казан, тогава се налага. А колкото до снимката на охладителя, ще я направя следвщия уикенд и ще я публикувам.
В момента съм със смесени чувства. Видях новия казан с колоната, та ми додойде идея да си продам съществуващия и да взема новия. Но пък се губи селския уют на медния казан, огъня, скарата, цър пър итн, а и много искам да намеря инфо, относно плюсовете и минусите на двата вида казани. Сигурно са описани във форума, но тепърва ще чета и преценявам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2012, 23:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
genatafi написа:
Колеги, много сте готини.
Форума е страхотен. Аз си мислех, че зная как се прави ракия, но като чета форума, разбрах, че нищо не зная. Виж за виното прочетох една книга и мисля, че малко по съм напреднал. Аз се занимавам и с пчеларство и разбрах, че без четене и без любов към това което правиш, нищо не става. Така е и с направата на вино и ракия.
Няколко дни чета из форума и търся систематизирана информация относно фракции, температури, първаци, основи и опашки. Но не намерих, просто от мненията отделям тези неща. Хубаво е тези неща да се систематизират и да се опишат в отделни теми. Аз сега варя ракия от грозде, като преди това съм взел виното или самотока, както му казват. Сложих вода и захар и го заредих за ракия. Та вече изкарах три казана, като отделям окол 500 мл първак, който смесвам с патоката , която отделям когато спиртомера покаже 40 градуса - на чучура. Казана ми е 100 литров меден, с много добър охладител - не е със серпентина , а с една ос и на нея панички в меден кожух. Средната част отделям в бидон и така докато сваря всичкото джибри. Първака и патоката от първия казан слагам в джибрито на втория и тн. И най накрая отделената ракия преварявам, като сипвам и вода в казана, моя баща ми е казвал, че спирта си е спирт и нищо не се губи. Но тук научих някои тънкости и сега ще ги приложа, като например разреждане на материала за преварка до 25 градуса алкохол и отделяне на 1 % от първака и отделяне на основното от патоката - на 40-55 градуса. Аз общо взето като видя че в тенджерата започва да плуват разни петънца като масло, зная че съм изпуснал патока в ракията.
Моля, да ми дадете линк където е описано или ми кажете нещо специфично относно температурите при които трябва да следя, за да изкарам най добрата ракия при обикновен казан. Имам електронен термометър със сонда, която мога да допра до лулата. Доколкото разбирам, различните фракции излизат при различни температури, тези неща с фракциите и температурите не са ми много ясни.

viewtopic.php?f=9&t=363&p=20391&hilit=Точка+на+кипене+на+парите#p20391


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2013, 14:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 12:59
Мнения: 91
Местожителство: София
Ще варя на един приятел но няма да има материал да напълня казана даже до половината може би. Как според вас е по добре: да го оставя полу-празен или да допълня с вода? :help:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2013, 14:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Каква е логиката да се допълва с вода ?
Направиш ли го :

1. Ще топлиш по-дълго време до протичане.
2. Ще извадиш слаба ракия, понеже след разреждането в казана ще падне драстично алкохолното съдържание, оттам и ракията ще текне слаба.
3. Поради 2. няма да можеш да отделиш фракциите и ще се наложи преварка.

При непълен казан горната част ще играе ролята на допълнителен купол и така ще повиши естествения рефлукс на казана, а от там и по-добро разделяне на фракциите.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2013, 15:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 12:59
Мнения: 91
Местожителство: София
Логично, благодаря в случая няма и да се преварява. :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2013, 14:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2013, 16:16
Мнения: 69
Намерих нещо интересно....http://bgbarman.bg/%D0%95%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%8F/%D0%98%D0%B7%D0%BA%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0.html


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2013, 21:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
След 3г. измислих най- доброто което се прави с първакът/ метила :) .
На 80л материал събирам минимум 200 гр метил - и го хвърлям в тревата наоколо .
Не го преварявам, събирам - за секунда го хвърлям - и забравям за него ... :thumbs1:

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2013, 19:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Окт 2013, 23:10
Мнения: 8
Дайте мнение за трета преварка.Какви са ползите и минусите ако преварим трети път ракията?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2013, 21:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
emil emilov написа:
След 3г. измислих най- доброто което се прави с първакът/ метила :) .
На 80л материал събирам минимум 200 гр метил - и го хвърлям в тревата наоколо .
Не го преварявам, събирам - за секунда го хвърлям - и забравям за него ... :thumbs1:

Емка,
на 80л, това за изхвърляне е 800мл. , аз така правя- и директно в огъня, без въпроси, аз си обичам очите, обичам и ракията, но не толкова.. :megagrin:
Знам че следващите 600мл. от метиловата фракция преваряваш отново и
я изчистваш, но не бива да сме толкова дребнави с нашите аламбици-
по-добре да има двойно каско застраховка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: numitori83 и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима