Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 09:54

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 156 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2014, 23:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
@atz, експериментът беше с пулверизатор с помпичка, а ракията над 80%. Не съм сигурен в пластмасариите, уплътнителите и т.н. затова не ми се иска да престоява много. НО :!: Като заврях носа в резервоара на пулверизатора, където въздухът е бил под налягане, ароматът ми се стори доста по-благороден, отколкото в шишето :roll:

@brutik, дегустацията е правена при равни условия с пулверизирана и непулверизирана ракия. Виж какво си написал
brutik написа:
Да веднага се усеща разлика, особено при два цикъла на пулверизиране
а сега даваш заден, като се оправдаваш с болестта на градирането ;)
И като стана дума за градиране - ето повод за размисъл, експерименти, дегустации :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2014, 00:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2014, 19:20
Мнения: 4
бай Танасе, назад давам назад. Правилно си ме цитирал, но грешно разбрал. И сега твърдя, че разлика има. Аерирай и пробвай преди да я разредиш. Не със спирт от аптеката , а с нормална като алкохолни градуси ракия. От три години правя опити и проби с тези "шишета с помпи" Паралелно имам и аератор за аквариум и сравнявам м/у двата начина на аериране. Предпочитам си моя за сега. При преварка разреждам сиреца до 20-25 алкохолни градуса и хармана на преварената ракия ми е м/у 65 и 70 ал. гр.. Разреждам до 42 ал. гр. И след като я разредя я оставям да " почине " поне 6 седмици. Не съм аерирал и разреждал 80 гр. ракия до сега. Не съм имал такава никога. Утре ще пробвам с първак който е малко над 81 гр.
За тези които ще опитат аериране с пувелизаторно шише, има смисъл но трябва и малко любов.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2014, 00:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Зарежи го първака, няма смисъл. Пропуснах да спомена, че в момента експериментирам къде е пределът за ароматите, затова ти е малко странно. Смея да твърдя, че ароматите са си там и при 85%алк :) не спирт от аптеката :lol:
През "почивката" става магията, иска си време...
Аз също видях предимства в твоя метод и затова отворихме приказка :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2014, 04:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
atz написа:
Що не направиш следващия опит. Пробвай да задържиш налягането за 12-24 часа и разклащай отвреме навреме, да се разпенва вътре. Подменяй въздуха с разтоварване.


Това с налягането дали ще е удачно? :? За да има налягане съдът трябва плътно да е затворен. А тези компоненти с коефицент на изпарение >1 къде ще отидат? Нали трябва да се отделят свободно? При налягане как ще стоят нещата? :nixweiss:

atz написа:
Нещо като лисване на масълце ли, или за приземяване... :)

"Не подлежит сомнению, что при созревании коньячного спирта происходит окисление этилового спирта и образуется ацетальдегид, который в свою очередь окисляется до уксусной кислоты. Альдегиды и кислоты с этиловым спиртом образуют ацетали и эфиры. Однако все эти соединения летучи и их коэффициенты испарения (кроме уксусной кислоты и высших спиртов) при крепости 60% больше 1, т. е. они будут испаряться быстрее этилового спирта. Поэтому, несмотря на непрерывное образование альдегидов, эфиров, ацеталей и кислот, происходит столь же непрерывное их удаление за счет испарения или реакций с другими летучими соединениями.
Ц. Л. Петросян показала, что в присутствии древесины дуба образование альдегидов и ацеталей резко (в 5-7 раз) усиливается. Из компонентов древесины каталитической ролью в образовании альдегидов обладают таниды и лигнин. Эти реакции усиливаются при повышении температуры, особенно при температуре выше 55 °С и в присутствии кислорода."


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2014, 09:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Нищо работа е да се затвори дестилат в съд под налягане. Основното е да се задържа под налягане и после разтоварено - без налягане. Цикли да се получават, що да не експериментираме.
бай Танас написа:
...През "почивката" става магията, иска си време...
Точно там е идеята, паузата. ;) Доколкото знам бай Танас сега експериментира с плодов дестилат не с гроздов да го побутва към коняк.
Относно пулверизирането Аламбик беше писал някъде за руски патент. При еднократно прекарване на дестилат през дюза, съответно с налягане, метанола спадал наполовина...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2015, 22:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Първо искам да помоля SiteAdmin или модератор да преместят тази тема - "Аериране" в раздела "Дестилация и отлежаване". Мисля, там е мястото...

Аерирах под налягане заедно с трески втора употреба... Две 8 литрови дози. През всяка прокарах за 20 часа под налягане 0,40-0,45bar точно по 10 литра въздух. На поток от ситни мехурчета около Ф0,5mm.
Впечатли ме промяната на парите след аерирането. Сякаш се променяше не за часове а за минути. Веднага след аерирането остро бие в носа подобно на ЕАФ. Постепенно след час-два всичко се възвърна и ароматите си дойдоха на място. След 3-4 дни ще пускам пак. Приемам предложения, забежки...
Дестилата е на 52%...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2015, 21:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Мернах днес мнение в един форум. "Дъбилните вещества след окислителни процеси придават характерната мекота и аромат на конячните дестилати."
И какво излиза тогава за ускореното отлежаване? Най-напред дестилатите да се подложат с екстракция на тези вещества, било то от трески или от чипсове, после да е аерирането, след няколко месеца...
Мнения!?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2016, 15:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 64
Местожителство: София
atz написа:
Мернах днес мнение в един форум. "Дъбилните вещества след окислителни процеси придават характерната мекота и аромат на конячните дестилати."
И какво излиза тогава за ускореното отлежаване? Най-напред дестилатите да се подложат с екстракция на тези вещества, било то от трески или от чипсове, после да е аерирането, след няколко месеца...
Мнения!?


Аз го разбирам точно обратното първо аериране (окислителен процес) след това дъбилни вещества (чипс, трески, греди...) за да "придават характерната мекота и аромат на конячните дестилати." .

atz написа:
Относно пулверизирането Аламбик беше писал някъде за руски патент. При еднократно прекарване на дестилат през дюза, съответно с налягане, метанола спадал наполовина...


Предполагам трябва да питам Аламбик за линк ако въобще си спомня.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2016, 16:03 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
В дъбовите бъчви екстракцията и окислението от въздуха протичат едновременно!!! Няма нужда да измисляме нов ред...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Последна промяна msergiev на 01 Ное 2016, 16:29, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2016, 16:14 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
А аз пък ще ви кажа ,че дъбилните в-ва нямат общо с мекотата и вкуса (в добрия смисъл) с дестилатите!
Айде изключение да направим за елаготанините...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2016, 17:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2010, 19:39
Мнения: 30
Местожителство: Бургас
Колеги, да задам и аз един въпрос.
Задължително ли е при този вид на аериране да се поставя дъбов чипс или дъбови летвички.
Искам само да си състаря ракията без да предавам цвят и мирис на дъб, понеже е мускатова, да не я съсипя.
Предполагам, че процедурата може да се извърши направо в големи дамаджани, в които я съхранявам неразредена. Тази година е 74 градуса.
Благодаря!


Последна промяна dimovdid на 03 Ное 2016, 19:12, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2016, 17:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
Не е задължително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2016, 19:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2010, 19:39
Мнения: 30
Местожителство: Бургас
Всъщност какво трябва да очаквам като резултат-омекване, загуба на част от ароматите, падане на алкохолния градус или нещо друго?
Ясно е, че аромата няма да се промени драстично, защото няма дърво.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2016, 19:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
dimovdid написа:
какво трябва да очаквам

Направи си експеримент.Остави малко ракия и я сравни с вече аерираната. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2016, 19:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
dimovdid написа:
Ясно е, че аромата няма да се промени драстично, защото няма дърво.

А защо си мислите че дървото сменя аромата,просто променя вкуса и цвета ако е в рамките
на разумното отлежаване.....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 156 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Milen22, nipresi, power4o_s и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима