Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 20:36

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2007, 13:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2007, 13:45
Мнения: 22
Местожителство: Разград
На какво се дължи побеляването на ракията по време на дестилирането и.Вече два пъти подред изкарвам ракия с цвят на мляко(опалесцира),но с нормален вкус и приятен дъх.Какво да направя за да я избистря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2007, 14:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2007, 14:52
Мнения: 3
Измий си казана, а ракията я превари.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2007, 20:35 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Опитай да охладиш ракията във фризера до -5°C и я пусни студена през хартиен филтър. Би трябвало да се избистри.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2008, 14:06 
Offline

Регистриран на: 23 Яну 2008, 13:24
Мнения: 12
Местожителство: Варна
Бистри се с бентонит 1гр/литър ,след което се оставя в покой 10 дни и се декантира утаиката се прехвърля в по малък и висок съд и след повтопрното утаяване се декантира пак утайката се изхвърля. 8) :idea:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2008, 14:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2007, 13:45
Мнения: 22
Местожителство: Разград
Аз пробвах с охлаждането.Извадих тубата навън,и на следващия ден,това бялото,беше станало на "парцали",прецедих я и сега е ок.
Всичките ми проблеми са били от замърсен охладител и лула.Откакто ги промих с разтвор на NaOH в гореща вода,нямам проблеми.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2008, 14:34 
Offline

Регистриран на: 23 Яну 2008, 13:24
Мнения: 12
Местожителство: Варна
Казана задължително трябва да се мие със сода защото се отделят фузелови масла на тях се дължи бялото в ракията когато се разреди и във водата има калциеви йони (водата е твърда) добре е да се ползва дестилирана (дейонизирана вода) и ако ислед всяка преварка се мие казана и лулата със сода няма да има проблеми! 8) :idea:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2008, 22:06 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Здравейте, случайно попаднах на сайта който най-много ми допада! :D За бялата ракийка, не се притеснявайте, може да е пяна в лулата, но най-често се получава при ароматни материали. Не са фузелови масла със сигурност, те са с кафеникав отенък.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2008, 13:30 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
alambik,
Май това което посочваш ти е верно. Може и причина да има в казана , но ти си прав повече.
Тази година сварих 11 казана ракия /имам 100л казан/. 3 -та бяха с ароматни сортоме - 2 с мускат отонел ,и един с мискетови сортове. И трите дестилата имаха много лек млечен нюанс ,който след като мина плез бурето и треските които използвам, не се забелязва.
Всички други дестилата бяха като сълза. А варя по един и същи начин.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2008, 01:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2007, 13:45
Мнения: 22
Местожителство: Разград
Оттървал си малко от пърцуцата накрая.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: power4o_s, qzmp, rosbal, ss101 и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима