Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 00:41

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 177 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2008, 10:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2008, 10:21
Мнения: 4
Местожителство: DOBRICH
Привет на всички! От сайта научих доста неща и едно от тях бе за отлежаването на ракията в дъбово буре. Понеже съм мераклия моля да ми кажете ако съм сгрешил някъде: след като сварих ракията/кайсиева/ я оставих около седмица отворена с тензух отгоре за да излезе някакъв алкохол. След това я сложих в ново 100л. дъбово буре/от с.Врачеш/ без да я градирам /50 градуса/ само 90 литра в бурето. До къде е добре да пълня бурето с ракия, че да не вземе да се разсъхне частта от бурето, която не е покрита с течност? Да запуша ли или да оставя леко отворена тапата? Мисля да държа ракията около 6 месеца и после да я затварям в шишета? Понеже мисля да го ползвам само за кайсиева ракия, какво трябва да направя и подготвя когато изпразня бурето от ракията за сбедващата партида? :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: дъбово буре
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2008, 14:44 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
rousefff написа:
Привет на всички! От сайта научих доста неща и едно от тях бе за отлежаването на ракията в дъбово буре. Понеже съм мераклия моля да ми кажете ако съм сгрешил някъде: след като сварих ракията/кайсиева/ я оставих около седмица отворена с тензух отгоре за да излезе някакъв алкохол. След това я сложих в ново 100л. дъбово буре/от с.Врачеш/ без да я градирам /50 градуса/ само 90 литра в бурето. До къде е добре да пълня бурето с ракия, че да не вземе да се разсъхне частта от бурето, която не е покрита с течност? Да запуша ли или да оставя леко отворена тапата? Мисля да държа ракията около 6 месеца и после да я затварям в шишета? Понеже мисля да го ползвам само за кайсиева ракия, какво трябва да направя и подготвя когато изпразня бурето от ракията за сбедващата партида? :D

знам,че в този форум има хора,коеито са специалисти що се отнася до дъбовите бурета :D затова и аз искам да попитам каква е изтината с пиенето от бурето,каква е всъщност истината колко ракия изпива едно буре и изобщо има ли такова нещо,долива ли се ракия в процеса на стареенето??? кажете специалисти :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2008, 21:01 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Не съм специалист, но да отговоря :D
Бурето "пие". Колко ще изпие зависи от климатичните условия - температура, влажност... Зависи и от периода (колко време ще старее). Казват, че за 4 години продуктът в бурето може да намалее с 10-20%.
Няма смисъл да се долива ракия. Марериалът (дървото) поема влагата и дори бурето да не е пълно няма да се разсъхне.
Запуши добре бурето. Не е нужно да го оставяш отворено. Така само ще увеличиш фирите.
Относно съхранението на бурето не мога да ти помогна. Да се надяваме, че някой друг ще се включи.

п.п.
При положение, че бурето е ново, не е зле по-често да проверяваш как върви процесът на стареене. Да не се окаже в един момент, че имаш продукт, който прекалено много е "взел" от дървото и резултатът да е отрицателен.
Успех! :D

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2008, 11:57 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2008, 10:18
Мнения: 9
Местожителство: Ruse
Здравейте !
Преди време и аз сложих ракия в 20-литрово дъбово буре да отлежи. Преди това дядо ми ме предупреждаваше да не я слагам, защото бурето ще я изпие. И какво мислите стана ?
На втория месец намаля, а на третия направо се свърши - Ужас !
Проверявах редовно за течове, но такива нямаше.
Аз обаче съм си упорит и го напълних пак. Бурето няма канелка. Пълни се и се изпразва от горната дупка. На тапата сложих белег.
На другия ден отидох да проверя, както обичайно за течове и познайте - Тапата беше пипана и ракията намаляла !
Хванах го ! Дядото /тъста ми/ си сръбвал редовно и ми развивал теории, как бурето много пиело.
Така и не можах да я опитам !


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2008, 15:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2008, 10:21
Мнения: 4
Местожителство: DOBRICH
Привет! След като сложих ракията в бурето реших да я опитам, а са минали едва само 10 дни и усетих някакъв опушен вкус /дъх/ на ракията . Инъче започна да се пооцветява , но дъхът ме притеснява малко, а като я наливах си беше чиста. Моля помагайте със съвет как да процедирам?! :roll: :idea:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2008, 16:27 
Offline

Регистриран на: 11 Мар 2008, 17:46
Мнения: 13
здравейте
аз също не съм специалист но иаз миналата година си взех 30 литрово
дъбово буре напълних го с гроздова ракия за 1 месец изпи около 700грама сега пие по малко все пак беше ново
ефекта е просто върховен и майната им на загубите придоби някъкъв странен фкус направо е като уиски но запомнете че ракията в него трябва да бъде около 62 градуса и след отлежаването да се разреди
хаи наздравичка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2008, 19:06 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
BORIS6713 написа:
здравейте
аз също не съм специалист но иаз миналата година си взех 30 литрово
дъбово буре напълних го с гроздова ракия за 1 месец изпи около 700грама сега пие по малко все пак беше ново
ефекта е просто върховен и майната им на загубите придоби някъкъв странен фкус направо е като уиски но запомнете че ракията в него трябва да бъде около 62 градуса и след отлежаването да се разреди
хаи наздравичка

колко време я държа в новото буре. чувал съм ,че в чисто ново буре до 6 месеца е достатъчно или една година...колко,кажете бе спецове :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2008, 20:00 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
ika написа:
колко време я държа в новото буре. чувал съм ,че в чисто ново буре до 6 месеца е достатъчно или една година...колко,кажете бе спецове :D


Времето зависи от обема на бурето. Колкото е по-голям (обемът) толкова времето е по-дълго, защото на единица обем се пада по-малко количество дърво.
За малки обеми 20-30л до 6 месеца, при положение, че бурето е ново. Ако е употребявано времето се увеличава.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2008, 21:37 
Offline

Регистриран на: 11 Мар 2008, 17:46
Мнения: 13
за чисто ново буре внимаваи много
аз първияпът я държах 3 месеца и ефекта беше страхотен опитваи я по често и ще си прецениш сам :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2008, 10:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2008, 10:21
Мнения: 4
Местожителство: DOBRICH
Притеснява ме факта, че има дъх на опушено, който отдавам на факта, че бурето от вътре е горено, а инъче започна да се оцветява и да поомеква. Както споменах по-горе ракията в бурето е 50 градуса, а не както колегата е казал 60. Дали да рискувам да я оставя така и да видя докъде ще стигне "опушването" в бурето на ракията? Дали само при нови бъчви се получава тоз дъх? :idea: :roll:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2008, 13:39 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2008, 10:18
Мнения: 9
Местожителство: Ruse
Чувал съм, че когато е ново бурето се напълва с вода и се оставя да престои с нея по-дълго време. Целта е да се накисне /напие/ хубаво и да пие по-малко след това като се напълни с ракия. Другото е ако има първоначално неприятни миризми, водата ги поема.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2008, 18:55 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2008, 22:20
Мнения: 34
Местожителство: Асеновград
Преди да сложа ракия в ново буре го закисвам няколко пъти с солена вода и после винаги следя и опитвам как старее ракията ,защото при новите бурета има опасност да добие горчив вкус които после не се маха с нищо .За това избягвам в бре което не съм държал поне 5-6 пъти ракия ,да я слагам за по продалжително време

_________________
Има ли будали работата върви


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: дъбово буре
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2008, 16:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
rousefff написа:
Привет на всички! От сайта научих доста неща и едно от тях бе за отлежаването на ракията в дъбово буре. Понеже съм мераклия моля да ми кажете ако съм сгрешил някъде: след като сварих ракията/кайсиева/ я оставих около седмица отворена с тензух отгоре за да излезе някакъв алкохол. След това я сложих в ново 100л. дъбово буре/от с.Врачеш/ без да я градирам /50 градуса/ само 90 литра в бурето. До къде е добре да пълня бурето с ракия, че да не вземе да се разсъхне частта от бурето, която не е покрита с течност? Да запуша ли или да оставя леко отворена тапата? Мисля да държа ракията около 6 месеца и после да я затварям в шишета? Понеже мисля да го ползвам само за кайсиева ракия, какво трябва да направя и подготвя когато изпразня бурето от ракията за сбедващата партида? :D

Добре си го намислил това с бурето,но преди това си пропари бурето и го остави пълно с вода за да се напие както е написал колега по-горе
.Пълни си го до горе,запуши го (не набивай тапата),но според мен 6 месеца за ново буре е много,а още повече че ракията ти е кайсиева(ще й удушиш аромата),най-добре на всека седмица диагостирай ....а може и по-на често :D НАЗДРАВЕ!!!
П.П. Буре празно не се оставя!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2008, 11:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Дек 2008, 11:37
Мнения: 4
Местожителство: Варна
Здравейте колеги,
купих си 30 литрово дъбово буре за 80 лв. и вече 8 дена стой пълно с вода в една баня.
Проблемът е, че за едно денонощие имам близо 200 милилитра загуби и ме е страх да слагам ракията още. Всеки Божи ден вкарвам един маркуч през дупката за тапата и доливам гореща вода, за да стане водата в бурето хладка, че уж по-бързо се накисвало. Минах и една процедура с 2 кг. сол като със соления разтвор седя 2 дни и после източих солената вода от страх да не се пропие много дървото със сол и да развали вкуса а ракията.
От 4 дни съм сложил една хавлиена кърпа върху бурето и я мокря през 2 часа, че да пие и отвън, ама загубите продължават.
Да тече, май не тече, но то цялото е постоянно мокро и не може да се прецени много добре. Май ще трябвя да го изнеса на двора и да го оставя да изсъхне да видя дали прокапва от някъде, ама и да е капало тва дърво трябва да се е надуло за 8 дена и да е спряло.
Въпросът ми е: Дали няма някакъв метод или добавка на вещество някаквао, което да намали тая загуба от 200 ml. на денонощие?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2008, 20:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
ttzar написа:
Здравейте колеги,
купих си 30 литрово дъбово буре за 80 лв. и вече 8 дена стой пълно с вода в една баня.
Проблемът е, че за едно денонощие имам близо 200 милилитра загуби и ме е страх да слагам ракията още. Всеки Божи ден вкарвам един маркуч през дупката за тапата и доливам гореща вода, за да стане водата в бурето хладка, че уж по-бързо се накисвало. Минах и една процедура с 2 кг. сол като със соления разтвор седя 2 дни и после източих солената вода от страх да не се пропие много дървото със сол и да развали вкуса а ракията.
От 4 дни съм сложил една хавлиена кърпа върху бурето и я мокря през 2 часа, че да пие и отвън, ама загубите продължават.
Да тече, май не тече, но то цялото е постоянно мокро и не може да се прецени много добре. Май ще трябвя да го изнеса на двора и да го оставя да изсъхне да видя дали прокапва от някъде, ама и да е капало тва дърво трябва да се е надуло за 8 дена и да е спряло.
Въпросът ми е: Дали няма някакъв метод или добавка на вещество някаквао, което да намали тая загуба от 200 ml. на денонощие?

Трябва ти.....време,и сменяй водата -не го оставяй много време със същата вода. :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 177 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: lhristov, power4o_s и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима