Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 23 Юли 2018, 02:00 Дата и час: 23 Юли 2018, 02:00

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 186 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2014, 11:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Окт 2014, 22:15
Мнения: 43
Кога е по-добре да се аерира? Преди да отлежи в бъчвата или след?

Ами бурето е сравнително ново, за първи път го използвах миналата година.
И тогава за около 30-40 дни оцвети ракията, но вкусът се промени съвсем малко.
Тази година смятам малко повече да я подържа.


Последна промяна todo1 на 28 Окт 2014, 11:47, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2014, 11:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6968
Местожителство: София
Ако ще лежи във буре година или две няма смисъл от операцията аериране-бурето я върши тази работа.
Ако дестилата ще стои в бурето просто малко(докато се изпие)...то аерирай направо в него.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2014, 21:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 645
Местожителство: Варна
До тук прочетох аерирам: по 15 мин. на ден, по един час на ден и постоянно за една седмица. Кое е правилно? Ако нищо от това не е правилно, как трябва да се аерира. Единственото в което сте единодушни е, че се аерира при висок алкохолен градус и после се разрежда.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2014, 22:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6968
Местожителство: София
Може да се каже колко да се аерира,когато е ясна идеята ,целта , колко време би отлежавал дестилата и в каква по големина бъчва..
После да се сметне колко кислород би постъпил през площа на бъчвата за това време на отлежаване, и същото количество респективно да се "разпраши" в дестилата по време...Това е много грубо обяснение
За това в промишлените дестилерии тези "камъчета " са всъщност устройства чрез които фино се вкарва количеството кислород пресметнато за определено количество дестилат...
Иначе казано в разглеждания "наш" груб случай-тъй като тези камъни за аквариум въобще не аерират фино е абсолютно без значение дали 15 или 20-30 мин на ден....Колкото повече толкова по-добре но в затворен съд за да не се губи много алкохол...
Виж на снимката в горния ъгъл колко фина е пяната...това е вино на принципа е същия:
Прикачени файлове:
DSC01988.JPG
DSC01988.JPG [ 116.58 KiB | Прегледано 682 пъти ]

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2014, 12:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 939
Само кислорода ли върши работа? Азота, който е 78% какво прави? И ако пусна кислород от бутилка, дали ефекта няма да е по бърз и по добър?

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2014, 22:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6968
Местожителство: София
Не знам за подобен метод с азот само.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2014, 23:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2588
Местожителство: Пловдив
:? viewtopic.php?f=8&t=19&start=210


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2014, 23:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 543
"Азота, който е 78% какво прави?"
Служи за изместването на кислорода от въздуха.
Има кегове за вино-30 литрови.Там вместо въздух, свободното пространство е запълнено с азот 100%,или азот + СО 2.Целта е предотвратяване на окисляването... и някои други ефекти.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 15:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 265
Местожителство: ESPAÑA
Здрасти баджо,предполагам pentco има предвид азота като% съдържание във състава на въздуха.Със сигурност става и само със кислород,но трябва да се пипа внимателно и със мярка.
Ето малко инфо по темата:
http://www.serida.org/resultadoprelimin ... d=00000270
Ето и опити на аерация във комбинация на ултразвук...
http://www.google.com/patents/WO2011157866A1?cl=es
http://www.google.com/patents/US20030110951

Даже се и продават такива вани за манипулация със ултразвук......не съм рекламен агент на фирмата :D
http://www.kovodel.cz/prislusenstvi-k-d ... -cisticka/
Поздрави :prost2:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 16:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 173
Местожителство: Варна
Цитат:
Има кегове за вино-30 литрови


Малко измествам темата, но колко от членовете на форума съхраняват (и съответно разливат) вино в кегове/канти?

За мен специално този въпрос е интересен и при съответния интерес може да се отдели в отделна тема.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 16:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 939
Правилно си ме разбрал TRANSFORMERS, ако азота не допринася с нищо, за какво ни е. Идеята ми беше да аерирам с кислород, но видях, че колегата Krass ме е изпреварил с близо година, и е дискутирано. Другата ми идея е да затворя херметично 70 л. ми казан, да сложа 20 л. дестилат, и през клапан да вкарам кислород под слабо налягане.
Идеята още си стои, не съм от страхливите дори и някой ден Krass наистина да прочете за алкохол, взривен в кислородна среда. Големият въпрос е, дали кислорода ще бъде абсорбиран от ракията, или така ще си остане, т.е, има ли смисъл от това начинание?

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 16:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1214
Местожителство: Плевен
Ще ме извините,но не мога да разбера каква е ползата от аерирането.Само в един пост пише че състарява ракията.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 16:29 
Offline
отстранен
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1237
Местожителство: Божурище
Ами това е ползата, бързо стареене, отлежаване.
Прекратих за сега с ултразвука... Доста метириали и трудове прелистих. Може би от лакомията си злоутребявах и задържах за по-дълго време работата на ултразвука. Губят ми се ароматите на дестилата от 70% и нагоре до 76%. Дестилата се загрява до над 40*С и т.н.
Иначе физиката на процеса в комбинираното псевдо буре се развива като по учебник. Кавитации, имплозии, вихри... :) Дъбовия чипс се екстрактва много бързо. Залагам ракия, получавам почти коняк... На по-следващ етап ще пробвам обработка само на дъбов чипс или дъбов материал с ултразвука, преди добавяне в дестилата.

Ареринането с кислород някъде препоръчват да е под налягане до 1 - 1,5bar. Вътре в материала при аерирането не на налягането на входа. Пише се за добри резултати по време на аериране да се поддържа температура на дестилата 40-45*С.


Прикачени файлове:
DSC056251.jpg
DSC056251.jpg [ 205.07 KiB | Прегледано 1250 пъти ]
Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 16:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 265
Местожителство: ESPAÑA
Здравей Pentco,ами аз лично нямам опит само със кислород,пък и нямам нужната техника за контрол и фино "разпръшаване"на кислорода във дестилата.Та каквото и да ти кажа е бош лаф :) .Ако имаш време прочети материала който съм качил по-горе,може да те орентира някак.Истината е,че вкарват много малки количества кислород и при определено налягане.
П.П Застъпахме се със колегата Atz, :) .....то и херцовете и ватовете на литър дестилат сигурно имат значение :?
Не е ли много "силен" дестилата за тази операция....


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 16:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Аерирането замества обоготяването на кислород на дестилата в дъбова бъчва.
Т.е. ако няма вкарване на кислород (примерно в затворена стъклена бутилка) няма и стареене - поне не и от окислителни процеси.
Ето цитат от прословутия проф. Маринов :)
Цитат:
От химичните процеси, протичащи при стареенето на дестилатите, съществена роля играят окислителните, естерификационните, хидролизните и карбониламинните реакции. Те засягат както компонентите в дестилата, така и екстрахираните от дъбовата дървесина вещества.
Окислително-редукционните процеси протичат в порите на дъбовата дървесина и в конячния дестилат при наличие на разтворен кислород, перокиси и катализатори. Кислородът преминава в дестилата през порите на дървесината, в междудъговото пространство и през отворите на бъчвите.
В процеса на стареене на дестилатите разтвореният кислород образува органични перокиси с по-голямата част от окисляемите вещества на дестилатите (полифеноли, алдехиди, терпени).
Естерификационните процеси зависят от концентрациите на киселини, алкохоли и естери в стареещите дестилати. При отлежаване на дестилатите количеството на естерите нараства, което е доказателство за естерообразуването. Летливите мастни киселини взаимодействат с алкохолите на дестилатите, при което се образуват леснолетливи, средни и труднокипящи естери.

Т.е за да имитираме дъбово буре трябва да внесем в дестилата дъбов чипс или друг вид (даже за стареене се препоръчват кубчета, летви и други подобни, а не чипс, ама нейсе) и да вкараме някак си кислород.
Естествено за многогодишно отлежаване с чипс и помпичка не може да се говори, но до месец два не пречи да се бълбука .

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
 [ 186 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима