Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 14:33

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 177 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2010, 14:04 
Offline

Регистриран на: 28 Окт 2009, 17:20
Мнения: 9
Местожителство: Русе
Благодаря на всички отзовали се - буренцето май се оправи с още закисване, допълнителната "екстра" беше дъжда - стоя на терасата под дъжда пълно с топла вода, после няколко часа се оттича, затова се надявам да "пие" по-малко.
Вече е пълно с винце - да го "изморя" преди да сипя ракийката
Някой може ли да ми каже колко време е добре да постои винцето за да има ефект, т.е. след това ракийката да не се оцветява много бързо и да не придобие вкус на дъска.
п.п. винцето не е мое (тази година не можах да се вредя за грозде) - миналогодишно мерло е на русенския винпром, като че ли и то има нужда да постои в буренце


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2010, 18:23 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Виното ми потръгна повече през последните години, а пък започнах да варя доста ракия. Съдове за ракия нямам, с изключение на 2 малки буренца. Имам 2 х100л и 4х50л от вино. Чудя се дали да не използвам 2 от винените и да ги напълня с ракия. Дали няма да объркам нещата?
Някой извършвал ли е такава процедура?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2010, 18:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Бай Драган написа:
Виното ми потръгна повече през последните години, а пък започнах да варя доста ракия. Съдове за ракия нямам, с изключение на 2 малки буренца. Имам 2 х100л и 4х50л от вино. Чудя се дали да не използвам 2 от винените и да ги напълня с ракия. Дали няма да объркам нещата?
Някой извършвал ли е такава процедура?

Дори ще стане по-добре,но обратното не е за препоръчване.
Винени с ракия е добре,ракиени с вино-не. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2010, 10:41 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Притеснения имам само за цвета. Да не стане червена?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2010, 11:30 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Съвсем основателни са притесненията ти,ако са били ползвани за червено вино...
Ракиените винаги можеш да ги ползваш за вино(от този калибър обаче около 100л)...там зарази няма, и мирис почти няма да има-но само за отлежаване...самите бурета няма да дадът нищо на виното.
Аз имам едно такова,от червено...та проведох в него е ферментация на бяла мъст...(за хересно вино)тоест постоя 40-тина дена с бяло вино, и сега смятам да го ползвам за ракия...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2010, 14:33 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
Имам едно 50 и едно 30 л. бурета за ракия, съответно на 5-та и 2-ра година, качествена изработка, горени за ракия. Зареждам ги по 4- 5 пъти на сезон, по 40 дни всяко зареждане. По-голямото е вече само съд за отлежаване, но все още се усеща дъба/то на муската много дъб не му и трябва/. Не ги бях засичал минали години, но сега си водя записки и те показват - за 26 дни долято 1.3 литра към 80 л. Почти никакво протичане преди зареждането - само няколко капки. Преди седмица взехме още едно 50 л. ракиено с канела, само леко я набих и го напълних с вода - нито капка, но тъй като е ново вече отива около 0.5 л. за доливане. На 40-я ден ще излезе като кока кола, но в общ харман ще я докараме на цвят и вкус :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2010, 14:44 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
редно е да постои мааалко повече с вода ,за да няма толкова интензивно екстрахиране на дървесината..Екстракцията на уйски лактона(примерно) иска малко време,а така в началото в дестилата ще постъпят главно танини с горчив вкус...таази отчетлива миризма на дъб.
А трябва да се долавя ванилия)))
Но всичко е въпрос на вкус естествено...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2010, 15:28 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
Ами не стоя с вода по инструкция на производителя, чийто представител са "терес" :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2010, 15:35 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
Между другото на мой приятел/също варящ мускатова/ му подарих за годишнина ракиено 50 л дъбово буре. Категорично отказва да сложи ракията в него, тъй като "щял да и се развали вкуса" и то така си стои с найлона или го е дал на някъкъв комшия да го ползва. Така, че на вкус и цвет таваришчи нет.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2010, 16:30 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
странна работа-няма книжка свързана с винарството в ,която да не е упоменато ,как се ползват нови дървени съдове....а именно включва обилно няколко дневно изплакване с вода , даже с висока температура и налягане....
Между другото и гугала казва така-както книжките...
Апропо винаги съм се чудел,специално за България,защо най-много бъчви се произвеждат в район дето няма и едно грозде....и какво разбират от вина и ракии същите производители???

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2010, 18:24 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
тази година бурето ми за съжаление ще остане празно,утре ще извадя ракията и няма да го зареждам наново ,та въпроса ми е да го пълняли с вода и така да го държа или да го измия и да го държа сухо до догодина.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2010, 18:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Какво ще стане ако оставиш бурето с вода за цяла година ами водата ще плесеняса и ще развалиш бурето. Източи ракията и го остави на сухо и проветриво място без канелките. Като източиш ракията не го мии ракията достатъчно го е стерилизирала. Иначе по книгите дават различни методи за съхраняване през месец ги опушват с сярна лента варосват ги и т.н.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2010, 12:06 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
ika написа:
тази година бурето ми за съжаление ще остане празно,утре ще извадя ракията и няма да го зареждам наново ,та въпроса ми е да го пълняли с вода и така да го държа или да го измия и да го държа сухо до догодина.


Ако имаш възможност купи няколко литра "чист спирт" и го сипи в бурето. Така няма да се разкисне до следващия сезон.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2010, 11:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Дек 2010, 05:53
Мнения: 3
Здравейте компания,още чета и се уча,но нещата ще си дойдат на мястото,лека полека.Имам питане,даже повече от едно-Буре ,което е ползвано за вино(бяло-ако има някакво значение),дъбово стои самотно и празно от 5 години.Това че първо ще го закисна-ясно,питането ми е какво трябва да се направи след това,преди да се сипе ракията-да се подготви по някаккъв начин.Или просто след проверка за течове,се налива.Каква канелка да сложа,мога ли да насипя вътре дъбов чипс(трески) или няма нужда.Мисля как да ги напъхам така ,че да могат и да се вадят.Или да си слагам клечоряка по шишетата?Да не се псувам после.Ракията е гроздова(вино не е вадено) и е 45 градуса.Колеги тук пишат че градуса пада при престой в буре,да не текне после нещо слабо дето не се пие от мъже?И друго питане имам,може ли после да слагам да отлежава бърбън вътре,или щом ще е ракия,така да си карам,и да търся ново буре за бърбъна.Още не съм почнал с него ,но щом попия достатъчно информация от тук,ще направя и това.
Поздрави и наздраве в този снежен ден.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2010, 12:00 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Привет.
За бурето-колко литра е?,добре е в едно с операциите които си описал, че ще направиш да го третираш и със сода за бъчви...така ще падне и винения камък ,който може да предизвика леееко помътняване на дестилата...
Няма да имаш нужда от дъбов чипс,за дестилатите е важно да е ползвано бурето,основната причина за това е, че с удължаване срока на използване на дъбовите бъчви от тях се екстрахират по-малки количества фенолни вещества, а повече лигнин и редуциращи захари, в резултат на което се получават дестилати с по-добро качество!
Ако бурето стои на 12-15гр ,влажноста е нормална...т.е в помещението не се пускат често печки или радиатори които сушат въздуха-няма опастност да намалее алкохолния градус.Това с клечките Петьо Малчев го е развил и илюстровал даже ,много добре.
viewtopic.php?t=309
(макар че аз лично не подържам тази практика .).(
По отношение за бърбъна-разумно е да си намериш ново ,добре обгорено отвътре буре.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 177 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: nick name и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима