Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 18:52

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 177 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2008, 13:20 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
ttzar ,
Нещата са тъжни с бурето. Имам 2 черничови по 10 литра от много години/някъде по Форува съм пуснал мнение/. Всяка година ги пълня за по 1 месец и след това бутилирам. Тази година реших да измеря какво вкарвам и какво вадя накрая. Едното напълних с ракия от мускатово грозде 45 градуса . След месеца извадих точно 9 литра 42 градуса. А 1 л такава ракия ми излизе около 6 лева!
Изпразних и двете и сега стоят пълни с вода да не се разкиснат.
В бъдеще ще търся да си купувам съответен чипс.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2008, 14:44 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Бай Драган написа:
ttzar ,
Нещата са тъжни с бурето. Имам 2 черничови по 10 литра от много години/някъде по Форува съм пуснал мнение/. Всяка година ги пълня за по 1 месец и след това бутилирам. Тази година реших да измеря какво вкарвам и какво вадя накрая. Едното напълних с ракия от мускатово грозде 45 градуса . След месеца извадих точно 9 литра 42 градуса. А 1 л такава ракия ми излизе около 6 лева!
Изпразних и двете и сега стоят пълни с вода да не се разкиснат.
В бъдеще ще търся да си купувам съответен чипс.

Това за първият месец,а след това?Започва да пие по-малко естествено,а ако искаш да нямаш толкова загуби лакирай го.Бурето взима ,НО и.... дава много повече!!! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2008, 17:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Дек 2008, 11:37
Мнения: 4
Местожителство: Варна
Вече споменах, че имам проблем с кисненето на моето буренце и регистрирах загуби по 400 - 500 ml. на денонощие от водата, която беше в бурето. Каква ми била грешката? Мислех, че ако доливам на всеки 2 часа (само през деня разбира се) гореща вода дървото ще поеме по-бързо , но не би. Чак след 10 дена киснене и маса гореща вода от капките по фаянса се светнах, че горещата вода размеква дървото и се изпарява по-бързо. Затова са ми били толкова големи загубите. Сега съм го оставил само със студена вода и загубите намаляха с пъти. :oops:
Еми така е. Човек като не знае си плаща. Така стана и в случая. Сега чакам сметката за тока. :shock:
Даже има опасност от горещата вода дъските на бурето да не могат да бъдат удържани от обръчите и то да се пръсне. А иначе след кисненето във водата се се слага към 2 кг. сол на 30 литрово буре, за да изтрепе микроорганизмите, които се зраджат в него. После се измива и се слага ракията.

Изпратено след 13 минути 9 секунди:
BREAKER написа:
Бай Драган написа:
ttzar ,
Нещата са тъжни с бурето. Имам 2 черничови по 10 литра от много години/някъде по Форува съм пуснал мнение/. Всяка година ги пълня за по 1 месец и след това бутилирам. Тази година реших да измеря какво вкарвам и какво вадя накрая. Едното напълних с ракия от мускатово грозде 45 градуса . След месеца извадих точно 9 литра 42 градуса. А 1 л такава ракия ми излизе около 6 лева!
Изпразних и двете и сега стоят пълни с вода да не се разкиснат.
В бъдеще ще търся да си купувам съответен чипс.

Това за първият месец,а след това?Започва да пие по-малко естествено,а ако искаш да нямаш толкова загуби лакирай го.Бурето взима ,НО и.... дава много повече!!! :)


Аз мисля, че ако лакирам бурето ще се прецака вкуса на ракията после.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2008, 18:03 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2008, 22:20
Мнения: 34
Местожителство: Асеновград
бе човек ти ракия ли ще правиш или ще ставаш социолог

_________________
Има ли будали работата върви


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2008, 20:02 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
ttzar не си лакирай бурето това ще е най-голямата грешка!!! Някой изкуствено вкарват по малко кислород(въздух) в ракията за да се окисляват алдехидите, затова при стареене ракията омеква, а киселините помагат за хидролиза на дървесината и отделяне на захари и аромати от нея, както и получаване на естери от тях и етанола!!! Лака е за пред хората, няма лакирано винпромско буре!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2009, 16:07 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 268
Няма ли някакво полезно съотношение между обем на бурето и количеството загуби при отлежаване? Някъде май беше споменато за около 60 литрово буре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2009, 18:51 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2008, 22:20
Мнения: 34
Местожителство: Асеновград
по малко буре повече загуби но ракията става по хубава

_________________
Има ли будали работата върви


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2009, 03:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
dimoff написа:
по малко буре повече загуби но ракията става по хубава


хм интересно,винаги съм си мислел че е обратното.... не съм запознат,просто ми е интересно дали е така,понеже ми звучи по логично "по-голямо буре повече разходи" . Абе законът на мечо пух с други думи :D

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2009, 09:11 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
wufan написа:
dimoff написа:
по малко буре повече загуби но ракията става по хубава


хм интересно,винаги съм си мислел че е обратното.... не съм запознат,просто ми е интересно дали е така,понеже ми звучи по логично "по-голямо буре повече разходи" . Абе законът на мечо пух с други думи :D

Нещо ти бяга логиката,явно такова ти е обкръжението)))


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2009, 13:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
хахахахахахах браво! значи смяташ че по-малко буре повече разходи,ако се обосновеш би било просто страхотно

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2009, 14:44 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
[mod="SiteAdmin"]ilu6a, втори път... Трети няма да има.[/mod]

Изпратено след 25 минути:
Заглавие: ъ?
ilu6a написа:

тук пък какво толковабях писал

Изпратено след 2 минути 32 секунди:
ilu6a написа:

Изпратено след 25 минути:
Заглавие: ъ?
ilu6a написа:

тук пък какво толковабях писал

и да отговоря на многоуважавания WUFAN(да се свети името му)))-не смятам на теб нищо да ти обяснявам,щом елементарно отношение повърхност към литри не можеш да съобразиш


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2009, 18:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
чувал съм че средно едно буре губи по 2% за година о съдържанието си... щом ти можеш да извършиш такава елемнтарна калкулация с радост бих я позлвал и аз за на пред.... в крайна смедка човек се учи докато е жив.

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2009, 20:12 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2008, 22:20
Мнения: 34
Местожителство: Асеновград
наи лесно е да си представиш кбел представи си един дебел едножилен кабел тока тече само по повархноста му представи си и сащата дебелина кабел но многожилен тока тече пак само по повархноста на всяко отделно кабелче по кои от двата кабела ще тече повече ток ?важна е повърхността която е в контакт с ракията по маки бурета по голяма повърхност в контакт с ракията

_________________
Има ли будали работата върви


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2009, 12:14 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
dimoff написа:
наи лесно е да си представиш кбел представи си един дебел едножилен кабел тока тече само по повархноста му представи си и сащата дебелина кабел но многожилен тока тече пак само по повархноста на всяко отделно кабелче по кои от двата кабела ще тече повече ток ?важна е повърхността която е в контакт с ракията по маки бурета по голяма повърхност в контакт с ракията


Така е dimoff, само едно ъъъъ как да кажа, допълнение :) . При малките бурета, в следствие по-голямата площ, алкохолът по-бързо извлича от дървото аромата, "боята" и т.н., НО съществен момент от стареенето на алкохола е окислението, а то е малко или много константа. С други думи, в малко буре алкохолът се оцветява много бързо, но няма време за окислителните процеси. В прекалено големите се получава обратното - окисление за сметка на аромати и цвят. По тази причина се търси златната среда. За Европа е една, за Америка е друга - различни традиции и вкусове.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2009, 12:18 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2008, 22:20
Мнения: 34
Местожителство: Асеновград
коя според теб е златната среда тука се чуха някви 225 -228 литра аз не знам и за това питам

_________________
Има ли будали работата върви


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 177 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Elesar, koinov_65 и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима