Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 15:45

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 155 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 16:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Ами това е ползата, бързо стареене, отлежаване.
Прекратих за сега с ултразвука... Доста метириали и трудове прелистих. Може би от лакомията си злоутребявах и задържах за по-дълго време работата на ултразвука. Губят ми се ароматите на дестилата от 70% и нагоре до 76%. Дестилата се загрява до над 40*С и т.н.
Иначе физиката на процеса в комбинираното псевдо буре се развива като по учебник. Кавитации, имплозии, вихри... :) Дъбовия чипс се екстрактва много бързо. Залагам ракия, получавам почти коняк... На по-следващ етап ще пробвам обработка само на дъбов чипс или дъбов материал с ултразвука, преди добавяне в дестилата.

Ареринането с кислород някъде препоръчват да е под налягане до 1 - 1,5bar. Вътре в материала при аерирането не на налягането на входа. Пише се за добри резултати по време на аериране да се поддържа температура на дестилата 40-45*С.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 16:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Здравей Pentco,ами аз лично нямам опит само със кислород,пък и нямам нужната техника за контрол и фино "разпръшаване"на кислорода във дестилата.Та каквото и да ти кажа е бош лаф :) .Ако имаш време прочети материала който съм качил по-горе,може да те орентира някак.Истината е,че вкарват много малки количества кислород и при определено налягане.
П.П Застъпахме се със колегата Atz, :) .....то и херцовете и ватовете на литър дестилат сигурно имат значение :?
Не е ли много "силен" дестилата за тази операция....


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 16:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Аерирането замества обоготяването на кислород на дестилата в дъбова бъчва.
Т.е. ако няма вкарване на кислород (примерно в затворена стъклена бутилка) няма и стареене - поне не и от окислителни процеси.
Ето цитат от прословутия проф. Маринов :)
Цитат:
От химичните процеси, протичащи при стареенето на дестилатите, съществена роля играят окислителните, естерификационните, хидролизните и карбониламинните реакции. Те засягат както компонентите в дестилата, така и екстрахираните от дъбовата дървесина вещества.
Окислително-редукционните процеси протичат в порите на дъбовата дървесина и в конячния дестилат при наличие на разтворен кислород, перокиси и катализатори. Кислородът преминава в дестилата през порите на дървесината, в междудъговото пространство и през отворите на бъчвите.
В процеса на стареене на дестилатите разтвореният кислород образува органични перокиси с по-голямата част от окисляемите вещества на дестилатите (полифеноли, алдехиди, терпени).
Естерификационните процеси зависят от концентрациите на киселини, алкохоли и естери в стареещите дестилати. При отлежаване на дестилатите количеството на естерите нараства, което е доказателство за естерообразуването. Летливите мастни киселини взаимодействат с алкохолите на дестилатите, при което се образуват леснолетливи, средни и труднокипящи естери.

Т.е за да имитираме дъбово буре трябва да внесем в дестилата дъбов чипс или друг вид (даже за стареене се препоръчват кубчета, летви и други подобни, а не чипс, ама нейсе) и да вкараме някак си кислород.
Естествено за многогодишно отлежаване с чипс и помпичка не може да се говори, но до месец два не пречи да се бълбука .

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 17:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Има значение TRANSFORMERS, честотата, мощността и времето на литър дестилат. Тънка работа е... Пет - шест опита правих като на картинката. За два дни по няколко часа и резила е готов. :lol: Иначе дестилата на този процент мисля да е нормален, като за конячен процент.
Според мен трябва да се пробва разбъркване със завихряне вътре в дестилата и в кислородна среда под налягане. Както писах на горния пост за налягането. Тоест да няма арериране а бурно разбъркване в кислородна среда. И добавяне на кислород през определено време за да има насищане. Имах някъде препратки за вани работещи със завихряне, не мога да ги намеря сега...
Нормално се пише за изкуственото стареене с дъбов материал да е 2-3 месеца, най-малко. И както Виктор написа, не с чипс а с летви или други там бяха някакви с предварителна обработка. Още една процедура има обработката на дъба...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 17:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
victoryvt написа:
Аерирането замества обоготяването на кислород на дестилата в дъбова бъчва.
Т.е. ако няма вкарване на кислород (примерно в затворена стъклена бутилка) няма и стареене - поне не и от окислителни процеси.
Т.е за да имитираме дъбово буре трябва да внесем в дестилата дъбов чипс или друг вид (даже за стареене се препоръчват кубчета, летви и други подобни, а не чипс, ама нейсе) и да вкараме някак си кислород.
Естествено за многогодишно отлежаване с чипс и помпичка не може да се говори, но до месец два не пречи да се бълбука .

Явно подсъзнателно- поради липса на знания :nixweiss: - съм достигнал и аз до това заключение, защото вече 5-ти ден в 20 литровите галони отдолу бълбука помпичката, а отгоре се киснат дъбовите пръчки и мехурчетата минават през тях. Пък да видим...

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 17:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 585
Да споделя и нещо друго. Може и да си внушавам, знам ли, но един и същ дестилат аериран с "чистия" Софийски въздух, и с този на селото ми,заобиколено от 4 планини, намирам разлика, ясно е коя по ми харесва.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 18:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
itev,при мен положението е сходно със твоето :).При мен обаче,всичките дъбови летвички 20Х10Х200 почиват на дъното(ракията е гроздова)преди време имах щастието да посетя винарска изба,която все още си прави сама бъчвите,та ми отслужиха със дъбов материал предназначен и подготвен за направа на бъчвите им.
Когато ползвам нови летвички ги закисвам във водоалкохолна смес от 30% за няколко дни.
Аtz,другата процедура дане би да е закисване на чипса във някакво ароматно вино за определен период от време,като после се суши на определена температура....за да се намали прекаленото естрахирането на полифенолни съединения от дървесината :?
Тук в Испания са много ценени буретата ползвани във зоната на Jerez..Шери..най вече ако са съдържали вино Pedro Jimenez за отлежаване на Whisky.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 18:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
+1 за летвички вместо чипс...
_____________________
@pentco, не си внушаваш. Много е важно какъв въздух се вкарва. Примерно ако помпичката е на пода, където е прашно и в ракията ще влезе прах. Самата помпичка трябва да е чиста (има модели с филтърче, което трябва да се сменя или почиства). Пространството около помпичката (откъдето засмуква) да е обезпрашено, а най-добре цялото помещение да е проветриво, да няма прах и странични миризми.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 18:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
За процедурата по приготвянето - обработката точно на такива летвички като твоите имах препратка към клип. Довечера ще я потърся. А в трудове се пишеше за обработката на същите летвички с ултразвук, преди да се потопят в дестилата за минимум два месеца. Имаше и някакви методи за материалния пренос с това предварително закисване. За 30-те процента за които пишеш, сигурен ли си? Не трябва ли да са на доста по-висок %?

П.П. Писах към TRANSFORMERS но като бай Танас за летвите +1 и два месеца в дестилата, минимум...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 19:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Ами не съм сигурен за 30% но нали знаеш лафа....така си го знаем,така си го говорим.. :)
От доста време така процедирам и съм доволен,обикновено новите трупчета "издържат" 2год после добавям нови.
Ползвам съд от инокс за съхранението на дестилата.

П.П Пуста немотия,не смогвам за буре,та да се отърва от това гайле :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 21:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Пробвай следващия път с 85%... На нови летвички или трупчета ли... Да навлезе в порите на дървесината високия процент. Да свърши там някои неща по разтварянето а после същия този висок процент ще се върне наобратно като попадне в средата на по-нископроцентния дестилат. Ще се върне но наситен с необходимите за нас вещества. Доколкото ми е известно това е метода на материалния пренос. А за другите химии работещи в дъбовата дървесина си иска достатъчно дълъг период. Като му дойде времето пък ще пробвам само обработка на дървесината с ултразвук и после ще я цопна в дестилата...

Е това е аериране. Ако е в кислородна среда при затворен съд. :lab:
http://vk.com/videos16222138#/video16222138_163725337


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 22:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
:? ами това :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 23:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Е кажи де за онова... Ако спирта не е над 95,6% и кислорода не е втечнен? :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2014, 11:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 470
Местожителство: Варна
Тъй, сварих ракията и дойде ред на аерирането. Помпичката ми е с пластмасово "камъче" на края на маркучето, но не ми харесва разпръскването на мехурчетата. Смятам това "камъче" да го напъхам в парче дунапрен и за да потъне цялата тая система, ще привържа един бронзов карабинер за нея. Питането ми е: бронза ще навреди ли с нещо на ракията?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2014, 12:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Жоре, едно време е имало бронзови съдове. Ама тоя карабинер сигурно е от леярски бронз. И поради високата цена на калая го заместват с други метали, най-често олово. Не знам :? аз не бих рискувал. Нямаш ли нещо неръждаемо? Примерно от домакински съд - дръжка, чучурка от чайник...
П.П. В някой магазин за водолази все ще намериш неръждаеми халки на добра цена.
Едит: Като се замислих и с дунапрена трябва да внимаваш. Ако е за домакински цели, устойчив на химикали ОК. Ама знае ли се :wallbash: живеем в свят на ментета. Сега под дунапрен разбират пенополиуретан http://markita.net/blog/znaem-li-vsichk ... ena.html-0
Полиуретаните не са устойчиви на алкохоли. А и повечето са на база полиестер и хидролизират...
Дали няма да е по-добре естествен материал, ленена канаваца ли :? Нея пък май я грундират с нещо :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 155 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: aleka, mavar и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима