Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 05:40

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 177 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2011, 07:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
petiomalchev написа:
Имам буренце 15л. черница и акация 10 дни го киснах във вода, като първите 3 дни сменях водата сутрин и вечер а останалите вечер и накрая го запарих със сода. Миналата година направих 4 зарядки и тази толкова, повече от една седмица не мога да държа ракията става кафява. Дъбовото буре е хубаво да е обгорено от вътре аромата който отдава е съвсем друг, пък да го мажеш с нещо от вън все едно да го развалиш, олиото макар и запържено след време ще замирише на гранясало. Фирата се намалява като се държи в студено и влажно помещение /маза/. Пък ако не искаш да има фира в дамаджаната и микс от дъбов чипс препечен на различни фази.
Май в България рядко се срещат майстори на бурета които ги обгарят отвътре освен тези които работят за износ. Малко бурета под 30л. не съм виждал обгорено.

според мен,проблема е в черницата,оттам идва по тъмният цвят
Прикачени файлове:
photo b.jpg
за 2 седмици това чисто ново акациево буренце направи този цвят при тези градуси,..не променя....засега а и го киснах един ден и му набих обръчите


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2011, 20:32 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Не се залъгвайте с черници и акации.
Дъбово буре/ ако е ново то 10-15 дена го пълниш и изпразваш , с вода / наливаш си ракията, КАКВАТО И ДА Е / за това време всичко вредно изчезва през дъгите на бурето/, чакаш ..и доливаш вода... … няколко месеца / над 4/ и имаш нещо , от което няма как да се срамуваш , от себе си.
Резултатът на вкус и цвят е уиски !!!

_________________
Любител на войната и мира ;инженер-конструктор и изследовател на социалните,груповите и човешките отношения ; хирург на човешки души ; ядосвач;престъпник на мисълта


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2011, 21:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Една и съща ракия стояла в дъбово и акациево буре....гостите единодушно бяха на мнение,че от акациевото е по добра...остава експеримента с френското буре????За черница не говорим..


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2011, 21:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ако ракията престои в ново дъбово буре толкова че да получи кафяв цвят, ако е гроздова или джиброва вкуса е на коняк.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2011, 22:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
а каква е ракията?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2011, 06:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ами да по технология на получаване на дестилата гроздовата ракията и брендито /коняка/ не се различават, различното е че ракиеният дестилата /65-70 об.%ал./ престоява от 3 до 6 месеца в дъбово буре, а брендито 3 години. От там идва и разликата в цвета, за ракията жълт като се запазва гроздовият аромата, а за брендито кафяв като преобладава вкусът на дъбовите екстракти, за това и за получаването на бренди се използват по не ароматни бели сортове грозде като димят, ракацители.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 22:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Май 2011, 09:47
Мнения: 57
Аз пак без да съм какъвто и да е експерт само искам да покажа един филм на тюбата за история на уйскито в щатите. На 5:17 са въглените през които преминава Джак Даниелс, а на 5:53 показват ясно една дъска от бъчва. Обгорена е здраво, поне 5 мм е дебел обгореният слой. Разбира се това е за уйски от царевица, ечемик, ръж и т.н. и съответно (по мое мнение) има нужда от съвсем различно "одъхвяване". Покзават и следите докъде се просмуквало уйскито .

http://www.youtube.com/watch?v=61l8RagEV2U

А относно активен въглен, това което веднъж гледах по Как се прави беше активен въглен от кокосови черупки и накрая мисля дадоха, че е за Брита. Значи цялата работа беше, че черупките се прекарват през един голям въртящ се барабан при температури над 800 градуса в безкислородна среда. Това му придавало желаната порестос.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2011, 17:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
да попитам за един батлак, проблема е че е бил в близост до котлето за парно и се е опушил
може ли нещо да се направи, да се предотврати тая миризма на опушено
да го накисна с някаква есенция или нищо не може да се направи?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2011, 20:35 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
какво е това батлак?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2011, 21:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
ilu6a написа:
какво е това батлак?

на голяма бъчва й викаме батлак :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2011, 21:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
ъъ колко голяма и с какво си я опушил?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2011, 21:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
ми не мога да ти кажа дали е стандартна, имам предвид 225 л или е по-голяма, че не е моя, а на вуйчо ми, който въобще не я използва. Проблема е, че котлето за парното е било в близост до нея и се е опушила
а какво е горил в това котле най-вероятно дърва и въглища..
утре ще й направя по-обстоен преглед


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2011, 21:37 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
дърва и въглища е поносимо...ама да не са горени гуми?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2011, 22:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
не, странични работи като пластмаси, гуми, никога


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2012, 05:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Някой ползва ли френско буре (medium toast) за отлежаване на ракия и какви са резултатите след първото наливане,предвид аромати,цвят и скорост на споменатите....не говоря за използвано буре за вино а за чисто ново и напълнено с неразредена ракия с градус 58.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 177 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима