Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 17:50

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Юли 2012, 23:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Юли 2012, 16:03
Мнения: 18
Здравейте, колеги решил съм да направя някои подобрения по процеса на дестилация, кои за улеснение, кои за ефективност.Сега съм се спрял на най-омразното нещо за мен при дестилацията(по-скоро след нея) това е почистването на съдовете.Естествено няма как, трябва всичко да се измива старателно, не става въпрос за това.Не знам за вас, но ние слагаме една смес от пепел и брашно, около свързващите се части (капака и казана, и краищата на лулата).И се чудя дали може да се избегне поне на капака и казана?И да се замени с някакви скоби или др. което да държи двете части заедно и да не позволява да "избухне" материала.Освен ако тази смес има и друго предназначение и употребата и е наложителна.Не знам точно, защо се слага.
Има ли физици наоколо, които да кажат какви сили действат при дестилация и по-важното как може да се изчисли приблизително каква сила с противоположна посока е нужна(тежест върху капака), за да не позволява така нареченото от мен ''избухване'' (не знам как е официалния термин) да се случи? Просто да е в помощ на споменатите скоби или каквото се ползва.
Казана е аламбик 100л. Благодаря предварително на отзовалите се!

_________________
Перфектна жена и перфектна ракия- няма, затова и по двете трябва много да се работи!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Юли 2012, 06:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Добре дошъл във форума!Има писано доста по темата,а пък и не е болка за умиране.Можеш да изчегъркаш тестото непосредствено след дестилация или,както правя аз,да измиеш всичко и ден ,два след това тестото само при леко докасване се отлепя без проблем.Другия вариант е казан на водна баня...ако не бъркам,при който не се слага тесто,а се слага вода при което няма нужда от брашно..при теб вече предполагам,че няма как да стане.Сместа се слага ,за да получиш повече алкохол,а не да храниш ангелите :) Успех!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Юли 2012, 12:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Юли 2012, 16:03
Мнения: 18
Добре заварил! Да, не е болка за умиране, сравнително лесно се маха просто по-лесно би било ако можеше да се избегне, защото трябва първо да се направи, да се сложи и накрая да се изчисти, но щом целта му е и - повечето алкохол си го оставям така! Благодаря за съветите!
Днес на дневен ред е ефективността.

Тъй като казана ми е мобилен, на газ- не е зидан и няма изолация около него(има там една ламарина колкото да не е без нищо).От тук изхождам, че ще има някакви температурни загуби.И мислех да направя някаква изолация от минерална вата, но нали уш е канцерогенна, а и ще се изгуби мобилността, та реших да го направя само от алуминиево фолио. Цилиндър опакован с фолиото. Дали е удачна употребата именно на ал. фолио, ако не какво?Има ли смисъл като цяло как мислите?Сега на един казан с около 85/90 л. материал отива 1,7 до 1,8 кг. газ. Което смятам пак не е много, но защо да не е още по-малко.Надявам се да постигна поне 15% ефективност. Тоест 0,255 - 0,270 кг. газ, което е 0,63 - 0,67 лв. на дестилация.Нищо не е, но все пак!
Може и времето да завършване на дестилацията да се намали, което пак е плюс. Ще го направя пък каквото стане, ако не е ефективно ще съм изгубил 1/2 часа и 3 лв. за ал. фолио.

[img]podobreniq.jpg[/img]


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Перфектна жена и перфектна ракия- няма, затова и по двете трябва много да се работи!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Юли 2012, 12:55 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
Ефекта с фолиото може даже да е по-скоро обратен, защото ще увеличиш повърхността за топлообмен. С фолио ставаше ако загубите бяха от излъчване, а не от топлообмен. Трябва ти точно нещо тип вата за кожуха, но не се сещам за нещо леко и мобилно. Каменната вата изолира добре, но е обемна :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Юли 2012, 13:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Колегата може би има пред вид алуминиево фолио с изолация залепена на него - има ги за поставяне под ламиниран паркет.
Аз ползвам точно минерална вата от рулон. Завивам казана с нея + и колоната нагоре.
Аз с една бутилка газ успявам да сваря 3 казана по 85-90л. Но пак казвам - дестилирам с колона, ако беше алембик да речем че щяха да са 4-5 казана с една бутилка.
Нещо малко ми се вижда посочената цена.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Юли 2012, 13:23 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
Посочената цена вероятно е за обикновено домакинско алуминиево фолио с което например си завивам рибката като я пека на фурна да се задуши. Няма никакъв изолационен елемент в него. Тези за под паркет евентуално биха могли да станат, но не съм много сигурен колко плътно ще лягат. Но колкото и да е - все ще е кяр.
Нещо от този вид:
http://www.isoline.bg/viewpr.php?w=9
http://di-tradebg.com/?cid=21&NewsId=71
http://www.izotermstil.com/bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82-%D0%9B%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81-%D0%B0%D0%BB%D1%83%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%BE-%D1%84%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BE-LSP-106.html


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Юли 2012, 13:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Юли 2012, 16:03
Мнения: 18
Даа и аз имах някакви опасения, че е възможно да постигна обратен ефект с това ал. фолио. Идеята ми явно не беше от най-добрите, тъй като имах в предвид само ал. фолио и то обикновено. :datz: Затова и питам преди да започна с работата да няма недоразумения.
Добре де, много лоша слава има тази минерална, стъклена и прочие нишковидна вата поне от това което съм чел и слушал такъв извод съм си извел! Имам в предвид не качествата и на изолатор, а канцерогенните и свойства. Вие какво мислите?

_________________
Перфектна жена и перфектна ракия- няма, затова и по двете трябва много да се работи!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Юли 2012, 21:27 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Моя казан е наполовина вън от огнището-също мобилен. От скоро ползвам едностранно фолирана вата с дебелина 5 см. на два ката, така че отвън остава фолиото, а ватата е в средата. Т.е. изолацията става 10 см. Ефекта е че сега материала завира около 1 час по-рано /150 л./
Не знам до колко е канцерогенна ватата, но в крайна сметка нали няма допир с материала! Смятам да ушия нещо като калъф, където да я пъхам най-вече за да не се рони и за по лесно поставяне.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Юли 2012, 22:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ако приемеш един съвет - така и така имаш вече два пласта вата - защо не ги съединиш откъм ватестите им страни и така ще имаш един сандвич с две външни фолирани страни. Няма да се рони, ще се плъзга по стените на казана и ...
Абе май и аз така ще направя, че много ме сърби след всяко дестилиране :megagrin:
Минералната вата е един вид почти стъклена, но хубавото е че не е горима. А за феновете на открития огън или газовия такъв, това е много важно.
Иначе ел.казаните и с одеало да ги завиеш, все тая.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Юли 2012, 23:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Да не бъркаш ватата с азбест :roll:

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Юли 2012, 01:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Юли 2012, 16:03
Мнения: 18
Ще се прави с вата то се е видяло!
А какво мислите за това...
Фина медна мрежа, намотана на рулце се вкарва в началото на серпентината и в края и. Защо? Освен, че е по-фин меден филтър - мрежата предава по-добре охлаждащата външна температура от околната студена вода около серпентината. Така вътре, в тръбара с парите, се получава допълнителен хладен 'облак' от фината медна тел. Този хладен облак спомага за по-ефективен конденз по мрежата от фина медна тел. И преди да са паднали (докато още набъбват) капките с конденз, те се дообогатяват на алкохол от продължаващите да текат нататък алкохолни пари 'издухвани' от казана. Т.е. финият меден филтър помага и за по-високградусов алкохол.

Източник

_________________
Перфектна жена и перфектна ракия- няма, затова и по двете трябва много да се работи!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2012, 15:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Авг 2012, 13:40
Мнения: 95
Местожителство: Варна
Силикатна бяла вата на 1260 грЦ.Широчина 610 мм ,на руло е. Нито отдиректен огън се бои , ни от вода.Отгоре 1 алуминиево фолио.Това е малкото казанче.
На голямото съм направил 1плик от силикатен плат 2мм дебел и вътре базалтова вата б 75 ммс рабицова мрежа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2012, 10:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
И на мене след дестилацията това ми е най-противния момент. Не стига, че цяло лято няма вода, с някакви туби мия казана, жената не помага сам се мъча, а като седнеме на масата пие наравно с мене, на всичкото отгоре и джибрите трябва да нося на около 100-тина метра. Добре че ми е малък казана. Та някой спомена по форума за силиконов маркуч издържащ на висока температура, за да се уплътнява на лулата към казана и към охладителя. В Баухаус няма...къде в Сф може да се намери? И впрочем как се захващат, нахлузват ли се в двете части или с някакви скоби се притягат?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2012, 20:42 
Offline

Регистриран на: 11 Авг 2009, 21:21
Мнения: 36
Местожителство: Burgas
Здравейте колеги и наздраве.Предлагам и моя опит в борбата с тестото.За сега в снимки.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Запрян Ванев и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима