Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 06:22

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2008, 15:50 
Offline

Регистриран на: 14 Окт 2008, 15:26
Мнения: 23
Здравейте,
Поздрави за хубавия сайт.
Та на въпроса - каква вода ползвате за гасене? В къщи чешмяната я прекарваме през проточен руски филтър и много ясно променя вкуса си към по-добро, става по-вкусна и пивка. Мисля с нея да пробвам тази година за гасене на ракийката.
Преди ползвах дестилирана от дестилатора на едно акумулаторно, в магазинната мрежа съм виждал и дейонизирана вода, по аптеките също има дестилирана, но двете последните са към левче/литър. Имам и кладенец, там пък химичните показатели са добре, но микробиологичните не толкова(някакви замърсявания, защото е нов).
Споделете опит, моля!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2008, 08:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2008, 21:22
Мнения: 99
Местожителство: Монтана БГ
Горнобанска минерална,10л. за 2лв. и малко отгоре.Евтино и не много зле!

_________________
Казват,че алкохола не решава проблемите.
И млякото не ги решава,но никой не го е казал!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2008, 18:49 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
С изворна, дестилирана, или в краен случай с чешмяна. Минерална вода не ползвам, защото в нея има разтворени много метални йони, които след време влошават цвета и вкуса на продукта. "Твърдата" вода също е подходяща

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2008, 21:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Сеп 2008, 23:02
Мнения: 4
Местожителство: София
Използвам "Девин"-минерална и съм доволен.От другите минерални води ракията ми помътнява


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2008, 14:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
И аз също с горнобанска, случвало ми се от девина да поматнява /ама знаеш ли какво са наляли в тубата/ :wink:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2008, 23:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
С много води съм разреждал,но се получава така че един път става а следващият помътнява,говоря за Девин(минерална и изворна),Горна баня(бял и син етикет)Хисар,и др.
Вече преди разреждане пробвам с малко количество и тогава се захващам с упражнението. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2008, 11:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Дек 2008, 11:37
Мнения: 4
Местожителство: Варна
Имайте предвид, че който и извор на минерална вода да ползвате няма как да разчитате на едни и същи показатели във времето. Все пак тая вода в повечето случай идва от земята и състава и се променя, като има мин. и макс. допустими стойности.
Иначе аз съм ползвал изворна вода с ниска минерализация "Извор", но много ракиджии са ми казвали, че разреждат с "Горна Баня".
Ноо, кога ще помътнява и кога от минералната вода е Божа работа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2008, 01:53 
Offline

Регистриран на: 19 Ное 2008, 20:15
Мнения: 1
Интересува ме ,някой ползвал ли е дейонизирана вода?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2009, 20:37 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
В голям леген сипвам около 20 л. чешмяна вода. Слагам бързовар /2 киловата/, покривам с найлон. След завиране оставям да клокочи 20-тина минути и изключвам бързовара. Като истине на дъното има солиден слой варовик/ водата при нас е твърда, както май и в почти цяла България/. Внимателно отделям/прецеждам съдържанието и ето ви 15 л. дестилирана вода! :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2009, 15:30 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Дестилирана , от аптека.

За да н ви помътнява мисля че е най-добре около 48 часа водата и ракията да са в едно помещение, ЗА ДА СИ УЕДНАКВЯТ ТЕМПЕРАТУРАТА, и тогава не помътнява.
А ако е помътняла я ставете някакво време-ще се избистри.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2009, 20:23 
Offline

Регистриран на: 04 Юли 2009, 20:56
Мнения: 39
Ракията помътнява и ако водата се изсипе наведнъж...
Водата трябва да се сипва на малка струя и при интензивно разбъркване...
Ако се сложи наведнъж цялото количество вода, ракията помътнява, ако ще не дестилирана, ми каквато и да е вода...
Аз лично ползвам минерални води.. Девин, Горна баня... каквато ми падне... Рядко ми е помътнявала ракия от тях, освен ако не ме домързи да бъркам... тогава вече се получава.. един мътен отенък...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2009, 22:23 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
Моята последна рецепта е:
Слагам в тенджера чешмяна вода да заври. След това я оставям да се охлади и я прецеждам през филтърна хартия. Слагам я в торбички по 1 и по 2 литра в камерата. Когато и колкото ми трябва си размразявам и наливам в ракията. На последната ракия и налях директно както беше ледена водата на веднъж (2 литра вода на 30 литра ракия), разбърках и си напълних една бутилка за консумация. Беше като сълза.

Пробвал съм два пъти и само със замразена и размразена вода. Единия път не помътня, но на втория път стана мътна, но след 1 седмица се утаи и пак се избистри.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2009, 22:34 
Offline

Регистриран на: 17 Мар 2009, 10:16
Мнения: 10
Местожителство: Ямбол
Взех си система, която прави обратна осмоза на водата... няма грешка .. дядото продаде над 200 л за три дни .... добра вода е, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2009, 23:07 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Аз също мисля да направя нещо в тая посока, но не знам дали да е дестилирана или тия системи с обратна осмоза. Дай моля ти се малко повече информация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2009, 15:40 
Offline

Регистриран на: 17 Мар 2009, 10:16
Мнения: 10
Местожителство: Ямбол
Моята система е RO 5 повече инфо на

http://www.bluefilters.com/en/office_filters/ro_systems

Не правя реклама, един познат монтира такива и стана почти случайно.
Аз по принцип отдавна се интересувах от подобно съоръжение. Дебита е около 10 л на час. Водата е перфектна. В Ямбол явно във водопровода водата е пълен боклук, първия филтър мисля, че почти е заминал, а му дават живот 3 месеца или .. някакво количество вода, не си спомням точно колко в момента. Няма и 1000 л да са минали през системата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима