Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 16:33

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2008, 00:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Сеп 2008, 23:02
Мнения: 4
Местожителство: София
Привет драги съотечественици и ценители на домашната ракийка.
Минавам директно към моят проблем.Той е в това,че заложих прищина от круши.Общо към 290 л./29 кг.захар/.Всичко до тук добре,ама в два от бидоните /80 л./никаква ферментация.Брей чаках,чаках....нищо.Останалото количество ферментира,тези 80 л.не мърдат.Ядосах се и ги метнах в казана заедно с останалите джибри.Резултатът/рандемана/беше плачевен :cry: Поболях се от мъка.Не исках да живея.С толкова труд,усърдие и бой с .....мравките/изедоха ме пущините :x /събирах круша по круша.И какво накрая.....24-25 л.43-45 градуса крушова.Хич няма да и правя втори припек.
Тази събота и неделя съм организирал хайдушка чета за заличаване следите от срама/6 хайдути/,бяхме 8,ама двама бяха разконспирирани от потерията/ половинките им :lol: /и заточени при тъщите да правят лютеница.Айде стига лирични отклонения,та продължавам по темата.Вчера се сетих,че на тези два бидона им се сложи друга захар.Веднага подложих на кръстосан разпит нашите откъде е купена и как изглежда опаковката,ама...........не помнят.От Била ли беше,или от селския хоремаг
:?.Та въпросът е има ли на пазара калпава захар която съсипва ферментацията .Защото в тази държава знаем,че всичко е възможно :x


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2008, 13:20 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Защо да не сте доволен от рандемана?! Махайки първака и патока имате около 18 л от захарта и 5-6л. от крушите. Крушата просто няма рандеман.
Освен грозде , хубав сорт сливи и кайсия другите плодове са със слаб рандеман.
Тази година до сега съм пълнил 7 пъти казана , единият път с джанки, и въпреки че бяха с добра захарност рандеманът бе 20 кг джанки - 1л ракия 45 градуса.
Хвърляй шапката нагоре щом не си я прегорил. Но на крушовицата аромата е чудо. Нали!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2008, 15:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Сеп 2008, 23:02
Мнения: 4
Местожителство: София
Прав си бай Драгане, като тръгна да тече крушовицата ароматът беше неповторим. :lol: Но по принцип не съм доволен от рандемана тази година.Нито от гроздето,нито от крушите.Единствено джанките се отсрамиха. :wink: А пък сините сливи нищо не родиха :( .Слана ли ги попари,болест ли ги нападна или някакви гадини :?: Гледах ги,ама нищо не видях.
Мислех тази година да опитам да направя ябълкова и дюлева ракия,но се поуморих вече.А то и дюлите са малко.
А иначе относно твоите постижения,абе не е ли малко от 20 кг.джанки да изкараш 1л./45 градуса :?: Може би не си слагаш захар :?:
Хайде с добро на всички :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2008, 08:38 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
С джанки само пробвах казана. Комшията ми даде окол70-80кг джанки и сложих 5 кг захар. Излезе 8 л. 45 градуса. Та и рандемана бе около 20 към 1. Варя само от грозде и от джибрите на виното.

Изпратено след 5 минути 34 секунди:
А ябълки имам много, 200 кг най-малко. Не съм варил от този плод, пък ми и омръзна. А и не знам как. Сега ще варим на комшията няколко дни и тогава ще реша. Иначе при мен тази година плодове - дал господ много.
Само крушата има над 100кг - но попски. Сега съм посял и вилямова. Догодина ще я видя.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2008, 10:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2007, 13:45
Мнения: 22
Местожителство: Разград
Може и да има такава захар.Купих от Кауфланд 12кг. захар на промоция.Направихме на тъста виното (памид) с 4-5кг. от нея още на 12 септември.Сега сме 14 октомври,виното още сладни.Моето (мерло) е до неговия бидон,правено е на 22.09 и вече е готово.На моето обаче му сложих декстроза.Съмняваме,че това сладнене се дължи на некачествена захар.Не помня на коя фирма беше захарта,но не беше от Горнооряховската.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: goshkata и 19 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима