Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 15:12

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 177 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2009, 17:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
точно така-Европа 225л
Америка 228л


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2009, 22:19 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
ilu6a написа:
точно така-Европа 225л
Америка 228л


Зависи от производителя, не е нужно да си толкова категоричен.
Като цяло в Америка се ползват (за промишлено производство) бурета от 100 до 250л. Всеки производител (на алкохол) е решил какво да ползва, но основно 53 галона или към 200л.
http://www.mkellstrand.com/whiskey/barr ... index.html
като кликнете върху картинката, ще видите обема на бурето.
Което не означава, че няма производители, ползващи по-малки, или по-гоелми бурета.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Фев 2009, 00:04 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2008, 22:20
Мнения: 34
Местожителство: Асеновград
именно .исках всеки да каже според него кои е най добрия размер

_________________
Има ли будали работата върви


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Фев 2009, 11:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
по отношение 225л бурета тук спор няма-утвърден стандарт едва ли не(Френски тип)
По отношение на 228 литра, е -казвате 53 галона но той бива английски (още наричан имперски 4,35 до 4.54 литра-доста размито понятие)
И американски галон 3,8л.........
Този сайт е страхотен благодаря за което!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Фев 2009, 15:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
dimoff написа:
наи лесно е да си представиш кбел представи си един дебел едножилен кабел тока тече само по повархноста му представи си и сащата дебелина кабел но многожилен тока тече пак само по повархноста на всяко отделно кабелче по кои от двата кабела ще тече повече ток ?важна е повърхността която е в контакт с ракията по маки бурета по голяма повърхност в контакт с ракията

благодаря за пояснението... по многожилният ще има и по малко R=> по-големият ток:) .

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Фев 2009, 20:47 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
dimoff написа:
именно .исках всеки да каже според него кои е най добрия размер

Няма такова понятие. Няма такъв размер, и ... няма златна среда... колко и глупаво да звучи... Въпреки всичко, "размерът" е там някъде - 150-250л. Има производители, които парадират с това, че специални техни селекции са отлежавали примерно в 100л. бурета (това като пример). Всеки производител е приел някакъв "стандарт" по една или друга причина, и е готов на всичко за да те убеди, че неговият начин е най-добър.
Всичко се обяснява много лесно, когато (малко философски) приемем, че производството на елексира е ИЗКУСТВО :) От тук на сетне науката е на второ място. Тук мога да споделя една случка :)
Преди време бях правил един експеримент с дървени въглища. По една или друга причина малко изоставих нещата, и когато реших да тествам продукта, и о ужас :shock: ракията имаше отчетлив, тежък аромат и вкус на дървени въглища. Аз и приятелите ми заключихме, че експериментът е бил неуспешен. Всичко беше забравено до момента, в който съпругата ми, която връщайки се от служебно пътуване до Франция не ми беше донесла една бутилка 12 годишно Caol Ila http://en.wikipedia.org/wiki/Caol_Ila . Никога не бях чувал за това уиски, не знаех, че се внася в България и т.н., но това, което искам да кажа е, че "неуспешният" ми експеримент покриваше на поне 80% вкусът и аромата на това уиски. Това, което за мен и познатите ми беше нещо... неуспешно, нещо, което трудно се пие, се произвежда от години, и има хора, които го харесат.
Та така и за златната среда... :) Всичко е въпрос на вкус. Лично на мен въпросното уиски не ми харесва, но... хора всякакви
Живи и здрави всички!

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Фев 2009, 21:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Аз написа:
Преди време бях правил един експеримент с дървени въглища.

Разкажи за този експеримент.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Фев 2009, 20:12 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
petiomalchev написа:
Аз написа:
Преди време бях правил един експеримент с дървени въглища.

Разкажи за този експеримент.


Не е за разказване :oops: Бях чел, че оставят алкохола да отлежава в съд с дървени въглища. В случаят бях прекалил с количеството въглища и с продължителността... Трудно е да опиша вкусът а аромата, който придобива, но не ми допада.
Харесвам мек, топъл вкус, какъвто има бърбън уискито.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2009, 09:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Защото мисля да си прекарам ракията през филтър с дървени въглища, пробвах с филтър от кана БРИТА за пречистване на вода и ефекта е неуписуем ама този филтър е скъп. Тези въглени който сложи в ракията преми ли ги с вода преди да ги сложиш.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2009, 11:59 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Аз написа:
Бях чел, че оставят алкохола да отлежава в съд с дървени въглища. В случаят бях прекалил с количеството въглища и с продължителността...

В дървените въглища има катрани, които едва ли са добри на вкус. Медицинският въглен е по-подходящ.

Изображение

Приспособление за филтриране с активен въглен:

Изображение
petiomalchev написа:
...пробвах с филтър от кана БРИТА за пречистване на вода и ефекта е неуписуем ама този филтър е скъп.

Не съм опитвал, но съм чувал за целта да използват филтри от противогази - може би си заслужава един експеримент...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2009, 12:55 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Точно затова казвам, че експериментът беше неуспешен. Не ползвах "правилните" въглища :). В добре направените въглища наличието на катрани клони към нула.
"тенеси уиски" се различава от "бърбън уиски" по това, че първото се филтрира през дървени въглища.

Но пак казвам, това беше един експеримент, който правих преди години и за който не бях достатъчно подготвен.
1. Нямах хубави въглища
2. Не бях наясно с основната идея на експеримента (колко и глупаво да звучи)

Но резултатът наподобяваше уиски (Caol Ila ), което не мога да прилъжа никой да го изпие. :oops:

Живи и здрави!

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2009, 14:46 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
най известния представител на Тенеси уиски ,е Дак Даниелс
Филтрират го през 3 метров слой дървени въглища от сладък клен!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2009, 22:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
В аптеките продават активен въглен само на хапчета една опаковка струва 2лв. и нещо вътре има 20 бр. хапчета не е спорен, сищо така питах и в магазините за домашни любимци там има пакет с гранулиран активен въглен на цена 12 лв. обема е около половин литър, за пречистване на аквариуми. Дървените въглища за барбекю които продават те са на сметка но си мисля че те ще предадът на ракията аромат на пушак и също така съдържат катрани както казахте, че мисълта ми е такава да се запалят да погорят и малко преди да изгорят да се залеят с вода и тогав а да се пробва.
Като пробвам ще пиша.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2009, 00:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2008, 21:22
Мнения: 99
Местожителство: Монтана БГ
petiomalchev написа:
В аптеките продават активен въглен само на хапчета една опаковка струва 2лв. и нещо вътре има 20 бр. хапчета не е спорен, сищо така питах и в магазините за домашни любимци там има пакет с гранулиран активен въглен на цена 12 лв. обема е около половин литър, за пречистване на аквариуми. Дървените въглища за барбекю които продават те са на сметка но си мисля че те ще предадът на ракията аромат на пушак и също така съдържат катрани както казахте, че мисълта ми е такава да се запалят да погорят и малко преди да изгорят да се залеят с вода и тогав а да се пробва.
Като пробвам ще пиша.
Нещо не схванах!При положение, че ракията е без неприятен вкус , мирис или цвят, за какво я прекарвате през въглища?Какъв ефект търсите?Омекотява ли е или може би нещо друго... :?:

_________________
Казват,че алкохола не решава проблемите.
И млякото не ги решава,но никой не го е казал!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2009, 01:40 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
baiatia написа:
При положение, че ракията е без неприятен вкус , мирис или цвят, за какво я прекарвате през въглища?Какъв ефект търсите?Омекотява ли е или може би нещо друго... :?:

Активният въглен има свойството да адсорбира повечето примеси и с това неутрализира миризмите. Лошото е, че не подбира и адсорбира и приятния аромат...

Дървените въглища имат същото свойство, но в тях има остатъчни вещества, които преминават в дестилата. Тези за горене съдържат и креозот и няма да се учудя, ако ракията добие аромат на траверса.

Предполагам, че използваните за целта дървени въглища се произвеждат по по-специална технология...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 177 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kestrel и 17 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима