Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 20:54

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2008, 11:36 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2008, 10:18
Мнения: 9
Местожителство: Ruse
Здравейте на всички и приветствия за хубавия форум !
Търся под дърво и камък, как се прави троянска сливова ракия в домашни условия. Разбрах, че слагат при преварката или след нея накаква гъба, билки и дуги, но как точно става това, никой не казва.
"Балканът пази своите тайни"
Благодаря предварително !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2008, 16:23 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
DAN написа:
Здравейте на всички и приветствия за хубавия форум !
Търся под дърво и камък, как се прави троянска сливова ракия в домашни условия. Разбрах, че слагат при преварката или след нея накаква гъба, билки и дуги, но как точно става това, никой не казва.
"Балканът пази своите тайни"
Благодаря предварително !

друже,ако е за лекарство не и се настоявай толкова а,ако искаш за пиене направи си гроздова :D оставия тази сливова :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2008, 10:56 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2008, 10:18
Мнения: 9
Местожителство: Ruse
Пил съм такава домашно производство. Беше чудесна !
И аромат, и мекота, и консистенция - много е добра !


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2008, 11:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Сеп 2008, 16:23
Мнения: 3
DAN написа:
Пил съм такава домашно производство. Беше чудесна !
И аромат, и мекота, и консистенция - много е добра !

Искам да ти отговоря на въпроса защото съм от Троян и мога да кажа,че варя такава ракия ( домашна ) от доста време и смея да твърдя ,че процеса ми е ясен.
Първо: Троянска сливова се прави в Троян и района около него. Затова се казва Троянска сливова. Както има и Тетевенска сливова.
Второ: Сорта сливи който се използва за ракията расте именно по тези места. Сорта е стар и не им казваме " Маджаркини сливи" много са сладки и ароматни, костилката на тези сливи се дели за разлика от Тетевенските сливи.
Трето: Количеството на кашата(пращината или джибрата-както им викате) е много важно. Колкото съдът във който става ферментацията е по голям толкова качеството и количеството на готовия продукт са по добри. Аз работя със съдове-каци от 0,8 тона до 2 тона зависи от реколтата.
Четвърто: Казана с който се изварява ракията е важен от казан до казан има разлика във вкуса от един и същ изходен материал. Най продуктивни( рандиманлий) са казаните от 80 до 120 литра.
Пето: Качеството на плодовете също е важно още при събирането сплути и некачествени сливи не се събират дори малко количство влияе на вкуса. Съдовете трябва да са чисти в които ще ферментира.
и
Шесто: Опита и начина на изваряване са много определящи трябва си опит , защото дори и опитни хора допускат грешки и след тонове варене на каши.
Ракията не трябва да е силна от 39 градуса до 41градус максимум тогава се осеща и аромата и е пивка.
Надявам да съм ти бил полезен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2008, 13:35 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2008, 10:18
Мнения: 9
Местожителство: Ruse
Благодаря ти !
Стана ми ясно, че не мога да докарам същия вкус на Троянската ракия в наши условия.
Ще ми се обаче да опитам да я приготвя, а пък за вкуса - какъвто излезе. Предполагам, че няма да е лоша.
Иска ми се да разбера и приложа ако има някакви хитрини при варенето и при преваряването. С други думи : Къде, кока, как и колко ?
Информацията ще бъде много полезна !
Благодарности !


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2008, 10:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Сеп 2008, 16:23
Мнения: 3
Ика съгласен съм да не ни се връзва. Исках да помогна на човек поне с информация. Гроздовата е много хубава ама по балкана грозде няма има сливи и ябълки. И гроздето е най добрия плод за ракия най-рандемнлия. Но при нас основния плод е сливата. Относно тънкостите при варенето основно се спазват правилата при варене на костилкови плодове. Аз лично махам първака около 0,5 литра от казан и после всичко до 0 градуса го събирам и преварям. При преварката пак 0,5 литра първак го махам и спирам на 38 градуса ракията останалото пак на патоки и в следнащия казан. Средния градус на ракията е около 55-58 градуса после градирам на 41 и в бурето да си почива. Миналата година захар в кашата не съм слагал и от 1,6 тона извадих 150 литра 41 градуса ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2008, 17:46 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Трудно е да се каже кое е по-по-най. Колкото хора, толкова различни вкусове. Познавам хора, за които по-хубава от сливовата няма.

@fori, благодаря за това, че споделяш "тайните" на Троянската сливова, и ще се радваме да продължиш в същия дух.

Имам едно питане към теб: не е ли малко нисък градусът, на който я наливаш в бурето. Навсякъде съм чел, че се налива на доста по-висок градус. Брендита, ром, уиски - всичко го наливат между 60% и 70%. Преди време alambik беше писал ако не се лъжа за гроздова ракия, и той беше споменал концентрация в този диапазон.

Поздрави!

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2008, 21:19 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Извинете за закъснението! Има си технология за преработка на плодове, тя е една и съща. Махат се костилките, добра ферментация, бърза дестилация и отлежаване на висок градус! Всичко останало е експеримент и лично удоволствие! Майка ми е от Еленския балкан, там правят прословутата "Еленска сливова", на която Троянската неможе да стъпе на малкият пръст! Прави се пак от сини сливи на които казват "Габровки", дребни, сладки, ароматни, като омален вид на "Стенлей"! Ракията става ароматна, понякога бяла при нисък градус(от аромата) и след преварка отлежава в дъбово буре! 15-20 годишната е елексир, все още може да се дегустира при някой стар, закътан дядо из Еленските колиби! Та няма тайни, следвайте технологията и експериментирайте разумно!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2008, 09:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Сеп 2008, 16:23
Мнения: 3
" АЗ " Да ти отговоря на зададения въпрос.Защо слагам ракията в буре при такъв градус? Преди години при градирането на ракия след като я смесих с изворна вода самата ракия стана мътна.Като вкус не си промени качеството но на външен вид стана като матилка. Веднага се допитах до по възрастните ракиджии. Те ми казаха да я налея в буре и да я изчакам известно време и тя ще се избистри, замътила се е защото при смесването темпера на ракията и на водата са били различни. Така и стана след два месеца ракията се избистри. От тогава спазвам следната технология след като варя всичко и приключа всичката ракия в един голям бидон, после изчислявам колко вода ще ми е необходима и отива да я налея(изворна вода да не е варовита а мека) и водата я оставям в същото помещение за ден два да си изравни температурата с тази на ракията.После смесвам бавно и разбъквам от тогава нямам проблем. Градирам я преди да я налея в бурето,защото да е готова и от там да си наливам по малко а не всеки път да си наливам и после да градирам. Така съм свикнал и лично мое мнение е,че като отлежава градирана приема си определения цвят и вкус.Смятам , че ако отлежава силна и после я градирам с вода и цвета ще се промени и вкусът.

Изпратено след 9 минути 30 секунди:
alambik написа:
Извинете за закъснението! Има си технология за преработка на плодове, тя е една и съща. Махат се костилките, добра ферментация, бърза дестилация и отлежаване на висок градус! Всичко останало е експеримент и лично удоволствие! Майка ми е от Еленския балкан, там правят прословутата "Еленска сливова", на която Троянската неможе да стъпе на малкият пръст! Прави се пак от сини сливи на които казват "Габровки", дребни, сладки, ароматни, като омален вид на "Стенлей"! Ракията става ароматна, понякога бяла при нисък градус(от аромата) и след преварка отлежава в дъбово буре! 15-20 годишната е елексир, все още може да се дегустира при някой стар, закътан дядо из Еленските колиби! Та няма тайни, следвайте технологията и експериментирайте разумно!

За махането на костилките съм започнал да си правя ена машина ,която видях пи един приятел и е много ефективна. Наистина ферментацията е по добра и рандемана по висок и то доста и не на последно място ракията става още по добра. За двадесет годишна сливова ракия легенди се носят само ,че при мен май важи поговорката на " на тъпан пепел не се задържа "


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2009, 10:45 
Offline

Регистриран на: 03 Мар 2008, 11:41
Мнения: 31
Местожителство: Bulgaria
Колеги,
Добре направената сливова ракия по нищо не отстъпва на гроздовата!
Аз лично я предпочитам пред водка, уиски и др. вносни напитки!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Юли 2009, 18:36 
Offline

Регистриран на: 04 Юли 2009, 20:56
Мнения: 39
Ето Ви една рецепта за Троянска сливова.

Приготвя се чрез смесване на сливова ракия с екстракт от билкова смес. Екстрактът за Троянската сливова ракия се приготвя от следната билкова смес:
(количествата са в грамове за 100 литра ракия)

Сладка папрат (корени) - 30 гр.
Балканска чубрица (стръкове) - 50 гр.
Равнец (цветове) - 50 гр.
Подъбиче червено, стръкове - 50 гр.
Черен бъз (цвят) - 30 гр.
Жълт кантарион (цвят) - 50 гр.
Червен кантарион (цвят) - 50 гр.
Риган (стръкове) - 50 гр.
Мащерка (стръкове) - 30 гр.
Мента (листа) - 30 гр.
Карамфил (зърна) - 30 гр.
Босилек (стръкове) - 30 гр.

Билковата смес се залива с ракия в пропорция 10 литра ракия за 1 кг. билкова смес. Т.е. за посочените количества билки е необходимо около 5 литра ракия. Екстракцията продължава един месец при всекидневно разбъркване. След това екстрактът се филтрира.
Смесването се прави в т.н. "купажен съд". За получаването на 100 литра билкова ракия са необходими 95 литра ракия и 5 литра билков екстракт.Първо в купажния съд се налива ракията. В нея при постоянно разбъркване се добавя билковия екстракт. Разбъркването продължава около 20-30 минути. След това сместа се оставя в покой за 3 седмици и е готова за бутилиране.
Преди бутилирането в бутилките се поставя по едно стръкче подъбиче и риган, които предварително са киснати в ракия в продължение на два дни. След това се изваждат от ракията промиват се с вода, поставят се в празните бутилки и се заливат с готовата билкова Троянска сливова.

ЗАБЕЛЕЖКА: Посочената рецепта не съм я ползвал, само дословно я преписвам.
За справка: д-р Димитър Цаков - Производство на домашни вина и ракии - 2001г. - Библиотека Фермер[/b]


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re:
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2010, 09:22 
Offline

Регистриран на: 18 Авг 2010, 11:08
Мнения: 1
Привет на всички колеги!
Да, гордо мога да заявя, че се причислявам от миналата седмица към мераклиите да си правят домашна ракия. Преди време се запалих от идеята да започна сам да си варя, тъй като дядо скоро няма да може да прави, а няма кой друг и от тогава изчетох 2 книги по въпроса и голяма част от форума в опит да се образовам. Естествено прилежно си записах и всички съвети, които дядо ми ми даде.
Една от книгите е именно на д-р Цаков и забелязах какво не е наред в рецептата на vaskonit.

vaskonit написа:
Ето Ви една рецепта за Троянска сливова.

Приготвя се чрез смесване на сливова ракия с екстракт от билкова смес. Екстрактът за Троянската сливова ракия се приготвя от следната билкова смес:
(количествата са в грамове за 100 литра ракия)

...

ЗАБЕЛЕЖКА: Посочената рецепта не съм я ползвал, само дословно я преписвам.
За справка: д-р Димитър Цаков - Производство на домашни вина и ракии - 2001г. - Библиотека Фермер[/b]


Всъщност рецептата е за Троянска билкова ракия. Точния текст е:
"Билковата ракия се приготвя чрез купажиране (смесване) на обикновенна плодова или гроздова ракия с екстракт от билкова смес. За получаването на екстракт може да се използват различни комбинации от билки. Екстрактът за Троянска билкова ракия се приготвя от следната билкова смес (количествата са в грамове за 100 л ракия):..." И надолу същата рецепта. :prost: на всички билкари.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2010, 15:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Миналата година отидох при един билкар и го накарах да ми приготви тази смес от билки.Направих си 5 л. екстрат и пробвах с 2 л. ракия, като спазих пропорцията. Ами не се пие. Мирише на лекарство срещу глисти. Не се шегувам.Преди 40 години минаваха лекари по училищата и ни лекуваха поголовно. :explode: Пробвах с много по-ниска дозировка и не е толкова зле. Говоря за 1-2 мл.на литър. Сега имам 5 литра екстрат за около 5 тона ракия :lachtot:

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2010, 18:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Сеп 2010, 11:50
Мнения: 3
Здравейте, форумци. От известно време насам търся рецепти за производство на Троянска сливова ракия и така попаднах на този форум. Регистрирах се с надеждата да получа съвет от Вас. Първо да уточня, че съм домашен „майстор” и се занимавам с варенето на ракия от повече от 10 години. Имам цял набор от литература (включително и някои доста стари и ценни книги с традиционни рецепти), с която литература съм се занимал обстойно. Смея да твърдя, че ме бива в правенето на ракия. Относно Троянската зная, че тя става само в Троян, само от местната слива и т.н. Но понеже имам в двора две дръвчета от въпросния сорт сливи и много ми се иска да се пробвам поне да наподобя вкуса на оригиналната, защото много я харесвам и ценя. Преди около седмица си поръчах в аптеката да ми приготвят смеската от билки, за която става дума по-нагоре във форума точно по рецептата и с която се приготвя Троянска билкова ракия. Между друго намерих съвсем същата рецепта и в една от моите книги – „Промишлено производство на вина и ракии”.

Но стига многословие, направо на проблема: Това, което ме мъчи е, че когато разбъркам джибрите (за съжеление слагам и захар, но просто няма как иначе при наличието само на две дръвчета, а също така и дрожди, за да подсиля ферментацията), те (джибрите) ухаят изключително силно и хубаво на сливи даже и на метър разстояние от тях. Когато обаче сваря ракията, от това благоухание не е останал почти и помен. Просто не мога да съхраня аромата на слива в готовия продукт и съм много нещастен от този факт. А добавката на изкуствени аромати от аптеките е направо конщунство. Та затова си помислих, че може би някой по-голям майстор би могъл да ми даде съвет как да направя ракията така ароматна като оригиналната Троянска, как да накарам миризмата на сливи от джибрите да остане и в готовата ракия. Ще съм наистина много признателен и благодарен, ако някой ми даде съвет в тази насока! Благодаря предварително още веднъж!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2010, 20:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Правиш ли преварка,защото троянските майстори май я правят без.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: mavar и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима