Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 08:02

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 177 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2012, 09:13 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Да се свети и пребъде във вековете името ви! Със здраве да си пият ракията всички Атанасовци от Форума! :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2012, 20:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 21:19
Мнения: 46
Френско не съм пробвал но от едно българско съм много доволен.Предполагам че няма да съжаляваш ако го вземеш.Никога не съм предполагал,че едно дъбово буре може да направи такава гроздова ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2012, 21:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Имам и българско и френско и американско...интересуваше ме скороста на екстракция след първото наливане...намалява ли или след няколко пълнения вече ще е осезаемо


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2012, 18:53 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
Каквото и да е бурето, след първо, че и второ наливане ще трябва да го следиш, да не изтървеш и да бие на дъска после, пък била тя и френска :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2012, 21:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
По просто обяснено...за първи път френското буре оцвети и даде ароматите си(ванила,карамел)за 40 дни,месец юли.сега при второ наливане ракията трети месец е в бурето(зимни месеци)и цвета е поо светъл и карамела малко по ненатрапващ се.разликата в температурата юли и сега е не повече от 3-4 гр при постоянна влажност.А аз искам повече карамел :) това е проблема и въпроса беше да съпоставим резултатите с някого по съдба.Естествено,че по бавната екстракция е за предпочитане,...Но само за две пълнения да се получава това...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2012, 22:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
А колко литра е ?
Аз имам едно 50л което основно ползвам за ракия...медиум е,но изпечено по моя преценка(тоест трудно ще се сравни с твоето)...,та добре помня че,първия път се оцвети и овкуси за около месец от тук нататък всяко следващо пълнене оцветяването стига до една степен и повече не иска..
За една година цветова разлика в еднолитрово шише почти не се виждаше...разлика идваше от вкуса...но онози привкус на опушено практически изчезна,та ще го нося отново за обгаряне...Аз обичам силно опушени любим концентрат ми е Caol Ila ,та е възможно вкусът ми към опушено да е притъпен...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2012, 23:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
20 л е...съмняват ме тези 3-4 гр,та се чудех дали да не го сложа до камината....цвета сега е същият както първият път,но аромата,аромата....При американското няма аромат,няма проблеми,както и българското


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2012, 23:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Сетих се за един цитат от учебник...:
Оптималната температура, необходима за стареене на дестилатите в дъбови бъчви, е 18 - 20 °С. При нея съзряването протича достатъчно интензивно и загубите от изпарение не са високи. Когато температурата е над 25 °С, загубите от изпарение на алкохол рязко нарастват и не компенсират ускорението на процесите на съзряване, дължащо се на повишената температура. Обратно, при по-ниски температури на стареене, скоростта на екстракционните процеси бързо намалява. Отклоненията в температурата на стареене на дестилатите от оптималната влияят специфично и върху органолептичните им характеристики. Дестилатите, стареещи при повишена температура, се характеризират с несвойствени за коняка "ромови" нюанси, обусловени от повишеното съдържание на алдехиди от фурановия ред (фурфурол, оксиметилфурфурол), а дестилатите, стареещи при ниски температури - със "сурови"тонове в аромата и вкуса.
Върху съзряването на дестилатите съществено влияние оказват и алкохолното и киселинното им съдържание. Максимално количество екстрактни вещества се извличат при алкохолно съдържание на стареещите дестилати 45 - 55 об.%. С изменение на алкохолното съдържание на дестилатите се променя отношението между основните компоненти на екстракта - фенолни вещества, захари и лигнин. Понижаването на алкохолното съдържание на дестилатите води до увеличаване на относителния дял на фенолните вещества, а повишаването на алкохолното съдържание - до нарастване на лигнина. Затова при производството на обикновени коняци за постигане на висока екстрактност дестилатите преди съзряване се разреждат с омекотена вода до 50 - 55 об.%. Обратно, при дестилатите, предназначени за производство на високо¬качествени коняци, предварителното им разреждане е нецелесъобразно, тъй като при естественото им алкохолно съдържание (62 - 70 об.%) протича максимална екстракция на лигнин и образуване на максимални количества ароматни алдехиди.
При постоянно алкохолно съдържание скоростта на екстракционните процеси в дестилатите зависи от киселинността им. Минималното съдържание на екстрактни вещества се получава при рН 4,0. При рН 3,0 екстрактът в стареещите дестилати незначително се повишава и достига най-висока стойност при рН 6,0. Нарастването на екстрактните вещества при рН 3,0 се дължи на максималната екстракция на лигнин и редуциращи захари, а при рН 6,0 - в резултат на екстрахиране на завишени количества фенолни вещества.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2012, 05:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Абсолютно задоволителен отговор,Благодаря!Предполагах,че темп.разлика играе роля в ситуацията,и на 100 % не мислех,че бурето е изтощено до средна степен след едно пълнене...днес погледнах дестилатите от първият и вторият път,разликата е повече от осезателна в цветовете ,мисля все пак за експеримента да го сложа на по топло с около 3-4 гр.(в момента е на 18-20)и да имитирам същата лятна обстановка когато беше оцветен дестилата за кратко време,за да докажа не само на теория(извадката на Илюша)но и на себе си и за останалите,които съхраняват дестилати в бурета.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2012, 14:40 
Offline

Регистриран на: 22 Яну 2012, 13:10
Мнения: 2
Здравейте група! Много и важна информация научих от форума за дъбовото буре. Благодаря на всички съфорумци!
Та, намерих аз едно старо, 35 годишно дъбово буре 25 л. на тавана, дадох го на бъчвар да го "поогледа" и виждам - минал го е с телена четка отвътре и отвън. Киснах го 5 пъти по 3 дни с вода, общо 15 дни и накрая сложих ракийката. Чаках 7 дни и днес добавих още ракийка, за да разбера колко е изпило. Оказа се към 70, 80 ml., значи по 10 ml. на денонощие. Това вече ме устройва и започвам да се настройвам за 4 месечно търпеливо изчакване.
В бурето преди 35 г. имаше червено вино, пълнено само веднаж.
След около месец смятам да направя проба на ракийката, за да няма изненади накрая. Дайте някой съвет, защото за мен това е първото смело начинание! ...иначе от 10-тина години си варя ракийка, но съм я слагал, я в пластмасови , я в стъклени бутилки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2012, 23:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Няма надежда...купи си ново,за да имаш някакъв резултат :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2012, 19:18 
Offline

Регистриран на: 22 Яну 2012, 13:10
Мнения: 2
Naskohondata1 написа:
Няма надежда...купи си ново,за да имаш някакъв резултат :thumbs1:


Не знам, дали да купувам ново буре, но тази вечер / за 8 дни отлежаване / и се усеща вече разликата. А след 3, 4 месеца сигурно ще стане за чудо и приказ! НО, смятам да правя сравнителни наблюдения и тестове, за да няма изненади!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2012, 19:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
gritod написа:
Naskohondata1 написа:
Няма надежда...купи си ново,за да имаш някакъв резултат :thumbs1:


Не знам, дали да купувам ново буре, но тази вечер / за 8 дни отлежаване / и се усеща вече разликата. А след 3, 4 месеца сигурно ще стане за чудо и приказ! НО, смятам да правя сравнителни наблюдения и тестове, за да няма изненади!

За цвят и отрязан клон от акация става,говорим за аромати които по горе са описани от ilu6a,така че...щом ти харесва и така :) П.с няма нужда да ми пращаш л.с същото като отговора ти в темата,виж настройките си


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2012, 21:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Наско е абсолютно прав.Това буре го хвърляй в печката за горене.Не е въпроса в цвета а в аромата.
Ползвайте дъбов чипс но от проверен източник а не просто някакъв чипс защото се оказва че в името на печалбата някои търгаши правят глупости и месят с боклуци.Противно на всякакви схващания за проба съм добавял в гроздов дестилат истински френски чипс в големи количества които го направиха тъмен като кафе но няма никакъв аромат или вкус на "дъска" а си заблъска яко на бренди.
От чипса на Фланкер и съм изключително доволен от качествата му.Дори и при 8-9гр/л. се насища само с аромати и леко прави алкохола леко стипцав при задържане за много време което е присъщо на дъбовата дървесина и желания краен ефект.
Ако ще е само за цвят то карамела върши повее от добре тази работа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2012, 07:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Чипса може и в бурето, много по-добре отколкото в пластмасови бутилки. Пък и то е ползвано само веднъж, ако в него няма плесен, мухъл или някакви лоши миризми (а то явно няма), Gritod може да си го ползва дълги години и да му добавя каквито иска аромати.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 177 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима