Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 06:26

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 177 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2012, 21:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
victoryvt написа:
Да, явно Наско вече освен че го сърби го и боли :megagrin:
(от гъдел)

Така е,боли ме за хубавата гроздова ракия,също за пропиленото време и......да бях сложил патоки или някоя джибровка,но Аз повярвах....Няма надежда!!!!!!!Прав е Аз,майната на 60-100лв,прахосваш си ракията и много загубено време.В случая при мен е по различно,защото перфектно френско 20л буре е 200$.Бг 5 литрово струва 60лв....коментара е излишен.Човек по добре да си вземе френско(в моя случай)от колкото да търси аромати които не иска.Пак ще кажа,не обвинявам никого,толкова си могат хората,пък и в търсене на гъдела...Здраве да е!Приключваме с бг буретата!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2012, 23:52 
Offline

Регистриран на: 05 Сеп 2008, 13:47
Мнения: 27
Naskohondata1 написа:
victoryvt написа:
Да, явно Наско вече освен че го сърби го и боли :megagrin:
(от гъдел)

Така е,боли ме за хубавата гроздова ракия,също за пропиленото време и......да бях сложил патоки или някоя джибровка,но Аз повярвах....Няма надежда!!!!!!!Прав е Аз,майната на 60-100лв,прахосваш си ракията и много загубено време.В случая при мен е по различно,защото перфектно френско 20л буре е 200$.Бг 5 литрово струва 60лв....коментара е излишен.Човек по добре да си вземе френско(в моя случай)от колкото да търси аромати които не иска.Пак ще кажа,не обвинявам никого,толкова си могат хората,пък и в търсене на гъдела...Здраве да е!Приключваме с бг буретата!

Наско кажи къде да ти пратя 5л. гроздова ракия да се успокоиш,сигурен съм че и на нея ще намериш някакъв кусур.Колегата Ракиджия е прав,че едни и същи трябва нещо непременно да напишете.Господин Аз се опарил от фирма "Руми",а Ilusha гласува и с двете ръце за фирма "Руми" понеже се заблудил,че цеха за бъчвите щом се намира в с.Скравена те не са от Врачеш,и те са от Врачеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2012, 00:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Кога пък гласувах с две ръце?
Вместо да кажеш толкова можем, продължаваш...
Ми не можете да правите бъчви,още по-малко бурета...по-добре правете табуретки...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2012, 00:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Ще приема ракията,ако държиш на думата си.Човек ,ако не е доволен от даден продукт,как би трябвало да реагира?Начините са да върне продукта или да поиска компенсация някаква(бъдещо намаление занапред или нещо такова)Аз не искам нито едно от двете....само споделям състоянието на ракията и търся изхода.приех убеждението ти,че по дълго време може да я излекува...ако пък не ми вярваш,честно ще налея в малко шише от нея и в друго от прословутата ракия лежала в френско буре и ще ти я пратя,ей така да можеш да видиш какво съм очаквал


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2012, 01:00 
Offline

Регистриран на: 05 Сеп 2008, 13:47
Мнения: 27
ilu6a написа:
Кога пък гласувах с две ръце?
Вместо да кажеш толкова можем, продължаваш...
Ми не можете да правите бъчви,още по-малко бурета...по-добре правете табуретки...

Ми толкова можем колкото да се продават на вънка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2012, 07:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Naskohondata1 написа:
Ще приема ракията,ако държиш на думата си.Човек ,ако не е доволен от даден продукт,как би трябвало да реагира?Начините са да върне продукта или да поиска компенсация някаква(бъдещо намаление занапред или нещо такова)Аз не искам нито едно от двете....само споделям състоянието на ракията и търся изхода.приех убеждението ти,че по дълго време може да я излекува...ако пък не ми вярваш,честно ще налея в малко шише от нея и в друго от прословутата ракия лежала в френско буре и ще ти я пратя,ей така да можеш да видиш какво съм очаквал

Ми тоо.., болшинството от хората в България не харесват това,което става у нас от двадесетина години.Тези,които ни обещаха, и продължават да ни обещават демокрация и просперитет ,никакви ги няма,когато искаме да им върнем продукта, камо ли да ни компенсират с нещо. Е постоянно обещават занапред, ама да видим. :lol: .Немалка роля играят братята американци.Та ако може и едно шише демокрация да пратиш, няма да е зле, да направим сравнение-белким и ние разберем кво е това животно?
Относно Врачеш, и дали там могат да правят бурета- това го решава пазара като цяло ,а не Пешо или Тренка.Аз си спомням, че на входа на селото имаше фабрика за бъчви, и работеха изключително за износ, и то за реномирани производители на алкохол.Хайде те да разбират повече от доморасли експерти.Не се съмнявам,че тези чужди фирми,който купуват и сега,знаят къде и за какво си дават парите.Когато оценяваме една стока, винаги се гледа съотношението цена-качество.И аз искам Мерцедес на цената на ловешките автомобили(дето ни надуха главите с реклами,а никои още не ги е виждал) ама няма. :cry: А ако някой очаква от петлитрово буре, това което дава петдесетлитрово ,като качество на отлежаване -то си е за негова сметка, още повече ако участва активно тук.Надълго и широко е дъвкано за бурета, бъчви,обеми,материали,време за отлежаване...и каквото още се сетите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2012, 09:52 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
sadjoko написа:
...Господин Аз се опарил от фирма "Руми",а Ilusha гласува и с двете ръце за фирма "Руми" понеже се заблудил,че цеха за бъчвите щом се намира в с.Скравена те не са от Врачеш,и те са от Врачеш.


За съжаление да беше само бурето от Руми... но не е. :cry:

Майсторе, направи ми оферта за буре с приемливо малък обем, като условието е, след отлежаване ракията да има цвят и аромат на "коняк", а не на лимонада с мирис на дъбов паркет. Благодаря ти предварително.

п.п.
Виждам, че има хора, които са забравили да прочетат подписа ми

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2012, 18:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
victoryvt написа:
Аз написа:
Ако не намеря свястно буре продължавам с алтернативните методи.

Ако отворим пак вечния спор - какво точно прави бурето с алкохола и дали не може същия процес да се проведе по друг начин, аз бих заложил на второто :
1. Отлежаването ако е в инертна среда в която се внесе необходимото количество качествен дъбов чипс - ето ти я вътрешността на добре обгореното буре, но на съвсем минимална цена.
2. Контакта между алкохола и кислорода - заменяме го с периодично аериране или с аквариумна помпичка.
3. Друго има ли ? Май няма ...

Тъй че - традиция, традиция, ама и ако малко се разчупи стереотипа няма да е лошо.


Знам че е писано и съм изчел всичко за чипса и аерирането. Моля "victoryvt" и другите Колеги да споделят своя опит за тези две процедури-аериране и поставяне на чипс.
Бурето ми е заето и имам ракия която е в стъклени съдове 2х25л, сложих "френски чипс" добре го измих няколко пъти,
сложих го в :lachtot: чоропогашник(сигурно сбърках че е чисто нов неупотребяван :lachtot: ) 4гр на литър и за 10 часа пусна силен цвят направо виждах как се отделя и отива към дъното, няма прашинки или малки частички. Извадих чипса на 10 час и оставих ракията. На другия ден тази кахлибарена субстанция се беше утаила на дъното и ракията беше с леко кехлибарен, много леко кехлибарен цвят. Прекарах я през филтър за кафе и пак стана почти бяла(прозрачна). Ако я разклатя само в шишето не я прекарам през филтър и я сложа на масата докато изпием по 100 гр всичкия цвят пак се събира на дъното.
Та затова питам - къде бъркам - чипса е истински тук в Канада - не пише дали е силно препечен но като го гледам е с цвят на кафе.
Моля за съвет по чипса и за аерирането - примерно 50л по колко време на ден да го бълбукам с аквариумна помпичка и колко дена - за да очаквам някакъв резултат?
:nixweiss: Благодаря предварително!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2012, 00:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Виж, аз не искам да подвеждам хората.
В момента кайсивата ми за която вложих доста труд, айде парите няма да ги броим, че вие зад океана с други аршини мерите ...
Та нея именно съм я пуснал да се бълбука втори ден вече + съвсем малко дъбов чипс средно печен френски уж - да каже Фланкер колко е френски, но аз му вярвам.
Цветът е слабо жълт , но отива накъм кехлибарено-жълт до кафяво-жълт, не е лимонаден.
За аерирането с помпичка за аквариум ще кажа като имам нещо за сравнение, сега една част от ракията е в друг съд и не се аерира с помпичка.
Та след месец ще видя - тая с аерирането и тая без - дали имат разлика и в каква посока.
Засега и двете ги пием с кеф.
Но по малко.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2012, 11:10 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 266
victoryvt написа:
Аз написа:
Ако не намеря свястно буре продължавам с алтернативните методи.

Ако отворим пак вечния спор - какво точно прави бурето с алкохола и дали не може същия процес да се проведе по друг начин, аз бих заложил на второто :
1. Отлежаването ако е в инертна среда в която се внесе необходимото количество качествен дъбов чипс - ето ти я вътрешността на добре обгореното буре, но на съвсем минимална цена.
2. Контакта между алкохола и кислорода - заменяме го с периодично аериране или с аквариумна помпичка.
3. Друго има ли ? Май няма ...

Тъй че - традиция, традиция, ама и ако малко се разчупи стереотипа няма да е лошо.



Що се отнася до спора кое е по-добре дъбово буре или алтернативни методи аз предпочитам бурето. Алтернативните методи вършат почти същата работа но почти. Не напразно големите производители залагат и на двете - правят по алтернативни методи големи количества алкохол близки по качества до отлежалите питиета( и ги продават на почти същата цена), но и поддържат количества да отлежават в бурета с които се хвалят, рекламират, ходят по изложби.
За Наско съжалявам, че така се е получило, но не трябва да разчита на съвеста на българските производители. Ще трябва да се започне всичко от началото - разглабяш бурето, остъргваш го отвътре, изпичаш го отново, зареждаш го да стои със вино три години и чак тогава слагаш ракия в него.Така няма да има неприятни изненади.
За френските и други производители не е необходимо да правиш това, зашото когато кажат че нещо е направено с бурето, то е така(защото знаят че може да ги осъдиш, като стой та гледай) за българските не е така.

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2012, 21:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
И аз като plamm се интересувам, по колко минути на ден да пускам помпичката или е хубаво да я държа непрекъснато включена.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2012, 18:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Някой знае ли къде могат да се намерят тези италиански канелки? viewtopic.php?f=18&t=1530&p=22299&hilit= може и да не са същите,не искам да течат :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 177 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима