Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 19:04

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 177 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2009, 15:15 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Груб превод от homedistiller.org:

Дървени пръчици с дебелина около 1 пръст и дължина около 15см се нареждат плътно в стара кана за кафе (кутия от консерва би трябвало да свърши работа - тогава дължината на треските ще се съобрази с височината на кутията). Съда се покрива плътно с дебело алуминиево фолио, като на фолиото се прави малка дупка. Поставяме кутията на усилен на "мах" газов котлон, и ... чакаме. След известно време през отворът започва да се отделя пара и пушек. Изчакваме до тогава, доката спре да излиза пушек и изключваме котлона. След като се охлади изплакваме въглищата с вода, за да отмием пепелта и можем да ги ползваме.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2009, 15:26 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
По тази технология ли направи въглищата за експеримента?

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2009, 17:07 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Не, ползвах обикновени дървени въглища за скара Изображение
Този експеримент го правих преди доста години, но вкусът и аромата няма да забравя никога :wink:

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2009, 10:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2008, 10:21
Мнения: 4
Местожителство: DOBRICH
След престой от 6 месеца на кайсиевата ракия в дъбовото буре резултатът е смайващ. Лека, пивка, мека, с меден или карамелов привкус, не могат да се усетя градусите /48 алк. градуси/ и т.н. Общо взето съм доволен. Понеже скоро варих от вино, мисля да сложа и тази ракия в бурето. Има ли значение каква по вид ракия ще се слага в бъчвата, за да не се смесват ароматите и да се отрази на вкуса и аромата. Значи ли, че трябва да продължа да слагам само кайсиева ракия в бъчвата или ...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2009, 19:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Аз написа:
Груб превод от homedistiller.org:

Дървени пръчици с дебелина около 1 пръст и дължина около 15см се нареждат плътно в стара кана за кафе (кутия от консерва би трябвало да свърши работа - тогава дължината на треските ще се съобрази с височината на кутията). Съда се покрива плътно с дебело алуминиево фолио, като на фолиото се прави малка дупка. Поставяме кутията на усилен на "мах" газов котлон, и ... чакаме. След известно време през отворът започва да се отделя пара и пушек. Изчакваме до тогава, доката спре да излиза пушек и изключваме котлона. След като се охлади изплакваме въглищата с вода, за да отмием пепелта и можем да ги ползваме.


От какво дърво да са пръчките.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2009, 20:27 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
petiomalchev написа:

От какво дърво да са пръчките.


Дъб, тенеси уиски мисля, че го филтрираха през кленови въглища. На практика може да се ползва всякакво дърво бедно на смоли.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2009, 20:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Руснаците препоръчват въглени от БРЕЗА, но то сигурно е защото те правят водка.
Миналата седмица взехме дърва за огрев бяло мише, от едно пънче от сърцевината си нацепих пръчки за оцветяване, сега ги сушъ на слънце, преди да ги сложа в ракията ще ги препека. Дали ще стане въглища от бялото мише или има доста смола.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2009, 11:04 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Каква смола в мишето? За въглища ще стане идеално.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: дъбово буре
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2009, 12:24 
Offline

Регистриран на: 01 Ное 2009, 12:03
Мнения: 2
здравейте!
аз също съм любител на добрата ракия от дъбово буре.имам у нас 4-5 бурета и правя опити с гроздова,сливова
и кайсиева.Не слагам нищо в бурето,освен неразредената двойно преварена ракия.Да,бурето "пие",но това което дава като резултат "засенчва" загубите.Зависи какъв вкус искате да имате,толкова време отлежава ракията в бурето.Преди две години извадих ракия,лежала в буре близо 2 години.Цвят-15-годишен "Дъмпъл",вкус-опушено като на колегата с дървените въглища,но по-мек:с две думи отличен резултат според мене.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: дъбово буре
МнениеПубликувано на: 16 Юни 2010, 20:02 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
На 23 януари 2010 бях дестилирал, в казан / колоната която съм обещал не съм я забравил, очаква се включване/, мои гроздови джибри /от оная смес, която Илюша много не беше съгласен, а вече успешно свърши след 7,5 месеца/ , даже дестилатът беше някаква смесица от глава и патоки, която мислех да преварявам, а после, след няколко дена, реших и сложих в дъбово буре.
Сега, ПЕТ МЕСЕЦА по-късно, като пробвам отлежалото и то разредено с вода ,оставам твърде приятно удоволетворен.
Оставам с убеждението , че ВРЕМЕТО му е причината/като си нямаме налягане за под дъбов талаш/.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: дъбово буре
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2010, 20:10 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Еееее , не…
Просто е невероятно.
На осмия месец това което излезе от дъбовото буре е много над всякакви прехвалени марки..
Препоръчвам на всеки. Може да е трудно, може да е скъпо.. но … само дъбово буре.
Кво значи скъпо ? Който има желание ще прояви упорство , ще събира по 1 , по половин лев, на ден и ще си купи дъбово буре.Упорството е ваше.
Ох, обещаната колона ми е неизпълнено обещание ,въпреки че материално е изпълнена на около 80 %. Ще стане. Психически колебания бяха/са причината за забавяне. Но дъбовото буре постави нещата на местата им.
А какъв ли е резултатът след 12 месеца , .. а след …18 …или ….


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: дъбово буре
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2010, 20:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
valentor написа:
Еееее , не…
Просто е невероятно.

:2thumbs: Така е . 6-7 месеца по късно резултата е мека ракия с приятен цвят и вкус. Като че ли леко бие на дъска, но като знам колко беше остра (ами ракия от захар предимно) ... Бурето ми е 50л. Може би е трябвало по-рано да я извадя.Твоето буре колко литра е? Защото 8 месеца ми се виждат много за ново буре освен ако не е по-голямо.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: дъбово буре
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2010, 20:57 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Krass написа:
Като че ли леко бие на дъска

Да, може да се каже, че има някакъв подобен нюанс, но същото го има и в „уискито”, повярвай ми, изпил съм една цистерна, неЦарКирово.
Krass написа:
Твоето буре колко литра е? Защото 8 месеца ми се виждат много за ново буре освен ако не е по-голямо

10 десет литра е бурето, ново. То каралмел, то аромат… , просто е божествено.Това дето го казват че било нещо марково е …менте….., независимо от националният му произход


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: дъбово буре
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2010, 22:09 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
Някой да има актуална информация (от този сезон) за цените на врачешките бурета? Интересуват ме малки размери - 30-50 литра.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: дъбово буре
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2010, 22:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
http://zlatnatabachva.com/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=3&Itemid=54

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 177 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: koinov_65 и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима