Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 04:25

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2012, 22:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Авг 2012, 17:16
Мнения: 8
Местожителство: Свищов
Здравейте. Сварих около 20 литра крушова ракия на 50 градуса. Оставих я в пластмасов бидон за да я градирам на около 45 или 46 градуса. Първият ми въпрос е относно градусите понеже приятел ми каза, че плодовите ракии се градирали на по-нисък градус за по-силен аромат тогава тези 45-46 градуса добре ли са? Защото аз по принцип обичам по-силни ракии. Втория ми въпрос е относно цвета, ако оцветя с черничеви трески ще придам ли допълнителен вкус? Тоест черницата освен цвят пуска ли и аромат? Идеята ми е да запазя максимално натуралния вкус на круша. И последно да попитам колко време е необходимо да я държа в бидона преди да я бутилирам?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2012, 00:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
:mocken: Вкусове мнооого различни. Не я дръж отворвна в бидона по вече от 1-2 седмици, прехвърли я в стъкло по скоро, не я разреждай и изчакай някой друг месец, колкото по дълго по добре. После си събери няколко верни другари и налей в малки шишенца от минерална вода ракия всяко различно разредено 44, 42 40 и 38 градуса( :lachtot: да не забравиш да си я отбележиш-ама да не казваш на другите) дегустирате и ето ти най-добрата пропорция за градуси :2thumbs: Да си я запишеш и за следващия път да знаеш :klatsch: Същото важи и за чипса-имаш материал експериментирай с малки дози и после наприви цялото количество по твой вкус.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2012, 10:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Авг 2012, 17:16
Мнения: 8
Местожителство: Свищов
Здравейте „колеги” Понеже не искам да съм само консуматор реших и аз да дам моя скромен принос към този форум. Не очаквайте някакви научно обосновани открития поради факта, че това беше първата ракия която правя от ферментацията до бутилирането което всъщност предстои. Та ракията е около 23 литра чиста крушова.
Първоначално я оставих в бидон за около 10 дни като бидона покрих с тензух и капак леко отворен. След това я разредих до 44 градуса, но си мисля, че спиртомера който е битов мери надолу защото ми се струва, че е по-силна. Прехвърлих я в две дамаджани по 15 литра като я разделих по на 10 литра. Идеята беше да напълня дамаджаните до широката част за по-голям контакт с кислород. Дамаджаните затапих с тапи направени от салфетки. Ефекта е, че спирт явно по малко излиза, защото от време на време виждам, че по някоя виненка се навърта около тях. В друга 3 литрова туба от минерална вода налях около 2,5 литра като поставих 3 черничеви клечки, които първо изварих поръсих със сода за хляб и после киснах ден и половина в студена вода която смених няколко пъти. Вече 10 дена ги държа вътре още два дни и ще ги махна. След около месец ще прехвърля ракията от дамаджаните в бутилки, но първо ще дегустирам дали има разлика от оцветената. Според мен няма да има и ще оцветя и останалата.
За момента съм дегустирал само оцветената, мека и ароматна мисля си, че ще стане еликсир. Не разбирам как може приятели да третират крушовицата като обикновена ракия. За мен това е страхотна ракия за специални моменти. Дано съм полезен на някого макар и с толкова елементарни съждения, но както отбелязах съм нов в този отрасъл. Наздраве!
P.S. Благодарности на Plamm и victoryvt


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2013, 08:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2012, 16:37
Мнения: 8
Заложил съм за първи път материал от круши (70-75кг круши и 20кг захар). След месец ще пиша какво е станало.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2013, 18:46 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Така и не може да ми стане ясно защо държите дестилата отворен?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2013, 21:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 21:19
Мнения: 46
ilu6a написа:
Така и не може да ми стане ясно защо държите дестилата отворен?


За да падне градуса на ракията-да пият по-мека ракия!Няма да я разреждат с вода я :wallbash: !А сега сериозно-на много места във форума има такива съвети/според мен също неоснователни/!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2013, 20:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Как трябва да се съхранява дестилата ако нямаме буре под ръка?
И аз моята ракия съм я налял в пластмасов бидон, покрит с една покривка и съм сложил дъбов чипс, като аерирам всеки ден по 10/15 мин.
Така си правя ракията вече трета година и я държа по два-три месеца преди да я бутилирам в стъклени бутилки.Нямам загуба на градуси.
Кажете кой е правилния начин, да стои в отворен съд или не?

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2013, 21:06 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Щом нямаш алкохолни загуби защо не я държиш целогодишно така?
От отворените съдове файда няма.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2013, 22:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
аз доколкото разбрах целта да стои известно време отворена е да се изпарят остатъци от метиловия алкохол или се бъркам?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2013, 22:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
И аз не мога да си обясня, точно какво трябва да се прави за да отлежи по-добре ракията. Ето тук, дори съм попитал viewtopic.php?f=8&t=2493, но така и не стана ясно. От тогава направих кайсиева, която стана много добре, но беше дестилирана в ректификазионна колона. След като стоя отворена, около 2 месеца, стана доста по-добра, от тази която излезе от казана. До сега не бях оставял ракия, толкова дълго отворена. Бях я разредил на 45 градуса преди отлежаването, както винаги правя (знам, че трябва да го правя след отлежаването, но не ми се рискува после да стане мътна). Не съм мерил градусите, но те нямат значение в случая, за мен е важно качеството. Тъй като не можах да определя, на какво се дължи това, сега като дестилирам гроздова, (от второ вино този път, тъй като нямам достатъчно грозде да варя от първо) ще направя проба в различни съдове, за да разбера сам кое е по-добре. Мисля да сложа в съд, в който няма да има никакъв достъп до кислород. В друг с отворена тапа - през първата седмица само. Следващия ще държа затворен, но пълен до половината койте ще отварям веднъж в седмицата, за да влиза нов кислород. И един който ще стои отворен дълго време. Може би, това ще се стори глупаво на хората, които разбират много, но за мен това е въпрос без отговор, поне за момента. Тъй като при мен почти винаги ракии, които са били затворени не в бъчви(които "дишат"), никога не са ставали така, както отворените.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2013, 22:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 248
Местожителство: София
Купи си една малка помпа за въздух за аквариум 5-10лв. и аерираи ракията ежедневно по няколко часа преди да я разредиш. Ще видиш разликата след 2-3 седмици, може да сложиш и дъбов чипс, ако искаш цвят. Не си играй да я затваряш отваряш т.н.
:prost:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2013, 22:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Добре де, нали трябва да има контакт с кислород за да може да се незнам какво си по-добре?
Като я затворя веднага в шишета нали всички процеси спират, ако ще и 200 години да стои в тях. Държа я в отворен съд докато се оцвети и докато я аерирам защото ми е по-удобно, след месец и половина-два я бутилирам.
Меря я всяка седмица и за този период докато е в бидона градусите са едни и същи, невъзможно ли ви звучи?
Бидона е завит отгоре с покривка сгъната на няколко ката, пак да попитам ако човек няма буре как е най правилно да му отлежава ракията докато я оцветява и овкусява, преди да я бутилира? :)

п.п. Аз моята така или инъче я аерирам всеки ден, не ходя да я отвивам и завивам, стои си покрита през цялото време.

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2013, 20:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Фев 2013, 19:40
Мнения: 60
Да кажа и аз ;)
Сипвам ракията в голям сьд-да речем бидон,слагам капака , когато мина покрай него гребвам с една голяма купа за плодове и изливам като водопад няколко пьти,слагам капака колкото може по- добре/ без скоба/,и така до следващото минаване.....
Когато е по-екзотична и сьответно в по-малко количество,слагам в бутилка/и от мин.вода до скоса,завьртяни/не затегнати/капачки,като мина покрай тях отварям,за достьп на кисл.,затварям добре и разклащам много интензивно.Като се позапенят спирам,охлабвам леко капачките и така до следващото минаване.20-30 дни...
Хайде наздраве :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2013, 17:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Помпичка за въздух за аквариум, даже без камъчето.
Туба 30л. пълна до средата, вътре грам на литър дъбов чипс - микс 50/50 силно + средно печен.
След дестилацията с колона, но по мой си особен начин, тъй че средата да излезе на около 75 % алкохол - пълня до средата тубата и пускам помпичката , отвора на тубата не го оставям отворен (от там минава маркуча на помпичката) ами го затулвам с подръчни материали - найлон намачкан на топка, или парцал сух и чист.
Не съм забелязал да ми пада алкохола.
Аерирането продължава нон стоп една седмица, след това спирам помпата, защото не установявам да има някаква промяна за повече време от седмица.
Ракията се облагородява дотолкова, че никой не ми е казал че пие прясна ракия, а тя е била на седмица след дестилацията.
Не я разреждам, държа я така на 75 %.
Разреждам си по едно шише 2л. за пиене, в което има чорапче със стар дъбов чипс - отдавна отдал оцветяване и лигнини.
Не купувам вода (скрънза съм) , разреждам директно на чешмата. Първоначално става като сок от праскови :megagrin: , но след една две минути се избистря сама.
Досега само една дето мътнее съм имал и тя си беше ясна от какво - повечко опашки, за да е миризлива (кайсия). И то мътнееше в хладилника, иначе не.
Според мен дъбовия чипс и аерирането с помпичка правят чудеса с ракията, и то за кратко време.
Не ви трябва волкано-молкано - дрън дрън. (Един рекламиран ултразвуков състарител)

Айде наздраве, че мача наближава.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2013, 17:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Ще пробвам този начин. Относно чипса, аз слагам на кайсиевата чипс от черница, който сам си приготвям. Харесва ми повече с него, както и всички плодови ракии. На гроздовата слагам дъбов чипс от магазина.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима