Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 00:38

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2012, 21:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Юни 2012, 20:50
Мнения: 4
Здравейте ! За пръв път варя ракия сам , но се издънихме с цвета. Собственика на казана, проявил самоинициятива и взел че сложил в съда където изливам готовия дестилат няколко парчета прясна кора от стеблото на джанка. Цвета беше станал като тъмен карамел. Все ми се щеше да я оцветя в жълто кехлибарено, ама и така реших че е добра, какво можех да направя вече.Извадих корите за да не става по наситен цвета и продължих. Днес обаче реших да я разредя, че се получи 55° и какво да видя : От карамеления цвят няма и следа. Вместо това ракията беше станала една сиво зеленикава. И направо ме хвана яд. Оставих я така и не съм я разреждал.Единственото хубаво е че не е много, около 11 литра. Пропуснах да спомена че ракията е от джибри.
На какво може да се дължи промяната в цвета и как да го пооправя без преварка, ако е възможно?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2012, 09:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Тая зеленикава нотка в цвета нещо ме съмнява.
Дали няма и някакъв неприятен мирис ?
Иначе начините за бистрене са :
1.Белтък от яйце (само белтък, без жълтъка!)
2.Бентонит.
3.Активен въглен (обаче има различни видове и не всички вършат работа) - опитай с едно малко шише 1 л. и една опаковка активен въглен от аптеката. Другият вариант е да запалиш огън с дебели дръвца и като стане на жар за печене на мръвки - вземаш една лопатка от нея и я пускаш е една кофа студена вода да се загаси, после вадиш по-едрите парчета, премиваш ги и ги строшаваш и ползваш за ракията.
Обикновено това се прави преди преварка, защото заедно с цветовете ще си тръгнат и ароматите, но може и да спасиш ракията.
Въпросът е дали само цветът ти куца ? Да не е станало и нещо друго.
Аз например и сега имам 10 л. синя ракия с миризма на ... абе не е за казване :)
Сипал съм й сега пепелта от барбекюто и чакам да видя на какво ще заприлича, но тъй или иначе ще я преварявам.

Аериране с аквариумна помпичка може да пооправи лоши миризми ако трябва.

А за следващия път като решиш да правиш ракия - ползвай дъбов чипс - има различни видове и освен оцветяване ще ти даде и ефект на буре. Ето от тука си поръчай, има и бентонит и др. неща : http://vinarko.com/magazin/%D0%B4%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D0%B2-%D1%87%D0%B8%D0%BF%D1%81
Слагаш го в едно чорапче от тензух и го държиш в готовата ракия колкото искаш да ти е наситен цвета.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2012, 19:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 125
Ако искаш само да оцветяваш слагаш черничева клечка за кафяв оттенък или акациева за жълт.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2012, 22:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Юли 2011, 17:18
Мнения: 21
sasho написа:
Ако искаш само да оцветяваш слагаш черничева клечка за кафяв оттенък или акациева за жълт.


Какво ще оцветява...като гледам,май цвета ще се окаже не леко сивкав с зеленикав оттенък,ами синьо-зеленикъв!В такъв случай - направо за преварка,че ще се изтрови!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2012, 23:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Юни 2012, 20:50
Мнения: 4
Благодаря за отговорите ! За аромата, мога да кажа, че мирише приятно на грозде, казана беше меден, нямаше загоряло уж всичко наред. Но утре на дневна светлина ще взема да напълня една водна чаша за да я снимам и ще кача снимката . Надявам се да се получи добра представа за цвета. Само да попитам, може ли на цвета да повлияе светлината, защото я оставих на тавана в бутилка от минерална вода, а той е с капандура и през деня е светло. Като цяло ми стана ясно, че най-сигурно е да я преваря, но понеже съм новак и имам калпава ракия ще си поиграя с малко количество, да пробвам и бистренето което ми предлагате. После ще споделя резултатите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2012, 23:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Не е от светлината - ако беше проблем, в магазините щеше да се предлага в тъмни бутилки, а тя си стои на рафтовете в прозрачни и си я пече сленцето с месеци и т.н.
Направи си труда да я бистриш и после решавай - ще я пиеш ли или ще я преваряш.
Ама ако е само заради цвета не си струва.
Цветът после ще го коригираш с дъбов чипс или други кори,ама гледай да са стари, а не млади.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юни 2012, 07:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Юни 2012, 20:50
Мнения: 4
Ето и обещаните снимки. Изображение
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юни 2012, 13:46 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Прецеди я през памук върху цедка. Ако на памука остане даже много бледо синьо оцветяване значи в ракията има медни йони! Тогава задължително преварка...

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юни 2012, 22:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 125
kavi67 написа:
sasho написа:
Ако искаш само да оцветяваш слагаш черничева клечка за кафяв оттенък или акациева за жълт.


Какво ще оцветява...като гледам,май цвета ще се окаже не леко сивкав с зеленикав оттенък,ами синьо-зеленикъв!В такъв случай - направо за преварка,че ще се изтрови!


Ако е отрова и да преваварява пак ще отрова, преварката няма да намали отровата ;) .
Човека се оплаква от цвят, а не от това, че след пиене е посетил токсикологията! Все пак алкохола го е добил от плодове, а не от токсични химикали.
На снимката, доколкото се вижда си има нормален цвят.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юни 2012, 23:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Юни 2012, 20:50
Мнения: 4
Здравейте ! Реших, че най-справедливо ще бъде да сваря ракията още веднъж. Има един приятел, който от години сам си вари и се съгласи да я сложим в неговия казан, за да поправим нещата. Така ще съм най-спокоен не само за себе си, но и за приятелите , които ще почерпя като ми дойдат на гости.
Ще си оставя обаче малко от сегашната ракия за мостра, а като преварим останалото, ще отделя поне един литър и пак ще го оцветя с кора от джанка. Тогава ще ги сравня, да видя отново ли ще има заленикав цвят. Може да се окаже просто, че спирта е извлякъл и зеления цвят от кората на живото дърво. Аз май не споменах, че кората не беше от суха джанка, а беше обелена от растящото до казана дърво.
Благодаря за коментарите ! Просто не знам какво друго в момента мога да попитам или да коментирам, при положение, че съм пълен лаик във варенето на това питие. Надявам се четенето във форума , съветите със занещи и личната практика да доведат до нужния резултат .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2012, 00:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Аз мисля,поне показаното на снимката,че няма нужда от преварка,а само от дооцветяване на сегашната ракия.Това може да направиш със готов чипс продаван навсякъде и да спазваш инструкцията.Другия начин е с изсъхнало парче дърво от акация или черница.НЕ от кората и не прясно отсечечено а сухо.Надялкваш го на тънки клечки и в ракията,като наблюдаваш цвета да не стане много тъмен.Успех!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2012, 14:14 
Offline

Регистриран на: 01 Авг 2010, 12:31
Мнения: 89
Ами да отровна ще да е ракията :megagrin: колега замимавам се професонално с утилизиране на отровни ракии :sauf: ,можеш да ми я пратиш на адрес в състояние съм за месец/за 11 литра/ да я утилизирам напълно :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: mrben572002 и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима