Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 08:08

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 177 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2012, 20:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Ще цитирам колегата Gritod тук,че вместо в темата ми ги е пратил на ЛС:

26.01.2012 18:26
ivobal написа:
;Чипса може и в бурето, много по-добре отколкото в пластмасови бутилки. Пък и то е ползвано само веднъж, ако в него няма плесен, мухъл или някакви лоши миризми (а то явно няма), Gritod може да си го ползва дълги години и да му добавя каквито иска аромати.;


Благодаря момчета за съветите! Ще опитам комбинацията буре + чипс!На 25 л. ракия в бурето, колко чипс да сложа?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2012, 21:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Като питаш ще изкажа мнение. :) На опаковката на чипса е указано от до за вино и за ракия от 1 до 5 грама на литър.Мисля че 2 грама на литър ще е някъде в средата като не е достатъчно винаги можеш да добавиш още.
Чипса го постави в марля цензух или добре изпран дамски чорап (които не пуска цвят и миризми) така че да може да го извадиш когато добиеш желания цвят и вкус.
Преди поставянето го изплакни за да няма прашинки по него и после да ти мътнее ракията.
В зависимост къде държиш буренцето ефекта може да е бърз или по бавен ако е на топло в отопляемо помещение хол дневна и т.н. трябва по често да се опитва с цел да се следи вкуса примерно след седмица след като има осезаеми резултати през 2-3 дни.
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2012, 07:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
това е положението
Прикачени файлове:
phpPiq81XPM.jpg
ясно се вижда разликата..в цвета.в ляво е ракията стояла 4 месеца,в дясно 40 дни...вкуса е различен,не мога да го опиша,по наситен,но не натрапчив карамел,мирис недоловим и в двете,определено тази в дясно е с недостатък :) ,предвид ускореното отлежаване,Ilu6a беше прав за темп.макар,че при мен като че ли нямаше осезаема разлика в градусите зиме и лете,но наи вероятно влажноста играе голяма роля в случая.Не искам да правя реклама на френските бурета,но вкуса нямам думи да го опиша.Определено и безпристрастно мога да кажа,че Американското и Българското са на светлинни години...идеално за бърбън,надявам се на помощта на колегите правещи напитката,понеже мисля в тази насока :2thumbs:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2012, 16:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2011, 11:56
Мнения: 10
Местожителство: Русе
сега и аз да питам за моето буре нещо. За пръв път тая година си слагам ракия в буре и то защото прочетох тая тема и реших да си взема 1 :). Та значи ,намерих си буре от познат, ползвал го е само един път и то за ракия. Не го ползва сега, защото има мн бурета. 50 литра е, поръчвалси го е някаде от южна България, казами че е от бял дъб(което не ми говори нищо , но той каза ,че е добро) Та има нещо което ме притеснява и то е, вече ракията седи около 45 дена вътре но цвета е станал съвсем леко блядо жълто, много слабо се забелязва цвят. От това което четох вашите бурета за 2 месеца почти оцветяват ракията, а моето не. Държа го в маза, където е доста студено, 1-2 градуса. Четох че при ниска температура по бавно отдава цвят, и разните му труктори на дъба дали е по жилесто дървото и тем подобни(не разбирам мн де), предполагам ,че за това не се е оцветила още. Но другото ,което ме притеснява е ,че забелязах на 3-4 места по самите дъги от външната страна на бурето следното нещо, петна колкото 10 стотинки смола явно излиза от дъската , около 1 мм са дебели, на пипане е влажна и мека, гъста и мазна(както смолата по дърветата). Нормално ли е да ми се появява такава смола.Иначе на вкус ракията стана страхотна, но мисля да я държа още, само тая смола ме притеснява, защо почна да излиза така от бурето. Някой знаели ,защо така се получава и има ли повод за притеснение. Иначе ракията е около 52 градуса когато я налях.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2012, 17:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
такава ли е смолата?
Прикачени файлове:
phpDrSiwDAM.jpg
ако е такава....бурето ти изпуска :)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2012, 21:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2011, 11:56
Мнения: 10
Местожителство: Русе
точно такова е, даже е на същото място. точно по тия ръбове е, но моите петна са съвсем по малки от това ,което на снимката. Ще опитам да снимам и да сложа, че в мазата е малко тъмно. И ако изпуска, какво се прави в тоя случай някой знае ли.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2012, 21:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Разглобява се,и се слагат листа от папур между дъските...ако не капе отдолу,според мен няма смисъл.моето не капе,нямам загуби :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2012, 21:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2011, 11:56
Мнения: 10
Местожителство: Русе
мерси. При мен нищо не капе, цялото буре си е сухо, само петно колкото 10 стотинки е и седи малко като смола, явно от там леко е излязло, но няма нито капка нито нищо.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2012, 22:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
нищо не прави,ако е малко колкото на Наско ще престане само...или ще прокапе.
Тогава може да се опиташ да набиеш мааааалко обръча,ама малко го набиваш така както се затягат болтовете на автомобилна гума....
Имал съм няколко такива...като само едно 10 литрово не оправих и не продадох :megagrin: ,капе си гъста течност като смола и това е)))))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2012, 21:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
Какво е мнението Ви за тази обява?
http://auction.bg/item.php?id=774097


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2012, 23:10 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
ами нормална цена,за тези не особено дебели дъги...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 31 Мар 2012, 22:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2011, 17:48
Мнения: 43
Здравейте,някой знае ли на каква цена могат да се намерят 5л.и 10л.бурета.
П.С. дъбови
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 31 Мар 2012, 23:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
http://zlatnatabachva.com/index.php?opt ... &Itemid=54


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2012, 20:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2011, 17:48
Мнения: 43
Днес в един магазин видях буренца 5л-45лв. и 10л-60лв от бял дъб.Обаче бяха без канелки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2012, 09:33 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Без отвор за канелки или без канелки?
За мен лично е по-добре да нямат отвор - канелките създават само ядове

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 177 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима